Nieuws

Shockerend : aantal nieuwe gevallen van huidkanker in 10 jaar verdrievoudigd

Hebben jullie de afgelopen dagen genoten van het mooie weer? Lekker in de zon gelegen of gezeten of was je wat actiever op het strand of elders op het water? Natuurlijk hebben jullie je beschermd tegen de zon, maar weet je dat we dat nog steeds niet voldoende doen? Vooral jongeren onder de 30 jaar zijn hier slecht in en dat levert shockerende feiten op aldus de Stichting Melanoom. In Nederland is melanoom de meest voorkomende kanker in de leeftijdscatergorie tussen 20 en 30 jaar en die aantallen stijgen ook nog eens enorm snel. Dat moet echt anders!

Onder jongeren (20-30 jaar) is melanoom de meest voorkomende vorm van kanker en dit aantal is nog steeds stijgende. In 2013 werden in Nederland in totaal 5.409 nieuwe gevallen van melanoom geconstateerd*. Het aantal nieuwe gevallen van alle vormen van huidkanker is in Nederland in tien jaar tijd verdrievoudigd naar ruim 47.500 gevallen in 2012 - aldus de Stichting Melanoom en KWF Kankbestrijding

Wat is een melanoom?

Een melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid en is een agressief groeiende, kwaadaardige tumor. Melanoom is één van de snelst uitzaaiende vormen van kanker en daardoor een levensbedreigende aandoening; jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom. Vroege herkenning en behandeling zijn zeer belangrijk. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op volledige genezing groot. In veel gevallen is huidkanker, waaronder melanoom, een direct gevolg van blootstelling aan UV-straling, door zonverbranding en overmatige blootstelling aan de zon. Verbranding door de zon als kind verdubbelt de kans op melanoom.

Hebben jullie de laatste zin goed gelezen? Als je als kind verbrand door de zon, verdubbel je de kans op het krijgen van een melanoom, dat is toch wel heel erg? En het is onnodig, want met een klein beetje moeite kun je de kans echt verminderen. De Stichting Melanoom lanceerde onlangs hun preventiecampagne "Enjoy the sun, protect your skin" om jongeren meer bewust te maken van het belang om zich goed in te smeren met zonnebrand. Ze hebben onder andere het onderstaande filmpje gemaakt.

Wat kun je eraan doen?

  • bescherm kinderen van baby af aan altijd tegen de zon, ook als de zon niet zo fel is en ook gewoon in Nederland. Bedek de huid met kleding, zet een petje of hoedje op of hou kinderen zoveel mogelijk in de schaduw, zeker als ze klein zijn, dan kan dat ook makkelijk.
  • laat kinderen niet urenlang zonder bescherming buiten spelen of sporten, maar zet een parasol boven het zwembadje of boven de zandbak of maak een speelplek in de schaduw. Laat de kinderen een petje of hoedje dragen en leer ze om zichzelf in te smeren als ze naar buiten gaan, zet een handige fles of tube bij de plaats waar ze naar buiten gaan of waar ze hun schoenen aantrekken. Hou natuurlijk zelf goed in de gaten dat je ze na 2 uur opnieuw insmeert, kinderen vergeten die natuurlijk vaak.
  • vergeet dit ook niet goed in de gaten te houden als de kinderen ouder worden, ook bij eigenwijze pubers is het nodig om de huid te blijven beschermen, ook al hebben ze er zelf geen zin in. Pas ook de producten aan voor hen, misschien willen ze liever een ander soort product dat makkelijker of sneller aanbrengt?
  • probeer er ook voor te zorgen dat de kinderen op school, creche, buitenschoolse opvang en sportclub worden ingesmeerd, dit gebeurt echt nog veel te weinig! Zit je in de ouderraad of bestuur van een sportclub, kaart dit dan zeker eens aan, het is echt belangrijk! Vaak is er op school niet eens zonnebrand aanwezig of staat er nog een fles van een paar jaar geleden, echt...het gebeurt, ik heb het met eigen ogen gezien. Neem gerust een fles mee voor de juf, waarschijnlijk is ze er heel blij mee.
  • zorg ervoor dat je altijd een flesje of tube zonnebrand meeneemt of meegeeft aan jouw kind, er zijn genoeg mini-flesjes en zo kunnen ze zich altijd beschermen als het nodig is, tenslotte kunnen ze als ze groter zijn best eens spontaan naar het zwembad gaan of lang blijven buiten spelen. Ik heb te vaak als enige moeder een flesje meegegeven tijdens een sportdag of schoolreis in de brandende zon.

Waar moet je op letten?
  • ga voor een veilige zonnebrand, liefst een met een hoge factor, minstens SPF 30 en kies een soort die prettig uitsmeert en aanvoelt, niets is zo vervelend als een zonnebrand die plakt, irriteert of stinkt, ook voor kinderen. 
  • je hoeft echt niet de duurste zonnebrand uit een winkel te kopen, maar voor een goede kwaliteit zonnebrand betaal je best iets, de goedkoopste is vaak niet de beste keus omdat de echte budgetproducten vaak besparen op goede zonnefilters. In die producten vind je dan vaak chemische filters van matige kwaliteit (vaak zijn het ouderwetse filters) die niet zo stabiel zijn waardoor ze minder lang beschermen tegen de UV straling. Daarnaast beschermen ze heel vaak niet eens tegen UVA straling ( maar dat staat altijd op de flacon, en je moet echt ook beschermen tegen UVA).
  • wil je toch wat goedkoper uit zijn, hou dan de acties in de gaten, regelmatig krijg je behoorlijk wat korting op zonneproducten en dat is mooi meegenomen. Sla echter niet al teveel in omdat sommige filters achteruitgaan als je ze echt lang bewaard (denk dan aan jaren) en dat gaat vooral snel als je de zonnebrand in de zon laat staan of liggen (wat je natuurlijk vaak doet als je buiten bent).
  • Pas een beetje op met het kopen van zonnebrand bij budgetwinkels, in veel gevallen kopen ze oude partijen op (soms uit het buitenland) en is het maar lastig te achterhalen hoe oud de producten zijn. Uit verhalen op social media blijkt soms wel dat er nog producten verkocht worden die ouder dan 2 of 3 jaar zijn, het is dan nog maar de vraag of de beschermende factor net zo hoog is als op de flacons staat. Neem niet teveel risico, als je zo'n product toch wilt gebruiken, smeer je dan extra dik en extra vaak in.
Voor de jonge kids kun je bij Stichting Melanoom het leuke, informatieve boekje Dikkie Dik en de smeerpoes bestellen voor EUR 8,95
Mijn kids op het strand, lang geleden!
Last but not least, we gebruiken allemaal (!!) te weinig zonnebrand, ook ik smeer mijzelf echt niet voldoende in als ik in de zon zit, daar moet ik echt nog aan werken. Natuurlijk helpen alle beetjes, maar als je een te dunne laag smeert, dan smeer je bijvoorbeeld geen factor 50 op maar slechts SPF 7 en dat is toch wel heel anders. In deze aflevering van De Rekenkamer kun je hier alles over horen, echt heel interessant! 

Voor meer informatie kun je terecht bij Stichting Melanoom : www.stichtingmelanoom.nl en begin vooral vandaag met extra goed beschermen! En deel dit bericht vooral ook op Facebook en/of Twitter, dat kan met de knoppen onder dit artikel, dank je wel!

Deel dit artikel
Back to top