Nieuws

Fotoblog - met 4711 naar Keulen

Eergisteren stapte ik lekker vroeg op de trein richting Keulen! Nee, niet om de kerstmarkt aan de voet van de Dom te bezoeken, maar om een dagje door te brengen in de Glockengasse. Glockengasse? Dat klinkt misschien niet heel bekend, maar als ik je vertel dat daar het "Echt Kolnisch Wasser" vandaan komt, zegt het je misschien al iets? Nog niet? Dan verklap ik het maar, ik ben op bezoek geweest bij het huis van 4711, het bekende parfumhuis dat al 222 jaar de echte eau de cologne maakt. En nee, eau de cologne is echt niet alleen voor oude dametjes....het is gewoon heerlijk!

Even een korte introductie : 4711 is de merknaam van één van de bekendste en oudste, nog bestaande, geuren in de wereld. In 2014 viert 4711 haar 222ste verjaardag, kun je je dat voorstellen? De pijler van 4711 is natuurlijk de enige echte eau de cologne, een fris, energiek en licht geurwater dat over de hele wereld wordt gebruikt. In 1792 kreeg een echtpaar Muhlens voor hun huwelijk van een Italiaanse monnik het recept voor een "aqua mirabilis" ofwel wonderwater. Dit wonderwater werd in die tijd gebruikt als medicijn, volgens de artsen van die tijd kon het geheime recept met o.a. citroen, lavendel, rozemarijn, bergamot, sinaasappel en neroli vrijwel iedere ziekte genezen. Nu klinkt dat misschien wat vreemd, maar als je dan bedenkt dat de eau de cologne 85 % alcohol bevat en de zieke 60 druppels moest mengen met een glas wijn.....dan begrijp je misschien wel waarom mensen zich beter gingen voelen na een glas! Pas toen Napoleon het verplicht stelde alle recepten van medicijnen openbaar te maken, veranderde 4711 van een medicijn in een geurwater.

Keulen en de Dom...ze horen bij elkaar als Keulen en 4711! Het was koud en grauw in Keulen toen we er aankwamen, maar ik kwam wel direct in de kerstsfeer. Keulen is trouwens heel dichtbij, vanuit Utrecht was het maar twee uurtjes met de trein.

Op 5 minuten van het station ligt de Glockengasse, zo heet het gebouw waarin het Huis van 4711 gevestigd is. Het is, helaas, niet het originele huis meer, dat is in de Tweede Wereldoorlog helaas helemaal vernield. In 1964 is er een compleet nieuw huis gebouwd, dat enigzins lijkt op het origineel. In het Huis van 4711 worden tegenwoordig geen producten meer gefabriceerd, het is een winkel c.q. museum.

Dit is één van de attracties van het Huis van 4711, de eau de cologne fontein waar je jouw handen (en flesje?) even onder kunt houden om je even op te frissen. Want zo gebruik je 4711, niet zozeer als parfum (al kan het natuurlijk wel), maar juist als opfrismomentje, heerlijk op een warme dag of op het moment dat je je even moe of somber voelt. De frisse citrusgeuren geven mij altijd direct weer energie, een goede frisse eau de cologne kan mij zomaar van een hoofdpijn afhelpen (natuurlijk niet altijd!).

In het 4711 winkel kun je natuurlijk allerlei producten van 4711 kopen, de klassieke "echt Kolnische wasser" maar ook de Aqua Colonia range (de luxe versie van de colognes) en het nieuwe Wunderwasser. Het is er gezellig druk en er wordt heel wat verkocht, 4711 heeft tenslotte fans over de hele wereld.

Misschien hebben jullie deze fles een tijdje geleden gezien? Het is een speciale, limited edition van de eau de cologne, ontworpen door SupaKitch, een Franse straatartiest. Geweldig toch? Je koopt deze limited editions alleen in deze winkel en in de speciale 4711 winkel op het vliegveld van Keulen. De fles van 800 ml (waarvan er 471+1 flessen zijn gemaakt) kost EUR 247,11! Geen koopje, maar je hebt wel iets bijzonders.

Er is nog een andere variant, deze is ontworpen door Koralie, ook een zeer geslaagde Artist Edition, leuk dat zo'n klassiek merk kiest voor behoorlijk hippe designers voor een samenwerking, 4711 staat niet stil!

Toch even een stukje historie, in 1794 werd Keulen door de Fransen bezet en zij vonden de stad maar onoverzichtelijk, de straten en huizen hadden nl. geen namen en/of nummers. Daar brachten ze verandering in door alle huizen een nummer te geven, je raadt het misschien al, de Glockengasse kreeg het nummer 4711.

De oudste nog bewaarde fles waarin eau de cologne werd verkocht, een compleet andere vorm dan we nu kennen omdat het toen nog verkocht werd als medicijn.

Zie je rechtsbovenaan het nummer 4711 staan?

4711 kreeg na de overgang van medicijn naar geurwater ook een andere verpakking, die werd ontworpen door iemand met de naam Molanus. Ze zijn er in allerlei maten, ook in de allerkleinste maat ooit gemaakt....grappig!

In de Tweede Wereldoorlog werd de originele Glockengasse vernield en afgebroken, de fabricage werd toen al in een andere fabriek gedaan en daardoor kon de productie tijdens en na de oorlog weer verder gaan. 

