Reviews

Eerste hulp bij geel haar - hoe hou je geblondeerd haar mooi!

Als rasechte nep-blondine weet ik hoe vervelend het is als jouw mooie blonde lokken, langzaam maar zeker overgaan in een cartooneske gele coupe...dat wil je niet! Tenminste, dat willen de meesten niet, er zijn uitzonderingen zoals Lady Gaga, maar wij normale vrouwen gaan toch meer voor een mooie blonde haarkleur in plaats van knalgeel. Nu is het natuurlijk belangrijk hoe je jouw haren kleurt, maar tussen de verfbeurten is er ook nog heel wat te doen aan het onderhoud van de blonde kleur. Kijk je even mee naar mijn tips?


gelukkig kan Lady Gaga haar gele haar gewoon af zetten 's avonds....het is natuurlijk een pruik!

 

Waarom wordt geblondeerd haar eigenlijk geel?
Die vraag heb ik voorgelegd aan mijn kapster, Colinda die werkt bij kapsalon Yourstyle in Puttershoek, waarom wordt mijn haar een tijd na de kleuring/blondering nu zo geel? 
"Dat het haar geel kleurt in plaats van mooi blond kan natuurlijk te maken hebben met verkeerd kleuren, bijvoorbeeld als mensen met een thuiskleuring hun haar proberen lichter te maken, dat is altijd heel tricky en kan echt verkeerd uitpakken. Maar ook bij de kapper kan het verkeerd gaan, als de blondering er te vroeg wordt uitgehaald bijvoorbeeld, al zal dat een goede kapper natuurlijk nooit overkomen. Ook is het een veel voorkomende probleem als je echt donker haar helemaal wilt oplichten, stel dat je donkerbruin haar hebt en je wilt naar lichtblond, dan zul je dat in een aantal stappen moeten doen. Blondering kan namelijk niet meer dan 4 tot 5 tinten oplichten, het resultaat kan dus geel haar zijn, daar wordt je niet heel vrolijk van!"

Maar ook als het haar wel goed gekleurd is, kan het haar na verloop van tijd een gele gloed krijgen, dat merk ik altijd goed bij mijzelf. Tegenwoordig heb ik een iets donkere uitgroei, waardoor ik niet zo snel meer naar de kapper hoef te gaan (de donkere uitgroei zie je nl. niet goed) maar toch blijf ik braaf om de zes weken gaan, mijn haar wordt dan namelijk geler en geler, iets waar ik mij behoorlijk aan kan ergeren. Hoe kan dat dan weer?

"Er bestaan in het haar twee pigmenttypes, de donkere pigmenten (eumelanine) en de lichte (feomelanine), die worden natuurlijk behoorlijk aangepakt tijdens het (ont)kleuren. Want dat doe je als je gaat blonderen, dan ontkleur je het haar, je verft het niet in tegenstelling tot als je iemand van blond naar donker verft. Na het kleuren heeft het haar altijd de neiging om zijn originele pigment weer te herstellen, maar dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het ook altijd heel belangrijk om het haar na het ontkleuren goed af te sluiten met een masker of creme met een hoge zuurgraad. Hoe donkerder het haar, des te meer pigment, ofwel oranje/gele kleur, er weer naar boven komt nadat je het haar ontkleurd hebt. Jij hebt van origine donker haar met veel pigment, na een tijdje krijg je dan inderdaad een gele gloed over het haar."

Dat is helemaal duidelijk, dat is de oorzaak dus, maar wat kan ik er nu aan doen om dit te voorkomen? Aan de kleuring ligt het in elk geval niet, dat doen julie altijd heel goed! 

"Helemaal voorkomen kun je het niet, het is nu eenmaal een natuurlijk proces. Maar je kunt wel iets doen tussen de verfbeurten door, zo hou je de gele gloed of kleur een beetje in toom en dat scheelt al heel veel. Dat doet je door van tijd tot tijd een zilvershampoo te gebruiken of eventueel een speciale treatment of masker die dit probleem verhelpt. Dat hoeft niet bij iedere wasbeurt, door dit een paar keer per maand te doen scheelt. De zilvershampoo of treatment bevat blauw/paarse pigmenten (duidelijk te zien aan de shampoo trouwens) en die neutraliseren de oranje/gele pigmenten die zorgen voor de gele gloed of kleur. Op die manier hou je de blonde kleur dus een stuk koeler qua tint en zul je geen Gaga-geel haar krijgen!"


voor het wassen met een zilvershampoo (in dit geval de L'Anza Healing color care Silver brightening shampoo)

na het wassen met de zilvershampoo, het haar lijkt lichter maar dat is het niet, het is puur wat minder geel/warm

Ik weet dit natuurlijk al een paar jaar en ik gebruik dat ook al een paar jaar lang regelmatig een zilvershampoo of speciale treatment, gek genoeg had ik daar nooit eerder iets over geschreven, stom eigenlijk! Ik heb een paar favoriete zilvershampoo's die ik ongeveer eens per twee weken gebruik (meestal om de vier wasbeurten), gewoon in plaats van mijn andere shampoo. Let er wel op dat de blauwe pigmenten in de shampoo of treatment er ook echt voor kunnen zorgen dat je echt blauw of paars haar krijgt, het is dus echt zaak deze shampoo's alleen te gebruiken als het nodig is en ze vooral niet al te lang te laten intrekken, zeker niet als je echt lichtblond, poreus of beschadigd haar hebt.
Zelf kies ik het liefst voor kappersmerken, omdat die tenminste echt helpen, de shampoo die je bij de drogist koop is meestal niet zo heel erg sterk qua werking en helpt bij mij niet echt goed. Maar goed, dat ligt ook erg aan de situatie, misschien werkt het bij jou wel goed, dat kan natuurlijk.Mijn favoriete producten om geel haar te voorkomen

