Reviews

Veilige zonnebrand voor kinderen - mijn aanraders & tips

Je beschermen tegen de zon, dat moet je al van jongs af aan, zelfs als een klein baby'tje in de schaduw ligt moet je hem of haar insmeren. En natuurlijk doe je dat al helemaal als jouw kids urenlang bij het zwembad, op het strand of in de tuin aan het spelen zijn. Maar waar smeer je ze dan mee in? Kan dat gewoon met de gezinszonnebrand of moet dat een speciale kinderzonnebrand zijn? Ik zet een aantal van mijn favorieten op een rij en deel nog wat handige tips met jullie!

Niet alleen op vakantie!
Bij sommige mensen is de belang van een goede zonbescherming nog niet helemaal doorgedrongen ben ik bang, het zijn die mensen die zich nooit beschermen tenzij ze op vakantie gaan! Gek natuurlijk, want de zonnestralen die je hier in Nederland opvangt als je buiten bent zijn net zo schadelijk als aan het strand in Spanje, Turkije of Frankrijk. Beschermen tegen de zon moet je dus altijd doen, zeker bij kinderen omdat hun huid extra gevoelig is voor schadelijke UV straling en de schade die nu ontstaat hun voor de rest van hun leven kan achtervolgen! Als kind werd ik niet altijd even goed beschermd (dat was ook een heel andere tijd natuurlijk) en ik ben ervan overtuigd dat dit mede heeft bijgedragen aan mijn pigmentvlekken. Ach, zo ging dat vroeger, nu gelukkig niet meer! Toch?

Smeer kids dus altijd in, ook als ze "gewoon" in Nederland aan het buiten spelen zijn of als ze gaan sporten in de felle zon en neem ook altijd een flesje of tube mee als je op pad gaat! Oh ja, vergeet ook niet door te geven aan juffrouw, trainer of kinderopvang dat de kids moeten worden ingesmeerd en geef ook aan hun een fles mee, dat wordt nog weleens vergeten.

Samen met zoon Sem van 10 heb ik de afgelopen tijd een aantal producten getest die speciaal geschikt zijn voor kids, lees even verder voor onze ervaringen. Alle cremes die we getest hebben beschermen tegen UVA en UVB straling!

 • Lancaster Sun for kids Comfort cream SPF 50 EUR 27,90 (tube 125 ml) - actieve filters zijn octocrylene, octisalate, titanium dioxide in nano-deeltjes en Tinosorb S, beschermt ook tegen infrarood - dit is een vrij dunne creme/lotion die makkelijk uitsmeert over de huid, zelfs als deze nat is, en geen witte waas achter laat (al moet je wel even goed uitsmeren). De zonnebrand ruikt subtiel naar een vleugje kokos, maar de geur overheerst zeker niet. In de praktijk is dit een prima bescherming, Sem heeft deze heel erg vaak gebruikt als hij weer een tijdje in de jacuzzi aan het spelen was en ik nooit verbrand. De creme voelt eenmaal goed ingesmeerd helemaal niet plakkerig aan, volgens Lancaster blijft zand er zelfs niet aan kleven (en dat is heel fijn!). De tube is minder handig, al is de opening wel extra klein zodat de creme niet uit de tube loopt, er is zeker over nagedacht en de dop sluit als een klepje! Deze creme is heel goed waterproof, je ziet de druppels van de huid af glijden.
 • Lancaster Sun for kids Invisible mist SPF 50 EUR 27,90 (spray 125 ml) - actieve filters zijn octocrylene, homosalate, avobenzone en ensulizole, beschermt ook tegen infrarood - een handige transparante spray met chemische zonnefilters die lekker fris aanvoelt op de huid en niet meer uitgesmeerd hoeft te worden. In de ochtend smeer ik het liefst even goed met een creme, maar tussendoor is zo'n spray natuurlijk heel handig! De spraybus is makkelijk en doet het zelfs op zijn kop, kids kunnen dus ook zelf sprayen. Natuurlijk spray je niet direct in het gezicht, maar doe je dat eerst in de handen waarna je de vloeistof op het gezicht verdeeld. Of je gebruikt daarvoor toch de creme! Ook de spray ruikt lekker fris en tropisch naar een vleugje kokos. Ook deze spray is heel erg waterproof.
 • Suncover Suncare SPF30 EUR 12,50 (flacon 250 ml) - actieve filters Uvinul A plus, Uvinul T 150, Tinosorb S en Ensulizole - jullie kennen Jetske Ultee allemaal wel? Zij is de voorvechtster van een goede zonbescherming zeker bij kinderen, juist omdat zij als onderzoeksarts ziet wat voor schade de zon kan aanrichten. Het door haar opgerichte merk Suncover wil dan ook dat iedereen zijn of haar kinderen goed beschermt! En speciaal voor dit merk heeft Jetske een zonbescherming gemaakt die prettig in gebruik is en beschermt met goede zonnefilters. Naast deze zonnefilters zitten er in deze grote fles ook fijne huidverzorgende bestanddelen zoals glycerine en niacinamide en zit er geen alcohol en parfum in, de witte, vrij dunne lotion is dan ook geurloos. Wel smeert deze goed uit en plakt deze niet, een prima zonnebrand voor het hele gezin!
 • Vichy Capital soleil SPF50 EUR 19,95 (spray 150 ml) - actieve filters homosalate, octisalate, tinosorb S en Mexoryl XL - een grappige, perzikkleurige mousse die behoorlijk naar fruit ruikt en extra leuk is om aan te brengen! Dat scheelt misschien wel norse gezichtjes. Het schuim laat zich makkelijk verdelen, al moet je het natuurlijk wel insmeren met de handen, dat gaat vrij snel en het schuim laat geen witte waas achter. De huid plakt wel een beetje, het voelt "suikerachtig" aan en eerlijk gezegd blijft de zoete fruitgeur wel erg hangen (iets wat Sem niet zo lekker vindt). De mousse is ook waterproof! 
 • Garnier Ambre Solaire Baby in the shade SPF50+ EUR 9,99 (tube 50 ml) - actieve filters zijn Tinosorb S, titanium dioxide, avobenzone en Mexoryl XL - speciaal voor de hele kleintjes heeft Amre Solaire deze tube uitgebracht met een aantal hele goede en veilige zonnefilters voor de tere babyhuid. Naast deze zonnefilters zit er ook glycerine in de creme, die de huid goed hydrateert. De creme is iets dikker dan de andere cremes, smeert wel goed uit en laat een beetje een witte waas achter door de hoge concentratie natuurlijke zonnefilter. Maar voor die kleintjes is dat heus niet zo erg! Hou er wel rekening mee dat je echt kleine kids niet in de volle zon mag laten spelen of liggen, hieronder geef ik je nog wat tips.
 • Etat Pur SPF 50 EUR 19,60 (spray 190 ml) - actieve filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide - een vloeibare spray met alleen minerale filters, zodat je zeker een witte waas blijft zien. De sprayflacon sprayt niet al te best, maar je kunt de dop er wel afdraaien om bij het product te komen. Speciaal geschikt voor zeer gevoelige huidjes die niet tegen chemische filters kunnen, de creme is goed waterproof. Goed dat er ook op de flacon staat dat de bescherming tegen UVA stralen "maar" SPF 26 is en niet SPF 50...dat getal geldt nl. alleen maar voor de bescherming tegen UVB.

