Nieuws

Beauty dilemma - een gezonde levensstijl zorgt voor een goede huid?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Een gezonde levenstijl is belangrijk, voor het hele lichaam inclusief de huid. Althans, dat wordt beweerd door kenners, maar krijg je nu echt een betere huid als je gezonder gaat leven?

Beauty dilemma
Als we in de puberteit puistjes krijgen, wordt er al snel gezegd dat het komt door de vette happen die we dan graag eten, de liters frisdrank die we drinken of de chocoladerepen die we in grote getalen naar binnen werken. Inmiddels weten we wel beter, puistjes in de puberteit worden vrijwel altijd veroorzaakt door hormonale oorzaken, maar een minder gezonde levensstijl waarin je als puber begint met roken en drinken van alcohol, helpt natuurlijk niet mee aan een gezonde huid. Sterker nog, het zorgt er gewoon voor dat je lichaam in minder goede conditie is, zeker als je dat combineert met stress en weinig slaap. En persoonlijke hygiëne wordt ook nog weleens verwaasloosd in die tijd, ik bedoel...wie gaat er nu douchen? 
Maar hoe zit het dan op latere leeftijd? Als we dan nog steeds niet al te gezond leven, betekent het dan ook dat we sneller rimpels krijgen, meer pigmentvlekken zullen zien en onze huid sneller slapper wordt? Zorgt roken nu echt voor een minder mooie huid? En wat is de invloed van stress? Heeft het dan eigenlijk wel zin om (dure) huidverzorging te gaan gebruiken, als je daarnaast "gewoon" lekker door blijft drinken en roken? Kortom, heeft onze levensstijl effect op onze huid?

Hoe denk ik erover?

Ik ben er zeker van overtuigd dan een gezonde levensstijl mede bijdraagt aan een gezonde, mooie huid, zeker op de lange termijn. Mede bijdraagt....er zijn tenslotte zoveel meer factoren die invloed hebben op het lichaam in het algemeen en de huid in het bijzonder. En wat is nu precies een gezonde levensstijl? Gaat het dan om voldoende groente en fruit eten of moet je misschien wel voedingsmiddelen schrappen omdat ze puistjes veroorzaken? Het antwoord op de eerste vraag is altijd ja, je moet zeker voldoende/meer groente en fruit eten, maar of dat direct zorgt voor een gezonde huid durf ik ook niet te beweren. Het antwoord op de tweede vraag is lastiger te geven, er zijn echt wel mensen die heftig reageren op bepaalde voedingsmiddelen door bijvoorbeeld allergieën en dat kan zich ook uiten in een lastige huid, waar geen land mee lijkt te bezeilen. Als dat zo is, dan is het zeker verstandig om bepaalde dingen te mijden.
Toch geloof ik wel zeker dan een ongezonde levensstijl waarin je (teveel) rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt echt slecht is voor jouw huid, en de vraag of je hierdoor een slechte huid krijgt zal ik dan ook zeker met ja beantwoorden. Natuurlijk zijn er altijd "gelukkigen" die ondanks dat ze niet bepaald leven volgens de regels, toch een mooie huid hebben, maar ja...dat zijn dan zeker uitzonderingen. Mocht iemand echt huidproblemen hebben, dan zou ik ze echt wel aanraden om eerst eens echt goed voor zichzelf te gaan zorgen, inclusief gezonde voeding en stoppen met roken. En weet je....ook al helpt het niet direct aan een mooiere huid, het is ten alle tijden beter voor jouw hele lijf en dat uit zich zeker weer in een gezonde huid (al heeft die soms wel wat meer hulp nodig dan alleen een groene smoothie op zijn tijd).

Wat is jouw mening hierover? Geloof je dat een gezond lichaam ook zorgt voor een gezonde huid? Heb je er ervaring mee? Misschien ben je wel gestopt met roken en zag je toen dat jouw huid opknapte? Of maakt het bij jou niet uit hoe gezond je leeft, jouw huid blijft lastig?

Deel dit artikel
Back to top