Inspiratie & Tutorials

Houd je hoofd & lijf koel bij een hittegolf!

Nu het behoorlijk warm is in Nederland, pas ik mijn kleding, make-up en beautyrituelen echt wel behoorlijk aan. Make-up zweet snel van je gezicht af als je nu druk bezig bent, mijn favoriete jumpsuit is toch echt te warm en mijn haar....tja, dat is momenteel vooral heel lang en moet echt even vast in staart, knot of vlecht. Ik heb mijn tips voor jullie op een rijtje gezet, handig voor warme dagen in Nederland en op jouw vakantiebestemming!

Hydrateer!!
Door de hoge temperaturen zweet iedereen meer, het is de manier waarop ons lichaam de overtollge warmte afvoert en dat is een goede zaak omdat we anders misschien wel oververhit raken. Door het zweten raken we vocht en mineralen kwijt, het is belangrijk die goed aan te vullen. Zorg ervoor dat je op een echt warme dag echt voldoende drinkt, liefst water of groene thee. Andere drankjes zorgen ook voor hydratatie, maar bevatten ook veel suikers en dat is weer minder goed als je er veel van drinkt. Cafeïne en alcohol werken vochtafdrijvend, reden te meer om daar een beetje zuinig mee te zijn als het echt warm is, de combinatie alcohol en zon is trouwens geen aanrader. 
De huid hydrateren is ook een must, kies 's ochtends eens niet voor een dikke, verzorgende creme maar ga voor een frisse gel-achtige zeer hydraterende creme, dat voelt luchtiger en combineert ook beter met make-up die je eventueel aanbrengt. Natuurlijk vergeet je geen product met SPF aan te brengen op jouw gezicht en lichaam, uiteraard kun je de dagcreme eventueel ook achterwege laten.
Verfris!
Op heel warme dagen is een verfrissende douche of duik natuurlijk heerlijk! Normaal douche ik één keer per dag, maar tijdens een hittegolf kan dat zomaar veel vaker zijn. Ook al sta je maar een minuutje onder de lauwe douche, dat frist direct op. Wij hebben een jacuzzi in de tuin, die momenteel tot 32 graden verwarmd is, de perfecte temperatuur om even in te verfrissen zonder te moeten klappertanden (tja...je zit natuurlijk wel stil, dat is toch anders dan een zwembad). Mijn advies is wel om het bad of de douche niet al te koud te maken, dat lijkt wel even lekker, maar jouw lijf schrikt van dat ijskoude water en gaat vervolgens harder zijn best doen om het weer op te warmen, het resultaat : je krijgt het alleen nog maar warmer. Om die reden kun je ook beter geen ijskoude drankjes drinken, gewoon lekker gekoeld is al voldoende.
Geen bad of douche in de buurt en heb je toch wat verfrissing nodig? Zorg voor een sprayflesje met water of koop een spuitbus met mineraalwater, zet die in de koelkast en spray regelmatig over lichaam en gezicht. Een alcoholvrije toner in een sprayflacon is ook een heerlijke opfrisser!
 