Hou baby's en peuters zo veel mogelijk uit de zon!

Dermatologen raden aan om baby's en jonge peuters van 2/3 jaar zoveel mogelijk uit de directe zon te houden, al snap ik uit ervaring dat dit niet altijd mogelijk is. Toch is het echt belangrijk, juist omdat de jonge huid extra kwetsbaar is voor (onzichtbare) schade door UV straling. Ik denk dat je de meeste tips wel kent, maar ik wil ze voor de zekerheid wel even noemen:

 • vermijd de warmste uren van de dag wanneer de zon op zijn felst is, tussen 12:00 en 15:00 uur is dat ongeveer, een perfecte tijd voor een dutje in de schaduw
 • zorg dat kinderen altijd in de schaduw van een parasol of planten/bomen spelen, liggen, slapen of zitten als het even kan. Zoek zorgvuldig een plaatsje uit bij het zwembad of op het strand, ga nooit langdurig in de felle zon zitten en neem desnoods zelf een parasol of speciaal tentje mee dat tegen UV straling beschermt en schaduw geeft
 • smeer jouw kindje ook in de schaduw goed in met een speciale zonnebrand voor kinderen, die zijn geschikt voor hun gevoelige huidjes en beschermen meestal met echt veilige filters. Smeer ook voldoende zonnebrand en vergeet plekjes als oorschelpen, nekjes en (kale) hoofdjes niet, ook voetzolen moeten ingesmeerd worden
 • gaat een kindje toch de zon in, zorg dan voor een hoedje of petje en een t-shirtje, dat beschermt ook enigzins al moet je dan toch ook echt zonnebrand gebruiken! En zorg ervoor dat ze niet te lang in de felle zon spelen
 • na ongeveer twee uur moet je je kindje opnieuw insmeren, zeker als het in het zwembad of de zee is geweest, maar ook door transpiratie vermindert de werking van de zonnebrand en moet je het opnieuw aanbrengen
 • bezuinig niet op goede zonnebrand voor jouw kinderen, het is zo belangrijk om ze juist op jonge leeftijd al goed te beschermen, het scheelt vele ellende in hun verdere leven!

Verder is het natuurlijk duidelijk dat deze tips ook van toepassing kunnen zijn op oudere kids, al weet ik uit de praktijk natuurlijk ook dat het niet altijd haalbaar is om kids in de schaduw te laten spelen. Dat geeft ook niet, als je ze maar goed beschermd met een goed product en dit regelmatig herhaald! Oh ja, gebruik ook altijd voldoende product en leer jouw kids z.s.m. zichzelf goed in te smeren, dat scheelt een hoop gedoe. Vanaf de puberteit kun je kinderen prima "gewone" zonnebrand laten gebruiken als je dat wilt, mits deze van goede kwaliteit is. En natuurlijk kun je al volwassene ook prima "kinderzonnebrand" gebruiken, helemaal niets mis mee!

Welke zonnebrand gebruik jij voor jouw kinderen? 

Deel dit artikel
Back to top