Nieuws

Beauty dilemma - op welke leeftijd mag een kind beginnen met make-up

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Het valt mij steeds vaker op dat heel jonge meiden al bezig zijn met make-up, soms zijn ze nog maar 5 of 6 en kunnen ze al een prachtige ooglook maken. Heerlijk creatief natuurlijk, maar is het niet een beetje te jong? Wat vind jij een mooie leeftijd om te beginnen met make-up?

Beauty dilemma
Misschien heb jij ze ook weleens gespot op Youtube of Instagram, de extreem jonge beautyguru's....soms nog maar meisjes van 6 of 8 jaar die al behoorlijk goed uit de voeten kunnen met hun make-upkwasten. Ze zijn soms behoorlijk getalenteerd en kunnen serieus zo aan de slag als make-up artist. Maar ja, ze zijn nog maar jong en ik vind het dan toch nog wel een beetje vreemd om een 6-jarig in een full make-up a la Kim Kardashian of Doutzen te zien? (ook al is het alleen binnenshuis en op internet) Het geeft mij een ongemakkelijk gevoel, het lijkt gewoon niet te passen bij hun leeftijd. Maar je merkt het ook op beautyblogs, soms zijn 8 jarige al vaste bezoekers van een beautyblog en melden ze bijvoorbeeld bezig te zijn met het zoeken naar hun "holy grail" foundation en mopperen ze over de pigmentatie van hun oogschaduws. Is dat niet een beetje te jong? Hoe denk jij over deze ontwikkeling? Gaat het een beetje te ver momenteel? Of vind je het juist wel leuk om jonge kinderen zo met hun uiterlijk bezig te zien, jong geleerd is oud gedaan?

Hoe denk ik erover?

Ik hou van make-up, al heel lang, maar ik geloof niet dat ik er als kind erg mee bezig was. Ja, natuurlijk heb ik weleens een speelgoed make-up setje gekregen vroeger en tekende ik met mijn viltstiften wat extra make-up op mijn geliefde Barbie's. Maar daar bleef het ook bij, het was puur om te spelen, iets wat vaak samenging met een verkleedpartijtje....dan was ik de prinses en die droeg natuurlijk ook lippenstift. Echt serieus met make-up aan de slag ging ik pas op de middelbare school, toen werd uiterlijk ook wat belangrijker dan daarvoor. 
Tegenwoordig zijn meiden vaak veel jonger als ze beginnen make-up te dragen, ik zie het zelf op school bij Sem (hij zit in groep 8), een aantal meisjes loopt al rond met behoorlijk wat make-up : oogpotlood, mascara, lipstick en nagellak. En die meiden zijn nog meer 11 jaar....best een beetje vroeg, maar niet extreem jong natuurlijk. Toch heb ik zelf altijd een beetje tegengehouden, tenslotte heb ik ook een dochter. Zij droeg op de basisschool volgens mij nooit make-up of het moet hooguit een lipbalm zijn geweest.
Stel dat ik nu een jonge dochter had die gek was op make-up, dan had ik het heus niet erg gevonden als ze af en toe binnenshuis wat met mijn make-up ging spelen, maar ik zou haar niet motiveren om er serieus mee bezig te zijn. Nee hoor, laat ze haar creativiteit maar uiten in het maken van tekeningen en armbandjes maken, die make-up die komt later wel. Make-up dragen zou ik zeker niet motiveren, pas als ze richting middelbare schoolleeftijd ging zou ik het echt toe laten, voor die tijd houdt ze het dan maar bij lipbalm en misschien een lief nagellakje. Of ben ik ouderwets?

Hoe denk jij hierover? Merk je ook dat meiden steeds jonger bezig zijn met make-up? Hoe doe jij dat met jouw dochter? Op welke leeftijd droeg jij voor het eerst "echt" make-up?


Deel dit artikel
Back to top