Nieuws

Waarom krijgen tieners puistjes?

Dat puistjes horen bij de puberteit, dat weten we allemaal, maar waarom krijgt de ene tiener ze wel en heeft de ander nergens last van? Hoort "het" er nu eenmaal bij of is er toch iets aan te doen om puistjes en/of acné te voorkomen. Binnenkort gaat huidtherapeute Annelijn jullie vertellen hoe je puistjes moet aanpakken, maar vandaag vertel ik waarom tieners puistjes krijgen. Lees je even mee, misschien helpt het je wel met het zoeken naar de oplossing?

Razende hormonen

Tijdens de puberteit (die kan starten rond het 10e levensjaar en doorgaat tot soms wel 21 jaar) produceert het lichaam (te) grote hoeveelheden hormonen, die talg/vet productie in de huid stimuleren. Als er meer talg wordt geproduceerd in de poriën, dan is dan kans groter dat poriën verstopt zullen raken en zullen barsten. De acné bacterie, Propionibacterium acnes, begint zich dan te vermenigvuldigen, iets wat vaak resulteert in onstekingen die een puistje zullen vormen, zo'n vervelende, rode, gezwollen en soms pijnlijke bult in en op de huid.

Te weinig reinigen

Acné wordt niet veroorzaakt door een vieze huid of een slechte hygiëne, maar als je last van acné hebt dan is het juist nodig om de huid twee maal per dag te reinigen met een mild middel. Op die manier kunnen de dode huidcellen zich niet opstapelen en de poriën verstoppen, waardoor opnieuw puistjes zullen ontstaan. En meiden, je zult kunnen begrijpen dat het ook erg slecht is om je make-up te laten zitten voordat je gaat slapen, dat moet je zeker niet doen, het zal puistjes en acné zeker verergeren. Maar ook als je geen make-up gebruikt, moet je jouw gezicht reinigen als je last hebt van puistjes.

Irriterende producten

Irriterende ingrediënten zoals alcohol, menthol, kamfer, eucalyptus en verschillende andere planten kunnen de huid irriteren, waardoor de huid (als reactie daarop) extra talg kan gaan produceren. En daar kun je dan weer meer puistjes van krijgen, gek genoeg vind je deze ingrediënten vooral in producten die acné of puistjes zouden moeten tegengaan....let daar echt op, je bent niet de eerste waarbij de huid er slechter uitgaat zien als je start met anti-acné producten, dat kan echt niet de bedoeling zijn!

Huidverstoppende producten gebruiken

Er zijn nog steeds producten op de markt die de poriën verstoppen, die moet je absoluut niet gebruiken als je last hebt van puistjes of acné, onder die laag creme, make-up, maskers of concealers broeien de bacteriëen lekker door, waardoor het alleen maar erger wordt. Jammer genoeg zijn dit vaak producten van mindere kwaliteit die juist vaker worden gebruikt door jonge meiden omdat ze betaalbaar zijn. Toch moet ik je echt afraden om een dikke laag, dekkende, goedkope foundation van slechte kwaliteit te gebruiken, ik snap dat je daardoor even een mooiere huid lijkt te hebben, maar het resultaat is een huid die er nog slechter aan toe is.

Geen goede en regelmatige gezichtsverzorgingsroutine

Acné laat zich meestal niet zo makkelijk bestrijden, maar met hulp van een specialist voor ernstige problemen (huidtherapeut of acné-therapeut) en een goede, vaste gezichtsverzorgingsroutine kun je acné wel onder controle houden. Laat je daarbij niet te snel verleiden door nieuwe producten, zelfs niet door een product dat de oplossing lijkt te zijn of waar een vriendin een goed resultaat mee krijgt, maar ga eerst op onderzoek uit. Hoe verleidelijk nieuwe spullen ook zijn, het is het allerbelangrijkste dat jouw huid weer in goede conditie komt (en dat blijft). Blijf dus vooral de producten gebruiken die een goed resultaat geven en wees ook geduldig, verwacht niet dat de producten binnen een week resultaat zullen geven. Het is best een gevecht! En lieve vaders en moeders, steun jouw kind ook in die strijd, er is echt wel iets te doen tegen acné, misschien wel in tegenstelling tot vroeger, het hoeft echt niet bij "groot worden" te horen. 

Hairstylingsproducten kunnen ook kwaad doen!

Vergeet ook niet dat haarstylingsproducten zoals haarspray, gel, mousse, wax en droogshampoo (!!) ook op jouw gezicht vallen en terecht komen, met alle gevolgen van dien...die zitten echt vol met "slechte" ingrediënten voor de acné huid. Hou jouw haar dus uit jouw gezicht of gebruik minder stylingproducten, je zult zien dat het helpt!

Als je acné krijgt, dan is dat zeker niet jouw eigen schuld, geef de schuld vooral aan de hormonen! Maar je kunt wel wat doen om de acné onder controle te krijgen en te houden, als je rekening houdt met de bovenstaande punten. Besef ook dat stress, veranderingen, alcohol, roken, slecht voedingspatroon en slaaptekort ook slecht zijn voor jouw algemene conditie, daar word de huid dan zeker ook niet beter van! Ik hoor regelmatig van jongeren (of ouderen) die stoppen met (teveel) alcohol drinken en merken dat hun huid er mooier door is geworden en ze minder puistjes hebben.  

Volgende week zal Annelijn jullie meer vertellen over hoe je puistjes en/of acné nu het beste kan aanpakken als je ze krijgt, natuurlijk zoeken we dan ook naar oplossingen. Heb je in de tussentijd nog vragen en/of opmerkingen, zet ze dan hieronder neer!

Deel dit artikel
Back to top