  1. Kevin Murphy Blond.Angel.Wash shampoo EUR 23,00 (250 ml) - dit was mijn allereerste zilvershampoo en deze bevalt nog steeds heel goed, het is een behoorlijk "groene" shampoo met veel natuurlijke ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit. Er zitten geen sufaten en parabenen in, maar wel voedende bestanddelen als oliën en botertjes, samen met lavendel. Perfect voor dun en fijn haar, de kleur wordt minder geel, maar zeker niet paars, al laat ik de shampoo niet intrekken. Tegenwoordig wast Sem zijn blonde haar weleens met deze shampoo, het maakt de kleur wat helderder.
  2. Christophe Robin Soin nuance de couleur Baby blond EUR 38,00 (250 ml) - een bijzonder fijn masker dat zalig ruikt en naast een kleurcorrectie ook zorgt voor een extra goede verzorging van het haar met o.a. amandelolie en buriti olie. Het effect van de oxidatie, waardoor de gele tint ontstaat, wordt ongedaan gemaakt door o.a. iris, het resultaat is zacht, verzorgd haar met een babyblonde tint...laat naar gelang 5 minuten tot een uur intrekken, maar test wel even uit op een lokje onderin voordat je het zolang laat intrekken, kan ook teveel van het goede zijn. 
  3. L'Anza Healing color care Silver brightening shampoo EUR 22,45 (300 ml) - deze zilvershampoo is de redding van vele, mislukte verfbeurten, het is echt een aanrader onder kappers, als niets helpt dan helpt deze zilvershampoo van L'Anza zeker! Dat betekent dat het ook een behoorlijk heftige zilvershampoo is die de kleur zeer sterk corrigeert. Even uittesten is dus het devies en je moet de shampoo niet langer dan 1 minuut laten inwerken. Is dat zelfs nog te lang voor jouw haar, maar vind je het resultaat wel erg mooi, meng de zilvershampoo dan met een andere (L'Anza) shampoo. De shampoo bevat ook keratine, heel veel plantenextracten en beschermt zelfs tegen UV straling waardoor de haarkleur nog langer mooi blijft, dit is momenteel mijn favoriet!
  4. Wella Professionals Color Recharge Cool Blonde EUR 10,55 (250 ml) - deze versie van Wella is prima, al mist het wel de topingrediënten die de andere producten wel hebben, maar het is wel een product met een prima prijs. Laat de shampoo wel even een paar minuten in werken, het beste resultaat krijg je als je jouw haar voor deze shampoo even wast met een andere shampoo om het vuil en vet te verwijderen.niet schrikken, deze shampoo's zijn dus echt knal blauw/paars, knoei niet op witte kleding of handdoeken, het zorgt echt voor vlekken, al was je ze er wel weer uit

Helemaal nieuw is de Magica CC Hair van Collistar EUR 15,95 (150 ml) in de kleur Vanilla Blonde, die ik nog moet testen. Het is een masker dat te vergelijken is met het masker van Christophe Robin, het geeft naast verzorging ook een kleurcorrectie en je kunt het masker naar gelang wat korter of langer laten intrekken, maar nooit meer dan 15 minuten. Collistar heeft ook nog andere tinten Magica CC Hair, een prima middel om tussen de bezoekjes aan de kapper te gebruiken om de kleur op te frissen. Het masker is lekker dik van textuur en breng je aan op vochtig haar dat je iets hebt droog gedept, binnenkort gaat deze in de test! Maar ik wilde je hem niet onthouden in dit artikel.

links zie je de nieuwe Magic shade, een lightening gel die het haar wel oplicht, iets anders dan de Magica CC hair dus!

 

Heb jij last van geel haar of zie je langzaam maar zeker een gele gloed over jouw geblondeerde/opgelichte haar verschijnen? Dan hoef je dus niet direct weer naar de kapper te gaan, maar kun je echt weleens een goede zilvershampoo gebruiken, het is echt een aanrader dat het probleem verhelpt. Experimenteer wat de beste manier is voor jou om de zilvershampoo te gebruiken, dat verschilt per kleur, haartype en conditie van het haar. Ik gebruik meestal om de vier of vijf wasbeurten een keer een zilvershampoo in plaats van mijn gewone shampoo. Ik was mijn haar altijd in twee keer, één van die keren gebruik ik dan de zilvershampoo. En na het wassen oogt mijn haar dan extra fris! 

 

Een zilvershampoo kan het haar niet oplichten, dat kan alleen een blondeermiddel (haarverf kan dat dus ook niet!) maar het houdt de kleur wel lekker fris en zorgt dat de gele gloed wegblijft, een must dus als je van donker naar lichter bent gegaan. Heb je nog vragen? Stel ze gerust, dan speel ik de vragen weer door aan Colinda!

Deel dit artikel
Back to top