Nieuws

Beauty dilemma - cosmetica die over datum is weggooien of niet?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Vandaag vraag ik mij af of jullie cosmeticaproducten die over de datum zijn altijd direct wegooien of toch niet? Volgens de kenners moet je een mascara na zes weken gebruiken weggooien, maar is dat ook echt nodig?

Beauty dilemma
Op vrijwel ieder cosmeticaproduct vind je tegenwoordig een symbooltje van een geopend potje met daarin de houdbaarheid van het product als het eenmaal geopend is. Dat is natuurlijk handig, want op die manier weet je precies of je een product nog veilig kunt gebruiken, de ingrediënten zijn dan nog werkzaam en de conserveringsmiddelen werken tot die tijd optimaal om bacteriën buiten het product te houden. Maar ja, wat doe je met een mooi oogschaduwpalette van meer dan een jaar oud, dat nog lang niet op is (maar dus wel "over de datum" is) en ook nog steeds fijn in gebruik is? Gooi je het met tegenzin weg en ga je een nieuw palette kopen of blijf je het gebruiken?
Mascara's zou je niet meer dan zes weken mogen gebruiken volgens de kenners, maar uit een kort onderzoekje onder 10 mascara's blijkt dat het symbooltje aangeeft dat ze 6 tot 12 maanden gebruikt kunnen worden. Het is dus allemaal best een beetje verwarrend, ook al staan de symbolen nu op de verpakkingen. Daarbij moet je natuurlijk wel goed bijhouden wanneer je een product bent gaan gebruiken (zet in de agenda van je telefoon!), want pas op dat moment gaat die periode in, want als een product dicht en afgesloten is, dan is het blijkbaar onbeperkt houdbaar? Dat is dus inderdaad niet zo, ook producten die nog dicht zijn en ongebruikt verliezen op een gegeven moment hun werking en kunnen in kwaliteit achteruit gaan. Dit is dus met recht een beauty dilemma, want was is nu wijsheid?

Hoe denk ik erover?

Ik vind de symbolen op de verpakkingen heel erg handig, maar ik zou nog veel liever een productiedatum terugzien op de producten, iets wat je nu vrijwel niet ziet. Sommige merken hebben dat trouwens wel, al moet je het wel even weten, MAC zet op veel van haar producten een code (bv A14) waaraan je kunt zien uit welke batch een product komt, het laatste cijfer staat dan voor het jaar, in dit voorbeeld is het dus 2014. Ik pleit dus zeker voor duidelijkheid, dat scheelt een hoop gissen hoe oud een product is, je weet tenslotte nooit hoelang het al in de winkels ligt?
Als ik een product heb dat over de datum is, dan gooi ik het zeker niet zomaar weg, zeker niet als ik het nog dagelijks gebruik, dan maak ik het gewoon zo snel mogelijk op (denk aan een dagcreme, mascara, lipstick, cleanser), dat kan zeker geen kwaad. Producten die gemaakt zijn van poeders (oogschaduws, blush, poeder, highlighters) gooi ik eigenlijk nooit weg omdat ze over de datum zijn, uit mijn ervaring blijkt dat je die zelfs na jaren nog prima kunt gebruiken (bij gevoelige huid of ogen zou ik toch wel even oppassen voor de zekerheid). Dit is ook het geval bij nagellak, ook zo'n product dat vrijwel onbeperkt houdbaar is en ik dus na jaren nog gerust blijf gebruiken.
Nu heb ik natuurlijk ook heel wat producten op mijn beautyzolder staan die ik ook getest heb (soms maar een paar keer)  maar ik niet echt zal gaan gebruiken, die probeer ik na een maand of drie wel altijd op te ruimen als ik ze echt niet meer nodig heb(ze gaan naar verschillende goede doelen en natuurlijk mogen vrienden en familie ook spullen komen uitzoeken). Op die manier kunnen ze toch nog gebruikt worden voor de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Weten jullie trouwens ook dat het heel belangrijk is hoe je producten bewaard? In dit artikel kun je lezen hoe je huidverzorging het beste kunt bewaren, dat scheelt natuurlijk ook al.

Ben jij heel precies in dit soort situaties? Hou je goed bij wanneer je een product bent gaan gebruiken? En gooi je ook een halfvolle pot dure creme weg als de houdbaarheid verlopen is? Of doe jij dat heel anders?

Deel dit artikel
Back to top