Algemeen

Beauty dilemma - botox op jonge leeftijd om rimpels tegen te gaan?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Vandaag een gewetensvraag : zou jij botox op jonge leeftijd gaan gebruiken om rimpels tegen te gaan? Het gebeurt steeds vaker en wordt ook steeds meer geaccepteerd, maar is de ontwikkeling nu wel zo goed en verstandig?


Beauty dilemma
Botox ofwel botuline toxine is een middel dat wordt gebruikt om rimpels tegen te gaan, de stof wordt geinjecteerd in de mimische spieren van het gezicht en verslapt deze zodat rimpels minder zichtbaar worden. Botox werkt maar tijdelijk en de behandeling moet na een paar maanden weer herhaald worden, na meerdere behandelingen blijft botox langer effectief. Botox wordt vooral gebruikt in het gezicht, waar door onze mimiek kraaienpootjes, rimpels en fronsen kunnen ontstaan, na een spuitje botox kan het zijn dat de rimpels helemaal verdwijnen al zul je waarschijnlijk ook wel een wat vlak gezicht krijgen omdat de mimische spieren slap zijn. Misschien herken je het wel van de foto's van celebrities die botox gebruiken, ze hebben soms nog maar één uitdrukking of ze nu vrolijk, verdrietig of boos zijn, ze zien er altijd hetzelfde uit.
Goed, botox is natuurlijk een keuze, iedereen moet voor zichzelf maar uitmaken of ze dit zouden willen gebruiken als de rimpeltjes verschijnen. Maar tegenwoordig horen we ook steeds meer over botox als preventiemiddel, als je er op jongere leeftijd mee zou beginnen, dan zou je het ontstaan van rimpels kunnen tegengaan. Dat betekent dat je er mee moet beginnen als je nog onder de 25/30 jaar bent, best vroeg natuurlijk, maar dat schijnt het meest effectief te zijn. Maar is dat nu wel verstandig? Als je er al zo jong mee begint, blijf je er dan je hele leven mee doorgaan? Die rimpels komen natuurlijk ooit toch op zetten en wat dan? Krijgt jouw zelfbeeld dan geen klap? En wat zullen de effecten zijn van langdurig botox gebruik? Is dat eigenlijk wel duidelijk? Daarnaast heb je natuurlijk ook met behoorlijk hoge kosten te maken, tenslotte werkt botox maar tijdelijk. 

Wat vind ik er van?


Ik gebruik zelf geen botox, heb ik ook nog nooit gedaan en ik ben het ook niet echt van plan. Misschien dat ik mij er ooit aan waag, puur om eens te kijken wat het nu echt doet, maar niet zozeer omdat ik er zelf echt behoefte aan heb. Persoonlijk ben ik namelijk niet echt fan van injecties en om nu vrijwilig een gif (dat is botox namelijk, als ik het uiteraard wel veilig en goedgekeurd) in mijn gezicht te laten spuiten vind ik momenteel toch nog even te ver gaan. Maar goed, dat is mijn mening en mijn gevoel, het lijkt mij gewoon niet erg prettig. En zo erg vind ik mijn rimpeltjes nu ook (nog) niet. 
Toch ben ik best een beetje geschrokken van de nieuwe trend om ook op jonge leeftijd botox te gaan gebruiken als preventie, in sommige kringen is dat echt heel normaal aan het worden en dat vind ik toch minder fijn.
Natuurlijk mag iedereen zelf weten wat ze in hun gezicht spuiten, maar ik ben altijd een beetje bezorgd over wat het doet voor iemands zelfbeeld. Als je je op je 25e al druk gaat maken over rimpeltjes die je op je 50e misschien wel zal hebben, dan is dat misschien niet zo'n gezonde ontwikkeling! Maar ja, aan de andere kant is het heel normaal (en zelfs verstandig) om op die leeftijd al te beginnen met goede huidverzorging die helpt huidveroudering tegen te gaan. Dus tja...misschien is het eigenlijk helemaal niet zo gek of ongezond? Ik zou het mijn dochter in elk geval niet aanraden, vooral ook omdat het niet echt duidelijk is wat het effect van botox is op de lange termijn, het zou toch wel heel erg zijn als jouw huid er uiteindelijk alleen maar slechter van wordt naarmate je het langer gebruikt. 

Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken? Zou je zelf botox als preventiemiddel gebruiken om rimpels te voorkomen? Hoe zou je reageren als jouw dochter dit zou willen op jonge leeftijd? Is het gebruik van botox op jonge leeftijd te vergelijken met het gebruiken van zonbescherming om rimpels tegen te gaan of zie je het als heel iets anders?

Deel dit artikel
Back to top