Nieuws

Hoe behandel je acne volgens huidtherapeute Annelijn?

Een tijdje geleden plaatste ik een artikel over puistjes bij tieners, maar jammer genoeg zijn er ook heel wat volwassenen die nog steeds kampen met acne. Vaak hebben zij al allerlei cosmeticaproducten gebruikt, maar blijft het resultaat uit. Gelukkig deelt mijn huidtherapeute Annelijn van Ierland haar tips met ons, zodat je alvast een beetje op de goede weg bent, lees je mee? Deze tips zijn uiteraard geschikt voor alle leeftijden, dus of je nu puber bent of dertiger....als je last hebt van acne zijn deze tips altijd even goed om in je op te nemen.

Hoe ontstaat acne?

Aan de basis van het ontstaan van puistjes / acne ligt een overmatige talgproductie en door een opstapeling van oude huidcellen ontstaat dan een verstopte porie. Bacteriën in de huid zorgen voor een ontsteking in de verstopte porie en dit resulteert uiteindelijk in het ontstaan van een puistje.  Acne ontstaat door hormonen en erfelijke aanleg, daarnaast zijn er factoren die de ernst van de acne beïnvloeden onder andere stress, voeding (met name melkproducten), te veel zon en verkeerde cosmetica producten kunnen acne verergeren. Ook roken heeft een duidelijke negatieve invloed op acne.

Wat kan je zelf doen?

Een huid met acne is geïrriteerd en ook gevoeliger. Het is dus extra belangrijk om je huid mild te behandelen. Gebruik huidproducten op waterbasis, zonder parfum en alcohol denat. en reinig de huid niet vaker dan echt nodig is. Te veel scrubben kan acne verergeren. Er zijn werkzame en effectieve stoffen / producten die bij goed gebruik het huidbeeld kunnen verbeteren. Een aantal producten zijn vrij verkrijgbaar en kunnen zelf thuis gebruikt worden. Benzoylperoxide bestaat al lang en er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid en vermindert de acne bacterie in de huid. Benzoylperoxide is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Gebruik bij voorkeur 5% en om zoveel mogelijk irritatie te voorkomen is het belangrijk om deze crème dun aan te brengen op de aangedane huid (niet rond de ogen). Omdat het ontstaan van puistjes ongeveer twee weken duurt heeft het even tijd nodig voor je verbetering kan verwachten. Ook Salicylzuur is goed geschikt om milde acne te behandelen. Dit is een exfoliant en gaat verhoorning van de huid en verstopping van de talgklieren tegen. Een concentratie van 1 of 2 % is meestal voldoende.

Wat als dat niet helpt?
Een huidtherapeut kan vaak goed helpen. Peelingbehandelingen met hogere concentraties glycolzuur of salicylzuur kunnen acne verbeteren. Behandelingen met laser of licht pakken de bacteriën aan en remmen de talgproductie. Een groot voordeel is dat deze behandelingen ook de algemene huidconditie verbeteren, de huid helpen herstellen en oppervlakkige littekentjes verminderen . Als er sprake is van ernstige en hardnekkige acné moet er aanvullend meer worden ingezet en is het goed om een dermatoloog te raadplegen (in lichtere gevallen is dat is dus niet altijd nodig). Lokale en orale antibiotica zijn mogelijkheden en dan is er ook nog Roaccutane, wat ingezet kan worden als echt niets anders helpt. Het is een medicijn dat de talgproductie sterk vermindert en daardoor goed kan helpen, maar wel vervelende bijwerkingen heeft zoals een extreme uitdroging en verschilfering van de huid.

Wil je af van acne littekens? 

Door een gecontroleerde beschadiging kunnen lasers, afhankelijk van de golflengte, bepaalde onderdelen van de huid behandelen. De fractional CO2 laser kan gebruikt worden om de structuur van de huid, waaronder acnelittekens, te verbeteren. Naast acnelittekens kan er ook sprake zijn van pigmentvlekjes, zogenaamde post inflammatoire hyperpigmentatie, dat ontstaat als gevolg van een ontsteking in de huid. Meestal verdwijnt deze hyperpigmentatie met de tijd vanzelf, maar dat kan wel lang duren. Eventueel kan een milde oppervlakkige peeling , behandeling met IPL of het gebruik van hydrochinon crème dit proces wat versnellen.

Geschreven door Annelijn van Ierland, huidtherapeut. Voor meer informatie ga je naar 
www.annelijnvanierland.nl of maak een afspraak met Annelijn en haar collega's via de Velthuis Kliniek (www.velthuiskliniek.nl)

Uit het gesprek dat ik deze week met Annelijn had, is mij maar weer eens duidelijk geworden dat het echt niet meer nodig is om jarenlang te strijden tegen puistjes (al zijn er helaas altijd uitzonderingen). Mijn advies : kom je er zelf echt niet meer uit, raap dan je moed bij elkaar en maak een afspraak met een huidtherapeut. Dat kost je hooguit een paar tientjes voor een consult, maar zal je zeker enorm op weg helpen. En medicijnen bij een apotheek zijn vaak een stuk goedkoper dan de producten die je jarenlang zonder resultaat hebt gebruikt. 
Deel dit artikel
Back to top