Dit bord heeft lang op de plaats gestaan van het oude gebouw, na een kleine twintig jaar was er weer voldoende geld verdiend en kon een nieuwe Glockengasse werden gebouwd op ongeveer dezelfde locatie.

In het Huis van 4711 kun je ook terecht in hun museum, dat op zaterdag vrij toegangelijk is (anders alleen op afspraak). Het is altijd mooi om te zien hoe de beautyproducten er 100 tot 200 jaar geleden uitzagen, de meeste dingen komen uit het eigen archief van 4711. Zoals je ziet zijn er behalve de orginele eau de cologne ook een aantal andere geuren geweest.

Tosca is een apart merk, maar is wel onderdeel van het huis van 4711, en werd gemaakt rond dezelfde tijd als Chanel no. 5, de geur lijkt er ook best op. In die jaren werden er naast Tosca parfums ook Tosca huidverzorging en make-up verkocht, zoals deze Tosca compact.

deze flacons werden teruggevonden in de puinhopen van de vernielde Glockengasse in de oorlog, een treurige herrinnering eigenlijk....

Na de rondleiding konden we aanschuiven bij een workshop, waar we ook onze eigen cologne konden gaan maken...zo leuk om te doen! Eerst kregen we uitleg over de opbouw van een cologne en daarna konden we echt zelf aan de slag met de geurstoffen en pipetten...

De basis van een cologne zijn altijd citrusnoten zoals citroen, limoen, sinaasappel en bergamot die je kun aanvullen met krachtigere ingrediënten zoals rozemarijn, vanille, neroli en roze peper.

Geloof me, het is lastiger dan je denkt! Ondanks dat mijn variant goed gelukt is, heb ik ook heel wat "apartere" geuren voorbij zien komen, ze waren echt niet altijd lekker!

Ik heb mijn recept goed vastgelegd, wie weet wordt het ooit een echte hit? 

Mijn eigen, Mrs. Beautyscene eau de cologne is in elk geval heerlijk! Ik heb citrusnoten zoals bergamot, limoen, mandarijn en sinaasappel gemengd met wat rozemarijn en neroli. Ik ben in elk geval geslaagd! Je kunt zelf ook zo'n workshop bijwonen, ze worden op donderdag gegeven in de Glockengasse en je betaalt er EUR 35,00 per persoon voor. Leuk als je toch een keer in Keulen bent voor de kerstmarkt bijvoorbeeld!

Kennen jullie deze Acqua Colonia geurlijn al? Dit is de luxe, moderne lijn van het huis 4711 die je ook vindt bij de luxere parfumeriëen zoals MOOI. De combinaties van ingrediënten zijn net even anders dan de klassieke eau de cologne en ze hebben ook niet allemaal een opwekkend verfrissend effect, maar juist ook een kalmerend of verwarmend effect. Je kunt ze uiteraard gewoon dragen als parfum, maar net zoals de cologne kun je ze ook gebruiken om je lekker op te frissen door wat druppels in je hand te doen en die op de hals, lichaam en handen te deppen! Er zijn vijf vaste geuren te vinden die elk jaar worden aangevuld met tijdelijk verkrijgbare varianten, zoals dit jaar de Hazel & Tonka en de Plum & Honey.

Gelukkig is er ook een winkeltje bij de Glockengasse en daar kwam ik deze geurkaarsen tegen, ze worden alleen hier verkocht en dat is best jammer omdat ze echt wel fijn zijn! We hebben het al gemeld, deze moeten ook naar Nederland komen, hier houden we ook van geurkaarsen toch? Natuurlijk heb ik er één meegenomen!

En ja, de originele eau de cologne kun je er nog steeds kopen, van een mini-flesje tot een lekkere grote fles en natuurlijk ook de bekende verfrissingsdoekjes! Mijn overgrootoma had die altijd in haar handtas, ik vond het als kind altijd zo heerlijk om zo'n doekje te gebruiken en nog steeds vind ik het heerlijk. Mijn liefde voor de frisse eau de cologne was er al vroeg en is er nog altijd!

Het was al donker toen we weer uit Keulen vertrokken, maar wat was het daar gezellig! De kerstmarkt trekt natuurlijk enorm veel mensen en alles is ook zo fijn dichtbij elkaar! De Dom ligt naast het station en daarnaast ligt de kerstmarkt en het centrum, ideaal voor een dagje uit. 

 

Ik vind het altijd heel erg leuk om meer te weten te komen over dit soort klassieke merken, zeker als ze zo'n rijke historie hebben als 4711. Het is ook mooi om te zien dat het merk zijn historie echt koestert, in het geval van 4711 zelfs in een echt museum! Weet je wat ik eigenlijk best een beetje vreemd vind? In Nederland associëren een heleboel mensen 4711 met oudere mensen, gek eigenlijk want in Zuid-Amerikaanse landen worden eau de colognes door mensen van alle leeftijden gebruikt als verfrissing, ze gaan er daar heel anders mee om dan hier! En eerlijk gezegd vind ik het ook echt geen ouderwetse geur, juist heel verfrissend en licht, niet een geur die past bij een oude tante of oma. En dat één van mijn favorieten, Tom Ford Neroli Portofino erg lijkt op 4711 kan geen toeval zijn....

Hoe denk jij eigenlijk over 4711? Heb je de Aqcua Colonia geuren weleens geroken? Binnenkort zal ik jullie daar iets meer over vertellen!

Deel dit artikel
Back to top