Algemeen

Beauty dilemma - beauty shoppen bij discount winkels, ja of nee?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Beauty shoppen bij discountwinkels zoals Big Bazar, Zeeman, Action of op de markt is booming, wie koopt er eigenlijk niet? Toch zitten er ook wel nadelen aan, de producten zijn vaak oud en misschien niet meer van de beste kwaliteit. Maakt dat je uit of shop je er toch wel?

Beauty dilemma
Discounts winkels zoals Action zijn booming in Nederland, meer en meer mensen shoppen graag bij de winkels die letterlijk vol staan met zeer betaalbare producten. Of je nu op zoek bent naar praktische keukenspulltjes, leuke woonaccesoires of naar beautyproducten, bij de discount winkels vind je het allemaal tegen prettige prijzen. De winkels kopen hun producten meestal niet direct van de desbetreffende merken of importeurs, maar kopen (rest) partijen op. Soms komen die uit het buitenland en tref je bijvoorbeeld een showergel of zonnebrand met een Italiaanse of Duitse tekst op de fles. Op zich maakt dat natuurlijk niets uit, tenslotte weet je bij de meeste producten wel hoe je ze moet gebruiken en anders kun je altijd nog even googlen. 
Toch zijn er de laatste tijd ook wel minder enthousiaste verhalen te horen, bijvoorbeeld over de ouderdom van de producten zoals beauty producten. Ik heb gezien dat er make-up producten werden verkocht die vaak wel meer dan 10 jaar oud waren (uit zeer betrouwbare bron gehoord van iemand van het desbetreffende merk). En misschien heb je ook wel iets gehoord over onbetrouwbare zonnebrand die gekocht was bij een budgetwinkel, waarbij bleek dat het product inderdaad al heel wat jaartjes oud was. Nu zul je bij een boekenplankje of bloemenvaas geen risico lopen bij dit soort winkels, maar hoe zit het dan met beautyproducten? Die zijn uiteindelijk ook niet onbeperkt houdbaar (zeker de vloeibare producten niet) en gebruik je toch direct op jouw lichaam, vervelend als blijkt dat een product een probleem veroorzaakt omdat het niet meer goed is! Wat is nu wijsheid?
 
Hoe denk ik erover?

Ik neem liever geen risico met beautyproducten en koop mijn producten altijd bij officiële verkooppunten, waarbij ik ook altijd let of producten er niet al jaren staan (denk aan winkels waar je het stof weleens ziet liggen of flesjes die er al jaren staan). Het is natuurlijk heel lastig dat je op de meeste beautyproducten niet kunt zien wanneer ze geproduceerd zijn, al zijn er wel uitzonderingen waarop dat wel staat. Nu ben ik heus niet zo gestresst wat betreft het gebruiken van "oude" producten, maar als een product al jaren opgeslagen is (en ik weet niet of de omstandigheden wel optimaal waren) dan gebruik ik het toch liever niet of ben ik er heel voorzichtig mee. Nu ben ik zelf natuurlijk behoorlijk op de hoogte van alle beautyproducten en zie ik dus snel of een product ouder is (bijvoorbeeld aan de verpakking of omdat ik het 10 jaar geleden zelf gebruikte) maar als je niet zo "into" beautyproducten bent, dan is het echt wel lastig om te bepalen of je met een nieuw of ouder product te maken hebt. Dan koop je gewoon een deodorant die je ziet staan bij de discountwinkel of op de markt en tja, als je dan enorme irritatie krijgt dan ga je toch klagen bij de desbetreffende fabrikant. Die fabrikant moet de klachten uiteraard behandelen, maar als dan blijkt dat een product al 15 jaar van de markt is....dan kun je dat het merk ook niet meer aanrekeken. Dit zijn natuurlijk excessen, maar ze schijnen steeds vaker voor te komen, zo krijgen merken ook te maken met buitenlandse cosmetica producten, die nooit in Nederland zijn uitgebracht (misschien wel omdat dit volgens de regels niet mocht?) en ook daar kunnen problemen mee ontstaan. Ik vraag mij dan weleens af of dit nu door niemand wordt gecontroleerd? 
Anyway, ik kan er een heel artikel over volpennen, ik koop dus liever geen beautyproducten bij discountwinkels, puur omdat ik het vaak wat onduidelijk vind wat de herkomst van de producten is. Uiteraard worden er ook gewoon nieuwe producten verkocht, bijvoorbeeld van een huismerk en dat zal zeker prima in orde zijn. Hopelijk gaan de cosmeticafabrikanten nu echt eens over op het vermelden van een fabricage en/of houdbaarheidsdatum op hun producten, dat zal heel veel schelen!

Shop jij weleens beautyproducten bij een discountwinkel of op de markt? Heb je je ook weleens afgevraagd of een product nu eigenlijk nog wel goed was? Of vertrouw je er eigenlijk op dat het altijd wel in orde zal zijn? Wat zou je doen als je toch een klacht hebt over een product? Ga je terug naar de winkel of schakel je de klantenservice van het betreffende merk in?

Deel dit artikel
Back to top