Inspiratie & Tutorials

Beauty voor beginners - alles over bronzer

Wist je dat 60 % van de bezoekers op Beautyscene hier komt via google? Naast de vaste lezeressen is dat een heel grote groep en aan de zoektermen te zien zijn ze vooral op zoek naar algemene informatie over beauty. Een veel gezochte term is bijvoorbeeld "waar breng je bronzer aan?" of "welke kleur foundation moet ik kiezen?" of "is een oogcreme noodzakelijk?". Natuurlijk heb ik op die vragen zeker een antwoord, ik ga ze vanaf deze week verzamelen in een aantal "beauty voor beginners" artikelen, vandaag alles over bronzer!

Wat is bronzer?

 

Bronzer is een (over het algemeen) een bruin/terra kleurige poeder dat je kunt gebruiken om de huid een zonniger tintje te geven. Het is een fijn product dat je kunt gebruiken om je huid, subtiel, iets donkerder te maken zonder dat het er onnatuurlijk uitziet. In de winter bijvoorbeeld, dan kun je misschien weleens bleker zijn dan je mooi vindt en dan is het verleidelijk om een donkere tint foundation of BB cream aan te brengen, toch is dat niet de best manier om iets bruiner te lijken, vooral niet omdat het contrast tussen de rest van je lichaam en je gezicht snel te groot wordt.

Met een bronzer in een subtiele bruine kleur met het liefst wat glans en eventueel een vleugje kleur kun je echter wel binnen een minuutje die gewilde "sunkissed look" krijgen. Op de plaatsen waar je de bronzer aanbrengt krijgt je gezicht dan meer kleur en dan geeft een natuurlijk, mooi en fris effect.

Vroeger hadden bronzers nog weleens een slechte naam, niet zo gek trouwens, want die bronzers waren al snel veel te bruin en zelfs oranje, iets waar je gezicht heus niet mooi en sunkissed werd, maar waar deze maar een gekke, onnatuurlijke kleur van kreeg. inmiddels is dat echt niet meer het geval en kun je bronzers in alle kleuren en soorten vinden in de winkels, zo zijn er ook bronzersticks, bronzer in vloeibare vorm en creme bronzers, ieder heeft een eigen manier van opbrengen.

Hoe gebruik je bronzer?

 

Bronzer breng je aan op de delen van je gezicht waar je normaal het snelste bruin wordt, tenminste als je dat gewilde "sunkissed" effect wilt. Gebruik je een poederbronzer, dan kun je deze het beste aanbrengen met een grote, brede poederkwast of eventueel een speciale bronzerkwast of een bredere blushkwast van echte haren. Met zo'n kwast wordt de bronzerpoeder het meest subtiel verdeelt en is het effect het mooiste. Ga je voor het sunkissed effect, dan kun je het beste een bronzer met een subtiele glans gebruiken, een matte bronzer (die zijn er ook) zijn daarvoor soms iets te dof en die zijn juist weer meer geschikt om te gebruiken als shaping poeder (daarover later meer).

ik gebruik het liefste mijn MAC 174 kwast (rechts op de foto), volgens mij is die niet meer te koop helaas! Natuurlijk voldoet een andere kwast die erop lijkt ook, zo leuk het ook prima om bronzer op te brengen met de MAC 150 kwast

 

Een bronzer aanbrengen doe je op de huid die (eventueel) al is voorzien van een foundation/BB cream en poeder, zorg ervoor dat je huid niet plakkerig aanvoelt om vlekken te voorkomen. Gebruik altijd een grote kwast voor een subtiel effect en breng niet teveel bronzer aan, maar bouw de kleur eventueel op. Neem wat bronzer op de kwast en tik de kwast weer even (boven de verpakking) af om het teveel aan poeder eraf te laten vallen. Vervolgens breng je de bronzer aan in de vorm van een grote 3:

zonder bronzer

Begin op je voorhoofd, ongeveer vanaf het begin van de wenkbrauw en ga vervolgens met de kwast op de huid richting iets onder het jukbeen. Vervolgens ga je met de kwast richting kaaklijn en breng je daar ook wat bronzer op. Je kunt dit nog een keer herhalen zonder extra bronzer om zo de bronzer nog wat beter te blenden.

met bronzer

in deze video kun je dit nog even "live" zien

 

Waar moet je op letten?

 

De kleur van een bronzer is natuurlijk heel belangrijk! De kleur is altijd donkerder dan jouw eigen huid en meestal bevat een bronzer ook een beetje oranje of roze om wat kleur te geven, maar kies wel altijd een kleur die niet te donker is, het contrast moet ook weer niet te groot worden.

