Nieuws

Bescherm jij je wel goed tegen de zon? Ook nu is het nodig!

Hebben jullie vandaag ook genoten van de heerlijke zon en fijne temperatuur? Ik moet eerlijk zeggen dat ik van plan was om een grote schoonmaak te houden in onze kledingkasten, maar vanmiddag ben ik toch maar het terras op gegaan, dat kun je mij vast niet kwalijk nemen? Natuurlijk heb ik er ook voor gezorgd dat mijn huid goed beschermd is tegen de zon, dat is zelfs nu al echt nodig. Ik hamer er regelmatig op en wil je met dit artikel nog even wat meer vertellen over zonbescherming, SPF en waarom het nu echt nodig is. Lees je mee?

SPF, wat is dat ook alweer?
SPF is de afkorting van Sun Protection Factor en staat voor de mate waarin de huid wordt beschermd tegen de schadelijke zonnestralen. Er komen twee soorten straling van de zon op ons af als we buiten lopen, zitten, staan of liggen....UVA en UVB stralen. UVA stralen zijn de stralen die zorgen voor onzichtbare schade aan en in de huid, omdat ze veel dieper in de huid doordringen als de UVB stralen. UVB stralen komen niet verder dan de bovenste huidlaag, maar richten daar wel bekende schade aan : de verbranding van de huid als je te lang aan de zon bent blootgesteld zonder bescherming. Beide soorten straling zijn schadelijk voor de huid, UVB straling zorgt voor "burning" (B van Burning) en de UVA straling zorgt voor "ageing" (A van Aging). Om deze schade zoveel mogelijk tegen te gaan is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon.


op het plaatje zijn de namen van de dermis en epidermis omgewisseld, de bovenste laag is de epidermis en de laag daaronder de dermis
Dat doe je door een product op de huid aan te brengen met een SPF, een product met een beschermende factor. Welke factor je moet gebruiken hangt af van jouw huidtype (van heel licht en zongevoelig tot getint en goed bestand tegen de zon) en van de situatie waarin je verkeert. Op producten die een zonbescherming bevatten zul je altijd de letters SPF zien staan met daarachter een getal, staat er geen SPF op een product, dan biedt het geen bescherming tegen de zon.
 
