Reviews

MAC Eye shadow X 15/Cool neutral - eerste indruk & swatches

Een paar maanden geleden was het daar opeens : het "nude" oogschaduw palette van MAC! Twee prachtige paletten die het antwoord leken te zijn op alle nude, naked en neutral oogschaduwpaletten die we in de afgelopen jaren van verschillende merken hebben gezien. En nu liggen ze in de winkels, sinds deze week zijn de MAC eye shadow X 15 Neutral palettes in twee varianten (Cool & Warm) te koop bij alle MAC counters. Natuurlijk moest ik ze even snel voor jullie testen, kijk je mee naar mijn eerste indruk en de swatches?

Ik heb beide palettes in huis, ze zijn bepaald niet goedkoop want ze kosten EUR 125,00 per stuk, maar daarvoor krijg je dan wel 15 (!!) bijna full size MAC oogschaduws. De palettes zijn exact gelijk aan de pro palettes die je bij MAC kunt kopen om zelf te vullen, ook de verpakking is exact gelijk al staat hier dus wel op dat het om deze Neutral palettes gaat.

Op de achterkant van de verpakking zie je de ingrediënten van de verschillende soorten oogschaduws, de verschillende finishes hebben een iets andere samenstelling, zo zie je dat een Veluxe pearl oogschaduw uit veel meer ingrediënten bestaat. Ik zie trouwens nog iets opvallends, in totaal zit er 19,5 gram oogschaduw in het palette, gedeeld door 15 oogschaduws betekent dat er per oogschaduw 1,3 gram zit in de oogschaduws....dat is toch wel minder dan een full size oogschaduw (of pro palette refill pan) zit. Normaal zit er 1,5 gram oogschaduw in en nu "maar" 1,3 gram, omgerekend zou je dan voor een losse oogschaduw EUR 11,27 betalen. (dit bedrag komt later nog even terug in een berekening.

Het palette is van stevig zwart kunstof, het deksel is van transparant stevig plastic en het palette is stapelbaar. De oogschaduws zijn natuurlijk perfect bij elkaar gekozen, deze "Cool" versie is vooral geschikt als je houdt van koelere tinten op jouw ogen, iets wat altijd mooi staat bij lichtere, koelere huidtypes. Maar toch is het eigenlijk prima voor iedereen, tenslotte zijn deze kleuren zo neutraal dat vrijwel iedereen er wel een paar mooie tinten uit kan pikken. Maar.....de lichtste tinten in het palette zijn wel erg licht en als je te donker van huidskleur bent zijn die misschien echt te licht.

Niet zo spannend natuurlijk, maar er ligt nog een beschermfolie over de oogschaduws heen, je krijgt (zoals je gewend bent bij MAC) geen kwast of andere applicator bij het palette, die moet je er zelf bij kopen.

De kleuren goed in beeld, je kunt goed zien dat de oogschaduws verschillende finishes hebben, iets wat je hieronder ook terugziet als je de namen en swatches bekijkt. 

Achter de namen van de oogschaduws zie je letters tussen haakjes:  de (M) staat voor matte, de (S) voor satin, de (F) voor frost, de (VXP) voor veluxe pearl, de (L) voor lustre en de (V) voor velvet. Het palette bestaat vrijwel helemaal uit nieuwe, niet bestaande kleuren, al zitten er wel enkele tussen die of in het vaste assortiment zitten (of hebben gezeten) of al eerder uit zijn gekomen in een tijdelijke collectie. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat nog niet helemaal onderzocht hebt, maar een kleur als Blackberry, Silver Fog, Cumulus en Black Tied heb ik zelf zeker in mijn "stash".

Flounce (M), Sweet allure (S), Sun tweaked (F), After dusk (VXP) en Blackberry (M)


Pick me up (M), Cozy grey (M), Crushed Clove (F), Deception (F) en Brun (S)


Silver fog (L), French clay (F), Cumulus (F), Pearled earth (VXP) en Black tied (V)
Eerste indruk

Mijn eerste indruk is goed, de oogschaduws zijn stuk voor stuk van de bekende, goede MAC kwaliteit, ze voelen allemaal prettig, zacht maar toch stevig aan, geven goed kleur af en hechten goed aan de huid. De combinatie van kleuren is prima, al vind ik dat er misschien wat weinig donkere tinten bij zitten, maar dat is eigenlijk alleen nodig als je zelf graag donkere kleuren draagt. Een palette als deze zul je natuurlijk vooral aanschaffen als je juist graag mooie neutrale tinten draagt, het fijne van dit palette is dat het een goede combi is van matte en meer glanzende tinten en ....de oogschaduws geven geen (!!) fall out, erg fijn! 

Duur?

Het is natuurlijk een behoorlijk bedrag wat je neertelt voor dit palete, je betaalt EUR 125 voor een palette van 15 MAC oogschaduws. Zou je 15 losse oogschaduws kopen, dan betaal je maar liefst 15 X EUR 17,00 = EUR 255,00. Koop je een los, leeg palette met 15 refills in zulke tinten, dan betaal je 15 X EUR 13,00 + EUR 30,50 = EUR 225,50. Maar.....je kunt de kleuren in het Neutral cool palette dus niet los kopen, je zou dus op zoek moeten gaan naar andere, soortgelijke tinten. Op zich is het dus zeker een goede koop, waarbij ik wel even wil aantekenen dat er dus iets minder oogschaduw in het palette zit dan als je zelf een palette samenstelt, omgerekend zou je dan 15 X EUR 11,27 + EUR 30,50 = EUR 199,55. Het is misschien ook goed om te weten dat de oogschaduws niet uit het palette gehaald kunnen worden, ze zitten vast en niet met een magneetje....dat is eigenlijk wel een nadeel! Zeker als je bepaalde oogschaduws vaak gebruikt en die eventueel wilt navullen!

Pro?

Voor de houders van een MAC pro card (dat zijn studenten aan een visagie-opledingen en professionals in de visagiewereld) is het misschien handig om te weten dat je geen (!!) pro korting krijgt op deze twee Neutral palettes, hou daar rekening mee want dan kan nogal schelen. Ben je dus een pro en krijg je een behoorlijke korting, dan kan het dus wel weer een stuk gunstiger zijn om zelf een palette samen te stellen, maar dat kun je zelf het beste uiterekenen. Wil je er meer informatie over, dan kun je altijd terecht bij de MAC pro store! (bij de counters kun je geen pro korting krijgen).

Natuurlijk ga ik nog looks maken met dit palette en het Neutral warm palette krijgt ook nog een apart artikel, ik hou julie zeker op de hoogte van mijn ervaringen met deze palettes. Je kunt de MAC eye shadow X 15 Neutral cool & warm palettes voor EUR 125,00 per stuk kopen bij alle MAC verkooppunten en ook online via www.maccosmetics.nl. Laat het mij zeker weten als je vragen hebt!

Deel dit artikel
Back to top