Ongeveer een jaar geleden stapte ik in de Velthuis Kliniek de kamer van huidtherapeute Annelijn binnen om haar advies te vragen over mijn pigmentvlekken. Dat resulteerde al snel in een behandelingsplan, waardoor mijn pigmentvlekken behoorlijk verminderd zijn. Naast het medicijn hydroquinone dat ik gebruik, heb ik vooral baat gehad van de peelings met glycolzuur, iets waar ik over een paar weken weer mee ga beginnen. Maar in de tussentijd heb ik ook een aantal fijne huidverzorgingsproducten met glycolzuur gebruikt, ik vertel je er wat meer over...
Glycolzuur (Engels Glycolic Acid) is een organisch zuur dat van nature voorkomt in suikerriet, maar ook in suikerbieten, ananas, meloen en onrijpe druiven te vinden is. De chemische naam is hydroxyethaanzuur, in zuivere vorm is het een vaste stof die goed oplost in water. Glycolzuur dringt dieper in de huid door dan andere zuren en is dus behoorlijk effectief. In cosmetische producten wordt glycolzuur gebruikt in toners, exfoliants, cremes en peelings, meestal in een percentage van max 10 %.
Glycolzuur is vooral bekend als exfoliant, door het op de huid aan te brengen zullen de dode huidcellen van de huid loslaten waardoor de huidstructuur zal verbeteren en je direct een meer stralende huid zal zien. Maar dat is niet het enige positieve effect, glycolzuur heeft ook een gunstig effect op de vochthuishouding in de huid omdat de bovenste cellaag wordt gestimuleerd meer vocht vast te houden. Hierdoor beschemt de huid zich beter tegen invloeden van buitenaf en zal deze voller ogen.
Glycolzuur werkt ook ontstekingsremmend doordat het een anti-oxiderende werking heeft en last but not least, het stimuleert de werking van de huidcellen zodat de collageen- en elastinevorming zal verbeteren en de huid zelfs minder ouderdomsverschijnselen kan vertonen. Dit laatst gebeurt wel pas bij hoge concentraties glycolzuur, die gebruikt worden tijdens een chemische peeling bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste.
Al met al kun je stellen dat glycolzuur een zeer gunstige werking heeft op de ouder wordende huid die kampt met verlies van elasticiteit, of oneven of grauw oogt, glyzolzuur kan ook een gunstige werking hebben op de huidstructuur zoals grove poriën.
Glycolzuur vind je in verschillende cosmetische producten, maar ik ben nog het meest onder de indruk van een chemische peeling met glycolzuur. In principe kan iedereen zo'n peeling ondergaan, mits gedaan door een professional, je moet daar echt niet zelf mee aan de gang gaan. Bij een gevoelige of acné huid kan glycolzuur weleens te heftig zijn, een peeling met salicylzuur is dan een alternatief, maar daar kan een huidtherapeut je het beste in adviseren.
Tijdens een peeling wordt er glycolzuur in een concentratie van 15 tot 50 % aangebracht op de schone huid, dat moet enkele minuten inwerken en dat kan best even prikken. Het is niet de bedoeling dat deze peeling pijnlijk is, dat moet je direct melden bij de behandelaar, hij of zij zal ook bij je blijven. Ik laat mijn peelings doen bij de Velthuis Kliniek en huidtherapeute Annelijn van Ierland houdt mijn huid de hele behandeling in de gaten, zodra zij roodheid ziet onstaan gebruikt ze direct een neutralisator op dat deel waardoor de glycolzuur stopt met de werking. Na een paar minuten is de peeling klaar en wordt de huid opgefrist met een reiniger/toner waarna er een moisturizer wordt opgebracht, daarna ben ik altijd gewoon weer toonbaar. Mijn huid oogt direct na een peeling iets rood, maar dat trekt in de auto onderweg naar huid direct weer weg. Ik heb ook geen last van schilfertjes of andere neveneffecten, maar die kunnen eventueel wel voorkomen, al zou het niet te heftig moeten zijn (dan heeft de peeling misschien toch te lang op de huid doorgewerkt of is er een te hoge concentratie gebruikt). Meestal kan ik een uurtje na de peeling gewoon weer aan het werk, ik breng dan gewoon weer make-up op en dan zie je geen negatieve effecten van de peeling, wel heel veel positieve effecten trouwens, mijn huid straalt dan altijd enorm!
