Nieuws

Hoe reinig je je huid nu echt goed? Niet met reinigingsdoekjes in elk geval!

Ben jij een type dat aan het eind van de dag eigenlijk niet zoveel zin heeft om je huid te reinigen? Je weet natuurlijk dat het "moet", dus pak je misschien wel snel een reinigingsdoekje en dat is natuurlijk beter dan niets! Maar eigenlijk is dat niet heel goed voor je huid, je kunt er zelfs huidproblemen van krijgen. Maar hoe moet het dan? Hoe reinig je je huid doeltreffend en toch best snel? Ik zet de belangrijkste tips op een rij!

 

Reinigen moet, iedere avond!

Waarschijnlijk hoef ik je niet meer te overtuigen, je weet natuurlijk dat je jouw huid iedere avond moet reinigen! Iedere avond, ook als je een dagje geen make-up draagt, omdat de huid zelf afvalstoffen uitstoot die op de huid liggen en omdat we door milieu invloeden vuil op onze huid hebben aan het einde van de dag. In de nacht rust je uit, maar daarentegen is de huid gewoon aan het werk om zich weer voor te bereiden op de dag, dat gaat het beste als de huid goed schoon is!

De huidcellen vernieuwen zich iedere en duwen de dode huidcellen naar de oppervlakte, het is belangrijk deze goed te verwijderen omdat ze kunnen zorgen voor verstopte poriën, een doffe huid en een versnelde huidveroudering. En verstopte poriën kunnen weer leiden tot puistjes, daar zit je vast ook niet op de wachten?

Weg met die reinigingsdoekjes!

Gebruik jij ze nog? Die vreselijke reinigingsdoekjes? Die moet je vooral weggooien of in elk geval bewaren voor een beauty S.O.S. (daarover later meer), ze zijn totaal ongeschikt om dagelijks te gebruiken. Zelfs de meest milde varianten zijn nooit echt goed voor de huid door de vrij aggresieve ingrediënten en bewaarstoffen, ze kunnen je huid echt verpesten! Niet gebruiken dus, in elk geval niet dagelijks. Kies veel liever voor een zachte reiniger die niet te erg schuimt en die je afspoelt met water, pas daarna is de huid echt schoon. Ik heb het gevoel dat je het vuil en de make-up nooit echt van je huid afhaalt als je een doekje gebruikt, maar het eigenlijk meer verspreidt, dat kan niet de bedoeling zijn.

 

Eerst make-up eraf, daarna reinigen!

Er zijn reinigingsproducten die zowel make-up verwijderen als de huid reinigen, maar de meeste doen dat niet. Zeker als je een heftige make-up draagt, is het echt wel aan te raden om de make-up eerste zachtjes te reinigen met een goede make-up remover, liefst op oliebasis. Dit principe van dubbele reiniging is het geheim van de vrouwen in Azië, zij passen dit vrijwel altijd toe. Ik doe dit ook regelmatig, al ligt het ook wel een beetje aan de hoeveelheid make-up die ik draag, bij veel make-up reinig ik altijd standaard dubbel!

Verwijder de make-up wel voorzichtig, schrobben en boenen is uit de boze, kies een remover die de producten oplost als je er zachtjes overheen wrijft en spoel af met lauwwarm water als het even kan. Daarna gebruik je dus jouw reiniger, eventueel in combinatie met een gezichtsborstel zoals een Clarisonic, Visapure of Foreo. Masseer de reiniger goed in de huid en werk zorgvuldig het hele gezicht en de hals af. Ook daarna spoel je je huid weer goed af en als het goed is heb je daarna een glanzende, schone huid die fijn (en niet droog) aanvoelt. Voelt de huid wel droog en trekkerig aan? Dan gebruik je een te uitdrogende reiniger, probeer dus een andere te zoeken.

Na het reinigen verzorgen

Na het reinigen is het tijd om de verzorging op de brengen, doe dat het liefst nog als de huid licht vochtig is, direct na het douchen of reinigen dus. Breng eerst een alcoholvrije toner aan, daarna een serum en een nachtcreme, je bent helemaal klaar voor de nacht. Op een goed gereinigde huid werken huidverzorgingsproducten veel beter en heb je er ook minder van nodig, dat is natuurlijk altijd prettig. Gebruik je een dure creme of duur serum en reinig je je huid niet goed? Dat is dus echt zonde!

 

In geval van "nood"?

Tja....dan gelden andere "regels", natuurlijk kun je best een keer een reinigingsdoekje gebruiken als je een superlange dag en nacht hebt gehad! En ja, als je aan het backpacken of een festival bezoekt bent met weinig waswater tot je beschikking, dan zijn die doekjes ook erg handig. Prima dus om te gebruiken voor een keertje, maar beperk het echt! Ze zijn ook nog eens behoorlijk prijzig, met een grote fles reiniger doe je langer en is dus veel beter voor je huid. En andere optie is een micellaire reiniger i.c.m. wattenschijfjes, dat is alweer iets beter en ook dat is een stuk goedkoper.

Er zijn ook Micellaire reinigingsdoekjes, prima voor een keertje maar niet echt bedoeld om je huid iedere dag mee te reinigen - Garnier EUR 3,99

 

Micellaire reinigers, zijn die goed voor de huid?

Ja en nee....ze zijn ideaal om make-up te verwijderen, maar persoonlijk ben ik niet overtuigd dat ze de huid echt goed reinigen, ik voel mezelf nooit echt goed schoon nadat ik mijn huid heb gereinigd met een micellaire reiniger. Maar hoe kan het dan dat make-up artiesten zweren bij dit product, vraag je je misschien af? Dat is eigenlijk heel simpel, professionals moeten snel werken en een micellaire reiniger is prima om de huid even snel schoon te maken van de vorige make-up, het grote voordeel is dat je geen water nodig hebt en de huid niet vettig wordt. Het is dus de ideale basis om direct weer met je werk door te gaan als je make-up artist bent. Maar dat is toch wat anders dan echt goed reinigen aan het einde van de dag!

Ik gebruik overdag ook regelmatig een micellaire reiniger om swatches te verwijderen of tussendoor make-up weg te halen voor een volgende look, maar in de avond gebruik ik het niet.

 

Kort samen gevat: verwijder eerst jouw make-up, gebruik een reiniger die je afspoelt met water, kies een niet te uitdrogende reiniger en gebruik deze in elk geval iedere avond. Bewaar reinigingsdoekjes alleen voor noodgevallen, het is altijd beter die te gebruiken dan met make-up op in slaap te vallen! Heb je nog vragen? Stel ze gerust! 

Deel dit artikel
Back to top