Onlangs was ik op bezoek bij Chanel waar ze drie nieuwe parfums introduceerden in hun Exclusifs de Chanel lijn, een lijn die in Nederland exclusief wordt verkocht in de Chanel mode-boutique in Amsterdam. Drie nieuwe parfums, maar dan wel parfums van bestaande geuren, een mooie uitbreiding natuurlijk, maar wat maakt de nieuwe Jersey, 1932 en Beige parfum nu anders dan de oorspronkelijke eau de toilettes? De geur is geconcentreerder, maar in dit geval ook veel verfijnder en zachter, lees je even mee?
in totaal zijn er nu 7 parfums te koop van Les Exclusifs de Chanel, volgens mijn informatie zijn er 13 verschillende eau de toilettes verkrijgbaar, de parfums worden verkocht in flacons van 15 ml
De parfums van Les Exclusifs de Chanel worden ook wel Les Extraits genoemd, omdat het compleet andere geuren zijn dan de originelen, het is dus niet zo dat er minder alcohol aan de eau de toilette wordt toegevoegd waardoor je een parfum krijgt. Ook worden de ingrediënten niet simpelweg vervangen door meer geconcentreerde extracten zoals absolus, nee...een extrait wordt compleet nieuw opgebouwd, alsof het een nieuwe geur is. Jacques Polge van Chanel heeft de orginele formules zo veel mogelijk gevolgd, maar durfde het origineel soms ook los te laten, om zo tot een perfecte samenstelling te komen. Ik heb de 3 nieuwe extraits allemaal zelf geroken, Beige mocht met mij mee naar huis en daar ben ik erg blij mee, het is een zalige geur. Maar Jersey en 1932 zijn ook prachtige parfums, zeker als je al fan bent van de originelen is het een aanrader om eens te gaan snuffelen in de Chanel mode boutique.
Jersey
Carla lavendel voor Jersey
Van een stof die net goed genoeg was voor arbeiders en voor kouwelijke stedelingen, maakte Mademoiselle Chanel het belangrijkste materiaal voor een nieuwe elegantie. En een ongekend kenmerk van vrouwelijkheid. Wat zij voorvoelde voor jersey, rook Jacques Polge in 2011 in lavendel. Een verguisde aromatische plant, soms zelfs minachtend alleen geschikt geacht voor herenparfums en huishoudelijke producten. Voor dit bij iedereen bekende ingrediënt vond hij een heel nieuw toepassingsgebied. Niet vrouwelijk. Niet mannelijk. Enkel verfijning. Afgerond met vanille, tonkaboon en muskus, zorgde de lavendelsoort Carla voor de bevrijding van dit paarsbloemige plantje. Geurclichés werden overboord gezet.1932
jasmijn voor 1932 Een sprankelend heldere geur, opgebouwd rond het kroonjuweel uit de parfumerie: jasmijn. Tegelijkertijd fris en knus, kristallijn en fluwelig, wordt de met iris en vetiver doordrenkte jasmijn in 2013 opnieuw uitgevonden in L’Extrait. Deze ongekende interpretatie onthult een heel nieuwe kant van de witte bloem. Verfrist met een toets van peer en pompelmoes, die zich ook al in de originele samenstelling liet raden, wordt de exotische jasmijn steeds intenser van toon en versmelt met een buitengewone hoeveelheid irisboter.Beige
Beige is, net als Jersey, vrij nieuw. De eau de toilette werd in 2009 samengesteld door Jacques Polge, in 2014 heeft hij ook de nieuwe parfum samengesteld en dat heeft hij bijzonder goed gedaan.
De bloemige geurnoten komen vrij als stuifmeel in een zomerbries. De poederige en honingzoete effecten van jasmijn en ylang ylang vergezeld door de geur van meidoorn, die doet denken aan de anijs- en amandelnoten van mimosa en linde. In BEIGE L’Extrait vermengen indrukwekkende hoeveelheden absolu van exotische jasmijn zich met meiroos. Een combinatie die we van CHANEL goed kennen: de twee bloemen worden voor de meeste CHANEL-parfums gebruikt. Maar alleen in het extract komt hun geur het best en in meest geconcentreerde vorm tot uitdrukking. Een geur die Beige van een nieuwe nuance voorziet. Nog intenser.
meiroos voor Beige
De verpakkingen van Les Exclusifs de Chanel zijn allemaal gelijk, het zijn simpele maar oh-zo-chique kartonnen doosjes in wit met een randje zwart. Bewaar de parfum ook altijd (!!) in de verpakking, het is misschien verleidelijk om de flesjes mooi neer te zetten maar dat doet de geur absoluut geen goed na een lange tijd. Met een flesje parfum 15 ml doe je misschien wel jaren, zeker als je daarnaast nog meerdere geuren gebruikt en na een jaar in zonlicht zal een geur al kunnen veranderen, zonde natuurlijk!
Om de kwaliteit te verzekeren wordt iedere parfumflacon van Chanel verzegeld, dat gebeurt met de hand en dit schijnt niet bepaald simpel te zijn, het is echt werk van een vakman. Ik vind het altijd jammer om de zegel te verbreken, het ziet er zo mooi uit. Maar het moet, anders kun je de parfum echt niet gebruiken, gelukkig heb ik de foto's nog!
Het extrait van Beige is heel zacht, een stuk zachter dan het origineel dat best een beetje pittig en scherp is, vooral in het eerste uur dat je Beige draagt. De parfum is direct een stuk zachter, romiger misschien ook wel, alsof je een zachte creme opbrengt waardoor de huid nog zachter gaat aanvoelen of als de kashmier trui die je aantrekt die niet prikt maar comfortabel aanvoelt. In de eau de toilette moet je behoorlijk lang wachten tot je de zoetere jasmijn en ylang-ylang ruikt, in de parfum komen die geurnoten sneller naar boven en die blijven naar mijn mening ook het langste "hangen". Toch is de parfum niet intenser naar mijn idee, het is juist een subtielere manier van een geur gebruiken, je brengt de parfum ook direct op de huid aan en sprayt niet over kleding of in haar. Nee, direct op de huid, liefst in de hals, op de polsen of een beetje in jouw decolleté, alleen mensen die (letterlijk) dichtbij je komen zullen dus ruiken dat je een parfum draagt en dat heeft wel iets, vind ik. Beige eau de toilette stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar eerlijk gezegd vind ik Beige extrait nog net iets fijner, ik hou wel van het zachte, maar toch aanwezige van een extrait, ik vind juist een scherpe geur iets minder fijn. Het nadeel is weer dat ik nu Jersey extrait ook op mijn verlanglijstje heb staan, die was namelijk ook geweldig en weer heel anders dan de eau de toieltte (die ook geweldig fijn is, ik hou van chique lavendel!).
De nieuwe Extraits van Beige, Jersey en 1932 van Chanel zijn sinds kort exclusief te koop in de Chanel mode boutique aan de P.C. Hooftstraat 66-68 in Amsterdam, in het buitenland worden de geuren ook verkocht bij luxe warenhuizen. Je betaalt voor een flacon extrait van 15 ml EUR 187,00. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een eau de toilette van deze geuren, die zijn ook in verschillende maten te koop, bekijk dit artikel over Jersey nog maar eens, daar vind je de informatie wel in terug.
Kies jij ook weleens voor een parfum? Heb jij van jouw favoriete geur misschien ook wel verschillende varianten? Wanneer verkies je een parfum boven een eau de toilette?