Hoe bescherm ik mij tegen de zon?
Dat kan op heel wat verschillende manieren:
  • blijf uit de zon, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Je kunt wel proberen de heetste uren op de dag (tussen 11 uur en 15 uur) te vermijden. Ga dan niet vol in de zon zitten of liggen, maar zoek de schaduw op of ga even naar binnen. Vooral met kleine kinderen is het oppassen geblazen, misschien een mooie tijd voor een hapje en een dutje?
  • bescherm de huid door bedekkende kleding te dragen, dunne stofjes houden de schadelijke stralen niet tegen, maar helpen natuurlijk wel iets, zeker in combinatie met zonbescherming. Denk ook aan een petje of grote hoed en natuurlijk een zonnebril met UV-bescherming. Onder een parasol zitten helpt ook, maar ook dan kun je nog verbranden en bereiken de UVA stralen jouw huid
  • bescherm de huid tegen de zon door een geschikt product te gebruiken, dat past bij jouw huidtype en de situatie waarin je bent. Ga je echt zonnen op het strand, aan het zwembad of op het terras? Zorg dan voor een goede, breedspectrum zonbescherming voor het gezicht en lichaam. Ga je sporten of zwemmen, gebruik dan ook een goed product dat water- en zweetproef is en makkelijk aan te brengen is. Ga je niet echt zonnen, maar ben je wel buiten, bescherm dan vooral jouw gezicht en eventuele "blote" huid met een goede "city blocker".
  • breng altijd voldoende product aan, in dit artikel van Jetske Ultee kun je lezen hoeveel product je moet aanbrengen om een goede bescherming te krijgen, bezuinig niet op de hoeveelheid product in elk geval.
  • breng het beschermende product altijd minstens 30 minuten van te voren aan, dus niet pas op het strand, maar alvast als je je aankleedt en breng ook regelmatig een nieuw laagje aan, zeker na het zwemmen. Zit je op het terras en draag je make-up? Dan is een nieuw laagje aanbrengen niet zo simpel, dep dan wat beschermend product op de huid, dat is beter dan niets. Er zijn ook beschermende make-upproducten die een oplossing kunnen zijn
Waar moet ik op letten?
Op make-up producten zoals poeder en foundation zie je ook een SPF factor staan. Die is absoluut correct, maar ik zou je niet aanraden om deze producten te zien als een volledige bescherming. Het probleem is dat we te weinig van het product gebruiken om een goede bescherming te krijgen, zie het dus als een extra bescherming en gebruik er altijd een goed beschermend product onder. Het is trouwens een misverstand dat je niet bruin kunt worden als je foundation draagt, dat kan dus echt wel...verbranden kan ook, oppassen dus en gebruik foundation niet als zonbeschermend product.
Kies geen product met een SPF onder 15, dat is toch wel de minimale bescherming maar dan wel als jouw huid al aan de zon is gewend en je niet al te gevoelig bent. Hou er rekening mee dat de zon op jouw vakantiebestemming nog veel feller kan branden, een hogere SPF dan in Nederland is dus echt wel aan te raden, zeker op tropische bestemmingen.
UVA straling kan zelfs door het raam heen komen, zelfs achter het raam van de auto of jouw kantoor ben je dus niet echt veilig. Schrik niet...wegrennen is nu ook weer niet nodig, maar het is best eens goed om bij stil te staan. UVA stralen komen dus ook gewoon door de wolken heen, op een bewolkte dag in Nederland raken de UVA stralen jouw huid nog steeds en richten ze schade aan.
Welke producten raden we aan en waar koop je ze?
Er zijn zoveel producten en merken die goede producten verkopen, maar je kunt wel op een aantal dingen letten. Als je voor echte zonproducten gaat, let er dan op dat ze ook beschermen tegen UVA (staat altijd op de verpakking). Gebruik altijd een dagcreme met een SPF, ook als je niet echt gaat zonnen, tenslotte loop je ook buiten in de zon als je onderweg bent naar werk of school. Merken die er wat ons betreft uitspringen zijn Lancaster (de zon expert naar mijn mening) en Garnier Ambre Solaire (iets vriendelijker geprijsd en ook heel goed), maar alle merken en producten die in Nederland worden verkocht zijn niet slecht. Zelfs huismerken van drogisterijen hebben goede producten in het assortiment en je kunt nog beter een goedkoper product kopen dan geen....en natuurlijk moet je hem dan ook wel gebruiken.
Oh ja, heb je nog een aangebroken fles of tube van vorig jaar staan? Gooi die dan weg, de werking gaat nl. hard achteruit als de flacon of tube open is geweest, zeker als je het product ook nog in de zon hebt laten liggen (niet zo gek als je op vakantie bent natuurlijk)! Sla niet teveel product in één keer in, maar ga voor een verse flacon of tube als je die echt nodig hebt.

Nog meer tips


Een goede zonbescherming is de beste manier om huidveroudering tegen te gaan en uit te stellen, niet voor niets bleven chique, rijke dames vroeger altijd uit de zon om hun huid mooi te houden. Denk daaraan als je weer lekker in de zon gaat zitten, liggen, lopen of sporten! Natuurlijk hoef je de zon echt niet te mijden, maar er een beetje verstandig mee omgaan kan zeker geen kwaad, zeker niet als je bedenkt dat UV straling ook verantwoordelijk kan zijn voor huidkanker, het gaat dus niet alleen om de rimpeltjes die je misschien wel krijgt. Bescherm de huid dus iedere dag, zeker op zonnige dagen en vergeet vooral ook niet dit te doen bij kinderen, hun huidjes zijn dunner en gevoeliger en hebben nog meer bescherming nodig.
In dit artikel hebben we ook nog handige tips en weetjes op een rij gezet, zeker een aanrader :Misverstanden over zonbescherming....

Heb je nog vragen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel, heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! 
Deel dit artikel
Back to top