Nieuws

Zonder goede huidbarriere krijg je gegarandeerd problemen!

Heb jij in de winter ook regelmatig last van een droge, ruwe en rode huid? Hoort erbij, zul je misschien denken, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Als jouw huid goed functioneert, dan hoef je daar normaal gesproken geen last van te hebben...maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Ik heb een paar tips voor je op een rij gezet die de barrierefunctie van jouw huid verbeteren, waardoor deze er de hele winter goed blijft uitzien en aanvoelen. Lees je even mee?

Gebruik in de winter andere producten

Winter of zomer, jouw huid is natuurlijk dezelfde huid, maar die huid kan zich in de verschillende seizoenen heel anders gedragen. Dat is heel logisch, tenslotte is de huid in de winter ook aan heel andere invloeden blootgesteld dan in de zomer, er is minder (felle) zon, we zijn minder buiten en meer binnen bij de verwarming. Toch zijn er veel mensen die winter en zomer exact dezelfde huidverzorging en make-up blijven gebruiken, iets wat op zich prima kan natuurlijk, mits je er geen nadelen van ondervindt. Merk je dat de creme die je zomers gebruikt nu niet meer zorgt voor een zachte, gevoede huid, dan is het nu echt tijd om die te vervangen voor een rijkere versie. In de zomer gebruik je een

 

Weg met de uitdrogende reiniger

De grote boosdoender van een droge huid is in veel gevallen het gebruik van een te uitdrogende reiniger, die kan echt een enorme (nadelige) invloed hebben op de huid, vooral op de huidbarriere. Onze huid kan eigenlijk heel goed voor zichzelf zorgen, een gezonde huid zal zich in de winter dan ook wapenen tegen de kou door meer talg (ofwel huidvet) aan te maken. Maar ja, als je de huid dan gaat "strippen" door telkens de talg er weer helemaal vanaf te halen, dan raakt die huid behoorlijk in de war. Met alle nadelige gevolgen van dien, als de huidbarriere niet meer goed functioneert dan zal je dat zeker gaan merken, de huid wordt ruw, rood en kan behoorlijk schilferig worden. Nu is een uitdrogende reiniger (met o.a. alcohol, SLS en SLES in de ingrediënten) nooit een aanrader, maar zeker in de winter kun je deze beter even aan de kant zetten. Kies dan liever voor een reiniger op oliebasis of kies een zachte creme cleanser, gebruik ook niet al te warm water om de huid weer af te spoelen. Nog een tip : lang en vaak in bad gaan is ook een aanslag op de huidbarriere, gaat je huid rimpelen...dan ben je eigenlijk al te laat.

Beperk het scrubben en exfoliëren

Jullie weten dat ik een voorstander ben van exfoliëren, maar als je merkt dat jouw huid droog, gevoelig en rood is of wordt door de weersinvloeden, dan kun je het beter maar even beperken. Je hoeft er heus niet helemaal mee te stoppen, maar bekijk goed hoe jouw huid reageert, teveel exfoliëren is ook niet goed. Kies in de winter misschien voor een mildere variant of gebruik de exfoliant wat minder vaak of stop helemaal. Luister vooral goed naar je eigen huid (nou ja, bij wijze van spreken dan), het kan heel goed zijn dat ik mijn huid prima twee keer per week kan exfoliëren, maar dan voor jouw huid misschien niet zo verstandig zijn. Het is sowieso niet verstandig om zomaar klakkeloos iets van iemand aan te nemen, iedere huid reageert weer anders.

 

Hydrateren is niet genoeg

Het is een veelgemaakte fout, zelfs in een parfumerie krijg je heel vaak een lekker ruikende hydraterende creme in je handen gedrukt als je vraagt om een product voor een droge huid. Daar heb je dus niets aan als je worstelt met een rode, droge en schilferende huid...dat gaat dit probleem echt niet oplossen. Ten eerste omdat jouw huid naast vocht vooral ook vet ofwel lipiden nodig heeft, iets wat soms helemaal niet in zo'n creme zit, dat schiet niet op. En daarnaast moet je ook oppassen met bepaalde ingrediënten zoals alcohol en parfum, die ingrediënten zijn zeker geen aanraders bij een droge huid, kijk dus even goed op de ingrediëntenlijst en kies een product speciaal voor een droge huid (dan zit er meestal plantaardige olie in, sheaboter en/of glycerine). De meeste grote merken hebben in een bepaalde range meerdere soorten cremes, van een luchtige gel-creme tot een rijke, romige, voedende creme. Vergeet natuurlijk niet dat je de huid ook in de winter moet beschermen tegen de zon!

Olie is de oplossing

De oplossing kan best heel eenvoudig zijn, je hoeft heus niet al jouw producten weg te gooien, zo kan een lichte creme prima gecombineerd worden met een fijne huidolie en zou je deze ook in plaats van jouw nachtcreme kunnen gebruiken. Ben je vaak buiten, ook in extreme kou, dan is het zelfs noodzakelijk om een vette, rijke creme vol olie te gebruiken, dan heeft de huid echt een extra laagje nodig die deze beschermt en dan voldoet een hydraterend cremetje echt niet. Een olie hoeft helemaal niet zo duur te zijn en is over het algemeen zuinig in gebruik, dit is zeker de investering waard. Probeer het eens uit, een goede huidolie maakt jouw huid echt niet vet, glanzend en glimmend, maar wel gezond!

 

Hydrateer van binnenuit

In de winter drinken we over het algemeen minder dan in de zomer, ik moet er zelf ook goed aan denken om voldoende water te blijven drinken als het kouder wordt. In de zomer drink ik zonder problemen 1,5 liter water per dag, maar in de winter gaat het lastiger, toch blijf ik het proberen. Ik geloof er namelijk heilig in dat je de huid ook van binnenuit kan verzorgen door voldoende te drinken en gezond te eten. Veel fruit en verse groenten helpen mijn huid echt, blijf dus ook in de winter lekker veel smoothies en sapjes drinken, vul het aan met water en (kruiden)thee

Denk eraan dat (jarenlang) gebruik van verkeerde producten jouw huid echt voor kan verpesten, als je de huidbarriere telkens weer op de proef stelt kan de functie van de huid enorm achteruit gaan en bijvoorbeeld veel sneller huidveroudering laten zien. Daar zit je al helemaal niet op te wachten natuurlijk, bescherm jouw huidbarriere dus heel goed, alleen dan hou je een mooie, gezonde huid!

Deel dit artikel
Back to top