Nieuws

Hoe bescherm je de tere huid rond de ogen tegen rimpels?

Wie herkent het niet : als je richting 40 jaar gaat komen er rond de ogen voorzichtig rimpeltjes tevoorschijn. De dunne, kwetsbare huid rond de ogen is meestal de eerste plaats waar droogtelijntjes en later lachrimpeltjes ontstaan. Helemaal tegengaan kan natuurlijk niet, maar met wat extra zorg en aandacht kun je ze wel uitstellen, dat is natuurlijk altijd fijn. Lees je mee voor mijn tips?

Eerlijk is eerlijk, op mijn 43e heb ik nog niet zoveel last van rimpeltjes, al is mijn huid natuurlijk niet meer zo glad als 20 jaar geleden. Ik heb mijn huid altijd goed verzorgd, zelfs toen ik 20 was gebruikte ik al een (simpele) hydraterende oogcreme. Maar ik ben mij er natuurlijk echt wel van bewust dat een groot deel ook wel te danken is aan mijn afkomst (mijn vader is van Indonesische afkomst). Het is waarschijnlijk een combinatie van beide, goede verzorging en goede genen. Laten we met de tips voor de goede verzorging beginnen:

 • draag altijd een zonnebril als je naar buiten gaat en het zonnig is. Ik heb altijd (365 dagen per jaar) een zonnebril in mijn tas als ik de deur uitga en draag hem ook heel erg vaak. Echt niet alleen op zomerse dagen, maar ook in de winter als de zon schijnt en op andere momenten dat de lucht scherp is. Hierdoor frons je minder met jouw ogen en ontstaan er na verloop van tijd echt minder snel rimpeltjes.
 • bescherm de huid (ook rond de ogen) tegen de zon, natuurlijk door een goede zonnebril te dragen maar ook door de huid te beschermen met een SPF. Eerlijk gezegd is het best even zoeken naar een goede oogcreme met SPF, maar ze zijn er wel.
 • gebruik vanaf het moment dat je oogmake-up gaat dragen altijd een hydraterende oogcreme en blijf dat doen! Dat kan heel goed een simpele zijn, die niet persé veel hoeft te kosten, pas als je echt wat ouder wordt (zeg 35+) is het nodig om een anti-age oogcreme te gaan gebruiken. Een anti-rimpelcreme is eigenlijk pas nodig als je 55+ bent, pas dan heb je echt wat meer versteviging nodig en dat bieden sommige oogcremes dan wel.
 • breng oogcreme aan op de harde delen rond het oog en klop de creme heel voorzichtig in, van binnen naar buiten. Je brengt oogcreme niet aan dichtbij het oog, de creme trekt zelf richting oog als je het op de hardere delen aanbrengt.
 • verwijder iedere avond jouw oogmake-up maar doe dit met beleid. Boenen is een no-go! Ik gebruik het liefst een make-up remover op oliebasis, die smelt als het ware de make-up eraf waardoor je vrijwel niet hoeft te wrijven. Ik spoel alles af met warm water en wrijf zo min mogelijk. Blijft er toch nog make-up achter, dan pak ik een watje met wat extra oogmake-upreiniger en wrijf het voorzichtig weg.
 • gebruik alleen waterproof mascara en andere long-lasting oogmake-up als het echt nodig is, dus niet dagelijks. Dat voorkomt dat ik extra veel moeite moet doen om mijn oogmake-up te verwijderen. Natuurlijk kan het best van tijd tot tijd, bijvoorbeeld op vakantie of als je een dag buiten in de regen bent! Nog beter is het om te kiezen voor een mascara die met warm water is te verwijderen.
 • vermijd producten rond de ogen waar alcohol in verwerkt is. Alcohol is aantoonbaar uitdrogend voor de huid en doet de tere huid rond de ogen echt geen goed. Het gekke is dat er zelfs behoorlijk dure en exclusieve producten zijn die alcohol bevatten, vreemd en echt niet wenselijk. 
 • gebruik je een concealer? Gebruik rond de ogen dan een cremige concealer die speciaal geschikt is voor gebruikt rond de ogen, dit is veel zachter voor de huid dan een dikke, stugge concealer die je bijvoorbeeld wel kunt gebruiken voor puistjes of vlekjes.

 • heb je geen last van "puffiness" ofwel opgezwollen ogen/wallen, wees dan voorzichtig met vochtafdrijvende producten voor het oog. Ik heb zelf geen wallen, maar wel donkere kringen en met het gebruik van een (duur) oogserum dat vochtafdrijvend werkte droogde de huid rond mijn ogen zo extreem uit dat ik er minstens 10 jaar ouder uitzag in een week tijd. Ik ben er mee gestopt en het probleem loste zich weer vanzelf op.
 • stop met roken! Als er iets de huid veroudert dan is het wel het roken van die vreselijke sigaretten! De huid ziet er grauw uit, verslapt veel sneller dan normaal en rond de mond krijg je van die vreselijk lelijke rimpeltjes. En het is natuurlijk ook nog eens enorm slecht voor jouw gezondheid! Wil je mooi oud worden, stop dan nu meteen met roken.
 • heb je echt last van droogtelijntjes, ondanks alle goede zorgen, dan kun je 's nachts lekker een oogbalsem gebruiken die lekker voedend is. Verschillende merken hebben er één! Ook prettig zijn oogcremes met retinol, die geven bij mij ook prima resultaat.


Fijne producten die ik graag gebruik, de oogcreme van La Mer is heerlijk voedend en verstevigend maar niet vet. De Hydralife BB eye creme is fris, licht de huid onder de ogen iets op en fungeert bij lichte kringen best als concealer. En de Radiant creamy concealer is geweldig, al gebruik ik nu ook de Maestro concealer van Armani regelmatig.

Rimpelvrij is het niet, maar we kunnen nog wel een paar jaartjes mee! Heb jij nog goede tips voor mij en de lezers? Deel ze dan zeker!

Deel dit artikel
Back to top