Wat doe ik aan?
Natuurlijk draag je iets luchtigs op een dag als deze, maar je hoeft heus niet helemaal bloot! Bikini's, badpakken en zwembroeken bewaar je maar voor op het strand of bij het zwembad. Zit je op een terras? Kies dan een luchtig jurkje of een leuke short met top, een lange rok of jurk van luchtige stof zoals zijde of dunne katoen is ook erg lekker nu. Probeer donkere kleuren te mijden, die trekken de warmte van de zon meer aan waardoor je het warmer krijgt. Kies liever geen strakke kleding, dat zit echt niet lekker, ga dus voor lossere outfits gemaakt van katoen, zijde, viscose of linnen. Ben je aan het werk in deze zomerse temperaturen? Kies dan voor een mooi mouwloos jurkje of ga voor een maxi-rok met mooie top, neem wel een dun katoenen vestje mee als je iets gekleder moet zijn of als de airco vol blaast op kantoor. Vergeet natuurlijk geen deodorant op te doen, neem desnoods een klein flesje mee naar je werk om je tussendoor even op te frissen in het toilet. Splash wat water onder jouw oksel en breng wat nieuwe deo aan, doe dat nooooooooit (!!!) op "vieze" zweterige oksels, dat maakt het alleen maar erger.
Haar omhoog
Ik hou van lange, losse haren, maar als het echt warm is, dan gaat mijn haar toch echt in een staart of rommelknot. Ik vind het zelf nooit echt leuk staan bij me, maar als je de hele tijd zweterige haren in je nek hebt, dan word ik ook niet echt blij. Omhoog die haren! Op hete dagen zoals vandaag moet dat gewoon. Ik kies wel altijd voor een elastiekje zonder metaal, daardoor beschadigt mijn haar niet. Wil ik dat mijn haar netjes blijft, dan kies ik een lage staart. Ga ik zwemmen of in de jacuzzi, dan gaat mijn haar in een knot op mijn hoofd, ik probeer mijn haar zoveel mogelijk droog te houden omdat ik anders krullen krijg en die wil ik niet. Ik bescherm mijn haar ook altijd met een speciale spray of olie, dat laatste alleen als ik mijn haren vast blijf dragen, want mijn haar wordt er wel vettig van.
Kleine tip : draag je jouw haren met een strakke middenscheiding? Vergeet die dan niet in te smeren met zonnebrand, je bent niet de eerste wiens "scheiding" behoorlijk verbrand. Pas ook op als je dunne haren hebt in een lichte kleur en natuurlijk smeer je een kaal hoofd van partner, vader, broer of de buurman ook goed in!

Mijn haar is momenteel zo lang door de extensions van Beauty by Roos, amazing toch? Dit weekend zal ik er meer over vertellen!
Blijf ook eens uit de zon
In Nederland hebben we niet zo heel veel zonnige dagen en daardoor lijken we extra van de zonnestralen te willen genieten. Zodra de zon schijnt gaan we dus naar buiten om in de zon te zitten, liggen of lopen. Prima hoor, maar als de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden en de zon blijft branden, dan is het toch wel verstandiger om ook eens uit de zon te gaan, zeker op de warmste uren van de dag tussen 11 en 3 uur. Zoek dan de schaduw op, ga naar binnen of fiets of wandel liever in een bos dan op een fietspad zonder schaduw. Zet de parasol op het strand op en ga eronder zitten, zelfs dan wordt je nog bruin en geniet je van het strandleven. Vergeet naar het strand of zwembad geen petje of hoedje mee te nemen, een zonnesteek ligt zelfs in Nederland op de loer als je te lang in de zon zit en je niet voor voldoende hydratatie zorgt. Natuurlijk smeer je je de hele dag goed in als je veel buiten bent, maar dat doen jullie inmiddels toch allemaal al?

zet de beautyproducten ook lekker in de koelkast, ook lekker met een tube of fles after sun
Mee in de tas
Ga je 's ochtends de deur uit en wil je op alles voorbereid zijn? Dan neem je het volgende mee:
  • navulbaar flesje met water
  • extra oplader voor telefoon
  • iets te lezen, eventueel op een ereader of tablet
  • dun vestje
  • mini spuitbus Evian
  • vochtige doekjes of make-up wipes
  • mini-flesje zonnebrand voor lichaam en gezicht
  • zonnebril
  • borstel of kam, elastiekjes en speldjes
  • make-up tasje met matterende papiertjes, BB cream of foundation, mini waterproof mascara, parfumtester en een felle lipstick of lipgloss (liefst met SPF)
Een hittegolf overleven we wel, als je je maar een klein beetje aanpast. In de landen rond de Middelandse Zee is het niet voor niets dat er vaak in de middag gerust wordt (Siesta) waarna alles een beetje opschuift. Eten hoeft niet persé om zes uur, de kids mogen best wat later naar bed (het is toch vakantie) en jouw dagelijkse rondje hardlopen mag best een keer vervangen worden door een lekkere wandeling of een uurtje zwemmen. Pas je aan, maak je niet te druk en geniet vooral van het heerlijke warme weer, nu kan het!
Deel dit artikel
Back to top