Nieuws

Hoe zit het ook alweer met UVA & UVB straling?

Als trouwe lezer van Beautyscene zul je dit artikel vast al eens hebben gelezen, maar ik hoop dat jullie het niet erg vinden om alweer een keer een artikel te lezen over de noodzaak jezelf te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen. Momenteel hebben we een paar regenachtige dagen, maar na morgen schijnt het weer enorm op te knappen, zon is opnieuw in aantocht! Gebruik jij op zonnige dagen inmiddels dagelijks een bescherming tegen de zon? In dit artikel leg ik je nog even uit hoe het ook alweer zit met de nadelige effecten van de zon, lees je even mee?

Want hoe zit het nu ook alweer? Waarom moet je je beschermen tegen de zon en hoe kun je dat het beste doen? Misschien weet je het allang, maar misschien ook wel niet. Ben je al helemaal op de hoogte, sla dit artikel dan gerust over of deel het met mensen die dit misschien nog niet weten, op Facebook of Twitter. (dit artikel is al eerder geplaatst in juli 2012)

De meesten van jullie weten ongetwijfeld dat je door de (felle) zon kunt verbranden, ik denk dat dit ons allemaal weleens is overkomen toch? Van een dagje "bakken" in de Spaanse zon tot een vaartochtje op de Hollandse plassen, we zijn er allemaal weleens rood als een kreeft vandaan gekomen. Pijnlijk en niet zo mooi dat rood, maar ach....dat gaat wel weer over met wat flesjes aftersun of komkommerschillen. En je leert er weer van, want verbranding is de reden waarom de meeste mensen zich tegen de zon beschermen met een zonnebrandproduct. (it's all in the name!).

Ook Kim Kardashian vergeet zich weleens te beschermen....
Maar er is nog een ander gevaar en dat is heel wat minder zichtbaar, althans daar merk je pas over een jaar of 10-20 iets van. Weten jullie dat uit heel wat gesprekken met dermatologen blijkt dat zonnestralen de grootste oorzaak zijn van vroegtijdige huidveroudering, reden genoeg om al van jongs af aan jouw huid goed te beschermen. Hieronder zie je een foto van een 69-jarige Amerikaan wiens linker gezichthelft veel meer rimpelvorming laat zien. Hoe dat komt? Deze man is 28 jaar lang chauffeur geweest van een vrachtwagen, in die jaren hebben de UVA stralen hun verwoestende werk gedaan, dwars door de ramen van zijn auto heen. Shocking toch? Wil je er meer over lezen, ga dan naar The New England journal of medicine.
UVA & UVB
De stralen van de zon zijn te verdelen in twee soortenUVA stralen die vroegtijdige huidveroudering veroorzaken (denk aan de A van "aging") en UVB stralen die oppervlakkige verbraning van de huid veroorzaken (denk aan de B van "burning").
UVA stralen zijn er altijd, behalve als het nacht is, maar zijn er des te meer op een zonnige dag, ongeacht de temperatuur. UVA stralen gaan zelfs door ramen, kleding en wolken heen, dus zit jij heerlijk achter het raam, dan nog wordt jouw huid gebombardeerd met UVA stralen! Ook als je iedere dag zo heerlijk geniet van het zonnetje achter jouw bureau veroorzaken de UVA stralen schade. 
Vroegtijdige huidveroudering
Wat bedoel ik nu met vroegtijdige huidveroudering? Je kunt dan denken aan pigmentstoornissen in de huid, verslapping van de huid, rimpels die ontstaan en steeds vergeren, iets waar niemand op zit te wachten natuurlijk! Natuurlijk kun je niet alles voorkomen, maar als je op latere leeftijd toch nog een mooie huid wilt hebben, dan is het dagelijks gebruik van een product met beschermingsfactor echt een must. En dus niet alleen als je een dagje naar het strand gaat, maar ook als je in de tuin of op het terras zit of als je een fiets- of skatetochtje maakt.
Maar het kan nog veel erger, tenslotte veroorzaken UVA stralen ook schade die later huidkanker kan veroorzaken, daar moet je al helemaal niet aan denken toch? Het gaat dus niet alleen om een paar rimpeltjes meer of minder, de gevolgen kunnen nog veel ernstiger zijn.
Beschermen dus!
Gelukkig is er echt wel iets tegen te doen, bescherm jouw huid zo goed mogelijk en wees er echt zuinig op. Misschien zie je er nu nog niet zo het nut van in, maar als je jouw huid goed beschermt zul je over, zeg, 30 jaar in de spiegel kijken en opgelucht adem halen. Het helpt echt namelijk!
Gebruik dagelijks (!!) een beschermd product op jouw gezicht (en delen van het lichaam die niet bedekt zijn met kleding zoals handen en decolleté), minimaal een SPF15 maar liever nog een SPF30. Ben je veel buiten op een (zonnige) dag, zorg dan dat je gedurende de dag het product nog een paar keer aanbrengt. En draag bijvoorbeeld een petje of zonnehoed om voor wat extra bescherming te zorgen (al moet je dit wel combineren met een beschermend product)
Woon je in een land met heel veel zon of verblijf je daar voor langere tijd, dan is het wel zo verstandig om de zon ook echt te gaan mijden door zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, vaak doet de lokale bevolking dat namelijk ook, neem daar een voorbeeld aan! 

Gooi oude producten weg!
Heb je nog wat zonnebrand staan van jouw vorige zomervakantie? Dan kun je die beter weggooien, als de flacon langere tijd open is geweest tenminste, de beschermende factor vermindert na enkele maanden ongeveer met de helft. Gebruik je de factor 50 van vorig jaar? Dan bescherm je jezelf maar met factor 25, hou daar rekening mee. Heb je de zonnebrand dit jaar gekocht en nog niet opgebruikt, dan kun je die natuurlijk prima nog gebruiken. Zorg er wel voor dat je voldoende product gebruikt, in dit artikel vertelt Dr. Jetske Ultee precies hoeveel product je moet gebruiken voor een goede bescherming. Let ook op bij het kopen van goedkope zonnebrandmiddelen bij budget of dumpwinkel, soms zijn die heel erg oud (denk jaren) en is het twijfelachtig of de bescherming nog wel optimaal is.

Ben jij inmiddels overtuigd van een goede bescherming tegen UV stralen? En ben je ook bekend met de campagne van Dr. Jetske Ultee "Smeer je in"? Zeker een interessante campagne als je kinderen hebt, voor meer informatie ga je naar dit artikel.

En ouders van Nederland, vergeet vooral deze "regels" en tips niet ook bij jouw kids toe te passen, voor hun huid is het natuurlijk helemaal belangrijk, een kinderhuid is dunner en dus gevoeliger. Ook zij moeten goed worden beschermd tegen de zon, eigenlijk ook iedere dag.
Deel dit artikel
Back to top