Algemeen

Beauty dilema - een diepe, zongebruinde teint of toch liever bewust wat lichter?

Op zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Vandaag een toepasselijk dilemma, nu we een heerlijk warm weekend hebben (al schijnt de zon niet altijd), heb jij in de zomer liever een zongebruinde teint of houden jullie het bewust wat lichter dan dit? Jaren geleden kon je niet donker genoeg zijn, maar nu lijkt het te veranderen, hoe denken jullie hierover?

Beauty dilemma
Sinds de jaren zeventig was het een behoorlijke hype, bruin worden, liefst zo donker mogelijk en daar deden mannen en vrouwen echt hun best voor! Bij de eerste zonnestralen trokken ze hun kleding zoveel mogelijk uit, smeerden ze zich in met olie om maar extra goed bruin te worden en er waren zelfs fanatiekelingen die op folie gingen liggen.....echt, het gebeurde! Urenlang konden mensen liggen bakken, om maar diep en diep bruin te worden, dat was hetgeen ze wilde bereiken, des te bruiner des te beter. Natuurlijk was het nog beter als je naar een zonnig land op vakantie kon gaan, daar kon je urenlang zelfs aan het strand of zwembad gaan liggen bakken. Beschermen tegen de zon? Hmm...dat deed je vooral bij kinderen en heel misschien gebruikte je hooguit een SPF15 als je op het strand lag, maar dat was echt al veel, je werd dan veel minder snel bruin.

Inmiddels zijn we zo'n 30 tot 40 jaar verder en denken we hier volgens mij heel anders over, het bakken in de zon om maar zo bruin mogelijk te worden lijkt echt zijn langste tijd te hebben gehad, als blijven er toch altijd mensen behoorlijk fanatiek. We weten natuurlijk dat het niet zo verstandig is om ons lichaam zo veel bloot te stellen aan de UV stralen, dus beperken we het en beschermen we onze huid echt beter. Goed nieuws natuurlijk, maar met een subtiele zongebruinde teint is natuurlijk niets mis, sterker nog, "we" vinden het over het algemeen wel mooi staan, het maakt dat je er slanker en gezonder uitziet, al zegt het uiteraard eigenlijk helemaal niets over jouw gewicht of gezondheid, het is slechts de perceptie die het geeft. Maar wat is nu wijsheid? Helemaal uit de zon blijven om zo iedere risico te vermijden en er dan misschien wat minder "gezond" uitzien of toch af en toe genieten van de zon, ondanks de risico's?

Hoe denk ik erover?
Ik ben een kind van de jaren zeventig, dus ook ik kon in mijn puberteit echt liggen bakken in de zon, nooit op folie trouwens, maar ik gebruikte toch echt wel de zonneolie met factor 2, 4 of 6....die kon je dus gewoon kopen, ik denk dat SPF10 zo ongeveer het maximum was. Maar goed, dat was de puberteit, ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook wel snel mee ben gestopt, maar dat had misschien meer te maken met het gebrek aan tijd. Toch werkte ik ook dagenlang in de zon op het terras, zonder mij tegen de zon te beschermen en ja, dat ik er bruiner van werd vond ik alleen  maar leuk. Echt lang duurde het bij mij niet, met Indische vader ben ik als best voorzien van een getinte huid, dat scheelde natuurlijk.
Tegenwoordig ga ik eigenlijk nooit meer in de zon zitten of liggen om bruin te worden, hooguit als ik op vakantie ben en op een ligbedje aan het zwembad lig, maar daar blijft het bij. Thuis ga ik natuurlijk wel in de tuin zitten met een boekje, maar het liefst zit ik met mijn hoofd in de schaduw en laat ik hooguit mijn armen en benen in de zon, natuurlijk wel met bescherming. Nee, bakken in de zon doe ik niet meer, maar een gezonde, zongebruinde huid vind ik bij mijzelf toch wel mooi, ik schuw de zon dan ook echt niet, ook al zou dat misschien wel verstandiger zijn. Ik kies dus nog steeds voor zongebruind, maar dan wel op een verstandige manier en hou deze graag bij door af en toe lekker wat zonnestralen mee te pakken in de ochtend of het einde van de middag.

Hoe doe jij dat tegenwoordig? Merk je dat je er anders mee omgaat dan een aantal jaren geleden? Ga jij nog steeds voor echt zongebruind of beperk je het toch? Vind je dat je er beter uitziet als je wat bruiner bent?
Deel dit artikel
Back to top