Reviews

Debbie's favorieten - MAC Fluidline, de perfecte eyeliner

Zo'n 7 jaar geleden kocht ik mijn allereerste MAC eyeliner, het was toen ook de eerste keer dat ik een gel-eyeliner kocht. Ik had er zoveel over gelezen op (buitenlandse) blogs dat ik hem wel moest gaan proberen, ondanks dat ik er geen ervaring mee had en ondanks dat ik vrijwel nooit een eyeliner droeg. Inmiddels zijn we jaren verder, is de MAC Fluidline (want daar heb ik het over) nog steeds één mijn favorieten en vond ik dat het tijd werd voor een echte review. Lees je even mee?

MAC Fluidline (EUR 18,00) is een gel-eyeliner, met een compacte, maar lichte textuur die qua uiterlijk een beetje doet denken aan schoensmeer, alleen dan niet zo vettig. De Fluidlines van MAC zijn er in verschillende kleuren, van basic zwart (Blacktrack) tot donkerpaars (Macroviolet) en momenteel zijn er 13 verschillende kleuren te koop. Op de foto zie je drie mooie basics, Blacktrack die zacht matzwart is, Dipdown die diep donkerbruin is en Waveline die marineblauw is met een vleugje goud.


ingrediëntenlijst MAC Fluidline Blacktrack
MAC Fluidline

zit verpakt in een  klein glazen potje dat afgesloten wordt met een stevige zwarte dop. Het is belangrijk dat de dop altijd goed op het potje wordt gedraaid om het uitdrogen van de MAC Fluidline te voorkomen. Na verloop van tijd (en dan heb ik het over meer dan een jaar nadat je het potje hebt geopend) kan de eyeliner wat indrogen en harder worden. Op zich is de eyeliner dan nog steeds goed van kwaliteit, maar het aanbrengen gaat minder makkelijk. Gek genoeg heb ik toch ook een aantal fluidlines die nog perfect zacht zijn, ondanks dat ze al best wat langer in gebruik zijn, goed afsluiten is dus het devies! En natuurlijk bewaar je make-up altijd op een koele plaats in huis, liefst uit de zon.

Het is echt net schoensmeer! De gel eyeliner is zacht van textuur, heeft een matte finish en laat zich in één streek dekkend opbrengen. Je kunt de Fluidline ook gebruiken als basis voor een mooie donkere, intense ooglook. Breng de fluidline dan aan met een kwastje (bijvoorbeeld de MAC 217) en blendt de kleur goed uit, doe het wel snel, want als de fluidline ingedroogd is, dan is blenden niet meer mogelijk, hij zit dan zo vast als een huis. Op zich is dat natuurlijk ook de bedoeling, je wilt natuurlijk niet dat jouw eyeliner gaat vlekken of uitlopen.

In het potje vind je 3 gram Fluidline

v.l.n.r. MAC fluidline Blacktrack, Waveline en Dipdown
Mooie basics, zwart is natuurlijk altijd goed, maar Waveline is ook heel mooi omdat het oogwit witter lijkt als je deze kleur gebruikt en Dipdown is wat zachter dan Blacktrack, mooi als je lichter van huid bent omdat het minder hard oogt. Toch oogt Blacktrack niet te hard, dat komt door de zachte, matte finish.

Hou er rekening mee dat je bij MAC Fluidline geen applicator of kwastje vindt, die moet je er apart bij kopen. Dat kan natuurlijk bij MAC, maar het mag ook een kwastje van een ander merk zijn. Ik gebruik zelf altijd een schuin afgesneden eyeliner kwastje, ik wissel de MAC 263 (met synthetische haren) en de MAC 266 (EUR 22,00 met natuurlijke haren) af, maar als je een fijner kwastje zoals de MAC 210 liever gebruikt, dan kan dat ook prima. Ik vind een schuin afgesneden kwastje het fijnste omdat die vaak toch wat stabieler zijn en je er een mooier resultaat mee krijgt, ook met een iets minder vaste hand.

v.l.n.r. swatches MAC fluidline Blacktrack, Waveline en Dipdown - je ziet dat Waveline wat minder goed dekt in één streekje, daar mag nog wel een extra laagje overheen en dat gaat ook prima. Laat de fluidline even opdrogen en breng gewoon nog wat extra fluidline aan, de kleur wordt dan intenser en de eyeliner blijft mooi intact.

Goed dichtdraaien na gebruik, MAC Fluidline is extreem zuinig in gebruik, ik heb sommige potjes echt jarenlang gehad en dan waren ze nog niet eens op, zo zuinig zijn ze en ik gebruik Blacktrack toch wel een paar keer per week. Soms als "echte" eyeliner, maar vaak ook alleen om de wimperimplant wat donkerer te maken, dan stempel ik de kleur erop in plaats van een lijntje te trekken.


Ik heb Waveline aangebracht met de MAC 263 brush, dit keer iets opvallender maar soms breng ik ook een klein lijntje aan (dus zonder wing) of (zoals ik al schreef) gebruik ik de fluidline als tighliner. Maar wat ik ook doe, de fluidline blijft altijd perfect zitten, de hele dag! 

MAC Fluidline heeft een aantal voordelen:
  • het is makkelijk aan te brengen door de snel hechtende, zachte textuur die niet vloeibaar is maar eerder cremig. Na het drogen blijft de eyeliner zacht aanvoelen, hij wordt niet hard, je voelt hem eigenlijk niet zitten
  • Fluidline is goed gepigmenteerd waardoor je meestal in één streek klaar bent
  • Fluidline droogt snel in, daarna blijft de Fluidline de hele dag zitten, ook als is hij officieel niet waterproof (maar hij kan zeker wel een paar traantjes, zweet of druppeltjes water hebben, tegen Nederlandse weer kan de Fluidline zeker)
  • Fluidline vlekt niet, brokkelt niet af en geeft een mooie zachte finish, meestal mat, maar er zijn ook Fluidlines met een shimmertje erin
  • verwijderen gaat simpel met een goede (eye) make-up remover, waarbij je het beste de remover even met jouw vingers over de eyeliner wrijft om hem los te maken, dat scheelt echt boenen.

De MAC Fluidline eyeliner gel is er in heel wat verschillende kleuren, regelmatig komen er nieuwe kleuren uit in de tijdelijke collecties en daar zitten vaak hele mooie bij, mis ze dus zeker niet! Blacktrack, Waveline, Rich Cocoa en Dipdown hebben al jaren een vaste plaats in mijn stash, bij jou ook? Ze kosten EUR 18,00 per stuk en je koopt ze bij de verschillende MAC verkooppunten waaronder De Bijenkorf.

Heb jij ook één of meer Fluidlines? Wat vind jij er zo fijn aan? Of kies je liever toch voor een ander soort eyeliner?

Deel dit artikel
Back to top