Algemeen

Beauty dilemma - wel of niet onder de zonnenbank?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Vandaag heb ik een beauty dilemma voor jullie : ga jij wel of bewust niet onder de zonnenbank voor een bruin kleurtje?

Beauty dilemma
Ik denk dat iedereen wel weet dat je verantwoord moet zonnen omdat de zonnestraling schadelijk is voor jouw huid. Toch hebben we zon nodig om vitamine D aan te maken, vinden we de warme zonnestralen fijn op ons lijf en houden we ook best van het kleurtje dat we krijgen als we even in de zon zitten. Midden in de winter kun je de zon best missen en een optie zou kunnen zijn om dan maar even onder de zonnebank te gaan. In een kwartiertje ben je lekker opgewarmd en stap je naar buiten met een kleurtje.
Maar aan de andere kant weet je ook dat het schadelijk is voor jouw huid, zeker als je het gebruik overdrijft en/of je niet aan de adviezen en regels houdt. Als je bovenstaande foto bekijkt (die uit een informatie campagne uit de UK komt) dan schrik je misschien best even, zou dat echt het verschil zijn tussen de huid wel of niet blootstellen aan de schadelijke UV stralen? Is dat ook jouw toekomst als je regelmatig onder de zonnebank gaat of teveel onbeschermd in de zon ligt? Dit is nog maar de buitenkant, de schade kan ook groter zijn, wat dacht je van een verhoogde kans op huidkanker als je teveel UVA straling hebt gehad in jouw leven.
Even voor de duidelijkheid, de UVA stralen die je krijgt onder de zonnebank zijn exact dezelfde die je van de zon krijgt, UVA stralen veroorzaken geen direct zichtbare schade aan de huid, maar vergis je niet....de schade krijg je later zeker te zien. Is jouw bruine kleurtje dat waard? Of ben je heel strikt, voor jou geen zonnebank? 

Wat is mijn mening?
Ik heb niet zoveel met de zonnebank, maar dat heeft misschien ook te maken met mijn eigen lichtgetinte huidskleur. Maar ik ben in de winter natuurlijk ook lichter van huid dan in de zomer en een zonnebankje zou dat best wat kunnen verhelpen. Toch ga ik bewust nooit onder de zonnebank, ook vroeger eigenlijk niet, al ben ik heus wel een paar keer in mijn leven geweest. Ondanks dat ik best geloof in veilig zonnen onder een zonnebank, neem ik het risico toch liever niet, voor mij dus geen zonnebank. En sinds ik onder behandeling ben voor mijn pigmentvlekken ben ik nog meer overtuigd, ik neem geen risico meer! Dan geniet ik liever een paar uurtjes in de zon (als hij straks weer te zien is) op een terrasje of in de tuin, in plaats van zo'n kamertje in een zonnestudio...heb ik in elk geval nog meer plezier van de sfeer eromheen. Natuurlijk smeer ik mij wel in met een fijne zonbescherming met SPF50.

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken, gaan jullie weleens naar de zonnebank of doe je dat bewust niet? En wil je meer informatie over de preventie van huidkanker? Ga dan naar de website van KWF.nl

Deel dit artikel
Back to top