Reviews

Alles wat je wilt weten over een serum!

Onlangs sprak ik met een productmanager van een huidverzorgingsmerk en hij vertelde mij dat het merendeel van de vrouwen geen serum gebruikt. Ik was nogal verbaasd, want ik dacht eigenlijk dat een gezichtsserum onderdeel uitmaakt van ieders gezichtsverzorgingsroutine. Toch zou dat eigenlijk wel moeten, misschien is het handig als ik jullie in dit artikel even kort wat vertel over een serum. Want wat is het nu eigenlijk en waarom "moet" je het gebruiken?

Wat is een serum?

Een serum is vrijwel altijd een dunne emulsie op basis van water of alcohol met daarin een vrij hoge concentratie werkzame stoffen. Je gebruikt een serum als een extra stap in de verzorging, je zou kunnen zeggen dat het serum zorgt dat er voedingsstoffen in de huid terecht komen en dat een creme ervoor zorgt dat de huid beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Natuurlijk zijn er ook cremes die verzorgende ingrediënten bevatten, heel veel zelfs, maar de concentratie is in een serum altijd hoger. Je kunt dus eigenlijk niet zonder creme, maar eventueel wel zonder serum, al kan een echt vette huid soms baat hebben bij het gebruiken van alleen een serum.

Een serum kun je iedere dag gebruiken, maar je kunt een serum bijvoorbeeld ook gebruiken als een kuur, op het moment dat jouw huid wat extra's nodig heeft. Je gebruikt het serum dan een aantal weken achter elkaar ('s ochtends en 's avonds) totdat jouw huid weer opgeknapt is, ideaal bijvoorbeeld als de huid vocht tekort komt of na teveel zon wat pigmentvlekjes vertoont. Een serum is dus ook te gebruiken als een probleemoplosser of als ondersteuning bij het aanpakken van een huidprobleem, zo kan een serum met een hoge concentratie vitamine C heel goed zijn als je last hebt van acné littekentjes bijvoorbeeld.

Wanneer gebruik je het?

Je gebruikt een serum naar keuze in de ochtend of in de avond, altijd direct na het reinigen van de huid, je brengt het dus aan op een schone, droge huid, direct na de toner. Het is eigenlijk de eerste stap in huidverzorging (als je toner niet als eerste stap rekent) en je brengt het dus aan voordat je een dag- of nachtcreme aanbregt. Daarna ga je verder met de rest van jouw verzorging, de regel is eigenlijk dat je het product met de dunste textuur als eerste aanbrengt (eerst toner, dan serum, dan creme etc) vandaar dat het serum als eerste komt.

 

Gebruik je ook een exfoliant? Dan gebruik je die weer voor een serum, maar zelf combineer ik dat niet altijd, ik wissel 's avonds een exfoliant en een serum af, maar het kan eventueel wel samen. Overdag gebruik je geen exfoliant (dat maakt de huid nl. gevoeliger voor de zon en dat is niet handig) en kun je het serum dus weer direct na de toner aanbrengen.

Welk serum kies je?

In principe zijn serums geschikt voor ieder huidtype, omdat ze vrijwel nooit voedende bestanddelen bevatten zoals glycerine die minder fijn zijn voor een vette huid, dus je zou ieder serum kunnen gaan gebruiken. Maar je kunt natuurlijk het beste kiezen voor eer serum dat jouw huid ondersteunt! Heb je een huid met wat pigmentvlekken? Dan zou je een serum kunnen gaan gebruiken dat die aanpakt. Heeft jouw huid echt een tekort aan vocht (voelt het trekkerig aan en heb je veel fijne lijntjes?) dan is een hydraterende serum natuurlijk een goed idee. Maar er zijn ook serums die verschillende problemen aanpakken, iets wat natuurlijk heel handig is. In principe kun je al vrij vroeg een serum gaan gebruiken, zeker vanaf 25 jaar, maar gebruik je het serum als kuurtje dan kun je ook al eerder beginnen als je denkt dat jouw huid er baat bij heeft.

Mijn aanraders

 

Ik gebruik al heel lang een serum, volgens mij al vanaf mijn 20ste toen ik een hydraterende serum kocht van Lancaster (ze hadden toen een lijn in een grijze verpakking die heel goed hydrateerde) en dat was echt een eye opener, mijn huid zag er direct frisser uit! Ik ben eigenlijk altijd wel een serum blijven gebruiken, toen ik wat jonger was gebruikte ik het niet iedere dag, maar juist wel als ik merkte dat mijn huid een er beetje vaal of grauw uitzag of als ik merkte dat mijn huid wat "strak" aanvoelde. Ik gebruikte ook vaak een serum aan het einde van de winter, dan kan de huid sowieso wel een goede oppepper gebruiken, een serum is dan ideaal.

 

Inmiddels ben ik niet zo jong meer en kies ik wel andere serums, ik wissel eigenlijk heel vaak van soort. Niet zo gek natuurlijk, want door mijn werk kan ik ook vrij makkelijk iedere keer een ander serum uittesten. Ik gebruik een serum wat ik echt goed wil testen meestal wel een week of twee, dan heb ik meestal wel een idee over de werking, maar een fijn serum gebruik ik gewoon tot het op is en als het heel fijn is, dan koop ik zeker een tweede fles! Zo ben ik nu al een paar maanden het Clinique Smart custom-repair serum aan het gebruiken, wel gecombineerd met een ander serum/concentrate voor in de nacht.

 

Ik heb natuurlijk wel wat aanraders voor jullie:

Clarins Double serum (review)

Guerlain Super-aqua serums (review)

Chanel Hydra Beauty serum

Chanel Le Lift (review)

Philosophy Time in a bottle (review)

La Prairie Cellular Power Serum

Maakt een serum al deel uit van jouw huidverzorgingsroutine? Ben je misschien nog steeds op zoek naar een ideaal serum? Heb je vragen of wil je misschien tips? Stel je vraag dan in een comment hieronder, dan ga ik mijn best doen om je te adviseren!

Deel dit artikel
Back to top