Bronzers zijn er in een matte, glanzende of glinsterende variant, afhankelijk of er wel of geen shimmer en glitters in zitten. Persoonlijk vind ik het mooi als een bronzer wat glans in zich heeft, subtiele glitters zorgen juist voor het sunkissed effect en die kun je bijvoorbeeld ook prima gebruiken bij een huid met rimpeltjes.  Maar er zijn ook bronzers met behoorlijk aanwezige glitters, die zou ik dan weer niet gebruiken als je niet teveel aandacht wilt vestigen op rimpeltjes, subtiel is toch mooier.

Heb je een huid met wat roodheid erin en wil je toch een bronzer gebruiken om wat kleur in je gezicht te brengen? Gebruik dan een CC cream of foundation om de roodheid in de huid wat te camoufleren, dan komt de bronzer waarschijnlijk veel mooier uit. Heb je een erg droge huid, dan kan een creme bronzer of vloeibare bronzer misschien een betere keuze zijn omdat je deze dan met de vingers kunt aanbrengen voor een mooier effect, zo accentueer je de droge huid niet. Toch zijn er tegenwoordig ook best veel fijne, hydraterende bronzers die naast kleur ook een licht verzorgend effect geven aan de huid.

Waar koop je bronzer?

 

Vrijwel ieder make-up merk heeft wel een bronzer in zijn assortiment, sommige hebben maar een heel beperkt aantal kleuren (soms zelfs maar één) en dan denk je misschien dat bronzer niet geschikt is voor jouw lichte huid. Maar dat is dus zeker niet het geval, er zijn ook lichtere bronzers, subtiele tinten die prima passen bij een lichte huid. En er zijn ook donkere bronzers, zodat je ook met een getinte huid een bronzer kunt gebruiken, al is een bronzer dan heus niet altijd nodig, zeker niet op de echt donkere huid.

Het kan dus zijn dat je even moet zoeken naar een geschikte kleur, maar bij merken als Bobbi Brown, MAC en Guerlain vind je gegarandeerd een goede kleur voor je! Maar ook in de drogisterij kun je mooie bronzers vinden, zoek daarvoor even in het schap van Catrice, Essence, L'Oreal en Rimmel London.

Mijn tips

 

  • een bronzer kun je het hele jaar door gebruiken, heus niet alleen als je al wat getinter bent geworden in de zomer, maar juist in de winter zorgt een bronzer voor een subtiele tint zonder geknoei met zelfbruiners of te donkere foundations (nooit een aanrader).
  • net zoals met foundation kan het verstandig zijn om verschillende tinten bronzer te gebruiken in de zomer en winter. Bronzer in poedervorm kun je heel lang bewaren en in gebruik is het eigenlijk ook behoorlijk zuinig, het is dus niet zo gek om twee kleuren in huis te hebben.
  • bronzer kun je ook gebruiken als shaping poeder, maar let er dan wel op dat deze niet te oranje is, dat staat nl. niet mooi omdat de natuurlijke schaduw (bv) onder je jukbeenderen ook niet oranje is....een bruin/grijze tint zal dan wat subtieler staan. Je kunt dan wel beter een kleinere kwast gebruiken en kies als het even kan geen bronzer met glitters, subtiele shimmers kan wel maar de matte variant is het meest geschikt om te shapen.
  • het is eigenlijk niet de bedoeling om bronzer over je hele gezicht te kwasten, toch kan het heus wel als je echt toe bent aan een kleurtje! Doe het echter wel heel luchtig en subtiel, duw de bronzer zeker niet in de huid als een matterend poeder!
  • wist je dat een bronzer ook prima geschikt is als kleurtje in de arcadeboog voor een subtiele ooglook, mooi in combinatie met een eyeliner, mascara en rode lipstick! Handig als je geen oogschaduw bij de hand hebt, maar het oog toch iets meer vorm wil geven.
  • bronzer is ook mooi om aan te brengen op je decolleté, armen en/of rug als je een blotere outfit draagt, geeft toch net wat meer kleur en glow aan de huid, mooi!
  • mijn favoriete bronzers zijn toch echt wel die van de Terracotta lijn van Guerlain, maar ook MAC heeft geweldig fijne bronzers in hun vaste assortint (Refined golden is prachtig subtiel) en momenteel gebruik ik de bronzer/highlighter van Charlotte Tilbury heel vaak!

 

Heb je nog vragen over bronzer in het algemeen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty voor beginners" artikel, heb je een suggestie? Laat het mij zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top