Ik ben de glycolzuurpeelings gaan doen omdat deze volgens Annelijn ook een gunstig effect zouden hebben op mijn (diep in de huid gelegen) pigmenvlekken. Een peeling alleen zal die niet doen verdwijnen, maar in combinatie met het medicijn hydroquinone en vitamine A zuur creme heeft het er zeker wel voor gezorgd dat ze langzaam maar zeker verdwijnen. In de herfst en de winter onderga ik meestal 1 keer per 6 tot 8 weken een peeling (momenteel met 50 %), maar tussendoor hou ik het wel bij door producten met glycolzuur te gebruiken. Ik zie duidelijk verschil als ik dat doe, ik hou dan de mooie glans vast die je direct na een peeling ook hebt en mijn huidstructuur blijft gladder en mijn huid lijkt voller en steviger. Vooral tussen mijn wenkbrauwen merk ik dat, dat is altijd een plek die wat oneven/ruw aanvoelde bij mij, maar sinds mijn peelings is dat vrijwel nooit meer zo. Het is nu alweer even geleden dat ik een peeling heb ondergaan (in de zomer sla ik ze over omdat het de huid gevoeliger maakt voor de zon) en dat merk ik vooral daar, mijn huid is wat meer oneven en ik krijg ook soms wat puistjes. Gelukkig staat mijn peeling over een weekje ingepland, fijn!
Tussen de peelings door gebruik ik verschillende producten met glycolzuur, dit zijn producten met max. een concentratie van 10 % glycolzuur, en geven dus niet het effect van een peeling, maar ze ondersteunen de huid zeker wel. Natuurlijk kun je ook met deze producten aan de slag als je geen peelings ondergaat. De producten kunnen in het begin best een beetje prikken, vooral op wondjes, en het is dan ook aan te raden om het gebruik op te voeren. Zo kun je een exfoliant de hele nacht laten zitten, maar mag je deze ook gerust na een kwartiertje verwijderen als het prikt. Ook is het niet nodig om een product met glycolzuur dagelijks te gebruiken, bouw het gebruik langzaam op, en kijk hoe jouw huid reageert. De meeste producten zijn bedoeld voor gebruik in de nacht, juist omdat de huid echt gevoeliger wordt voor de zon, gebruik dus liever geen producten met glycolzuur overdag.
Producten zoals de Collistar Glycolzuur pure active of de Liquid Gold zijn ook prima als kuurtje voor een paar weekjes, je gebruikt ze dan alleen als jij denkt dat het nodig is.
- glycolzuur is vooral geschikt voor de normale, droge en ouder wordende huid. Bij een zeer gevoelige, rosacea en/of acné huid zijn producten of peelings met salicylzuur meer aan te raden
- om effectief te zijn moet een product meer dan 5 tot 10 % glycolzuur bevatten en moet ook de pH waarde laag genoeg zijn
- bij regelmatig gebruik van glycolzuur wordt de huid nog gevoeliger voor de zon, je moet deze dus goed beschermen tegen de zon, ook op de dagen dat je geen glycolzuur gebruikt
- gebruik overdag liefst geen producten met glycolzuur, beperk het tot 's nachts
- producten met glycolzuur hebben bij mij ook een goede werking bij puistjes of onzuiverheden, met een nachtje slapen en een laagje exfoliant verdwijnen ze bijna altijd
- ga voor een chemische peeling met glycolzuur altijd naar een professional die goed bekend staat, als jouw vriendin terugkwam van een peeling vol rode vlekken en een geschilferde huid, zoek dan een ander adresje. Dat hoort niet zo te zijn bij een glycolzuurpeeling!
- ik laat mijn peelings doen bij de Velthuis Kliniek, meer informatie vind je hier : www.velthuiskliniek.nl
Gebruik jij ook producten met glycolzuur? Of laat jij weleens een peeling doen? Laat het mij zeker weten als je vragen hebt over glycolzuur, ik beantwoord ze graag! Ik ben geen expert, maar deel wel graag mijn ervaringen. Volgende week ben ik weer bij Annelijn, ik leg haar anders jullie vragen zeker voor!