Blogs & Editorial

Editorial - dat is echt belachelijk duur!

Pak jij ook weleens iets uit een schap of rek om op een prijskaartje te kijken van iets wat je mooi vindt? En krijg je dan soms weleens een kleine hartverzakking? Soms moet je nog even goed kijken of hoeveel nullen er nu precies staan, staat daar echt 4.500 euro voor een jasje? Meestal kun je het natuurlijk wel een beetje inschatten, afhankelijk van de winkel waarin je staat, maar toch kan het dan heel anders zijn dan je denkt, belachelijk duur is het allemaal!

Belachelijk duur is een term die heel wat mensen gebruiken, ook in hun reacties op social media, dat kan natuurlijk, zeker als je echt verbaasd bent over iets. Maar natuurlijk menen mensen het ook serieus en kunnen ze er bijna boos over worden, over die hoge prijs. Dan dragen ze allerlei redenen aan waarom ze iets belachelijk duur vinden en vergelijken ze het bijna altijd met andere producten die net zo goed, mooi of fijn zijn maar veel en veel goedkoper. OK, dat kan natuurlijk, ik weet zeker dat er ook fijne, meer betaalbare producten te koop zijn, fijn dat we zelf een keuze kunnen maken, afhankelijk van onze wensen. Zo is iedereen blij, toch?

 

Maar waarom dan soms de fanatieke tegenstanders van "dure" spullen? Je zou je bijna schuldig gaan voelen als je het aandurft om een duur product te kopen, want de opmerkingen van mensen die het belachelijk duur vinden stapelen zich snel op. "Wat een idiote prijs, weet je dat je daar een maand een gezin van boodschappen kan voorzien?", "Het geld dat jij uitgeeft aan beautyproducten, dat is een maand huur voor mij" en "je kunt je geld beter aan een goed doel geven, dan help je er tenminste nog mensen mee". Ja, daar is natuurlijk niet echt een speld tussen te krijgen, eigenlijk klopt het ook gewoon, het is soms ook te gek wat iets kost. Schoenen en tassen van honderden euro's, dure cremes en serums, overdreven veel make-up....heb je dat nu echt nodig?

 

Het antwoord is natuurlijk nee, nodig heb je dat niet, in tegenstelling tot een dak boven je hoofd, medische verzorging en voedsel....maar ja, waarom omringen we ons dan toch met allerlei spullen die we niet nodig hebben? Waarom geven we ons geld uit aan avondjes uit waarna we dronken en gaar thuis komen? Dat is ook niet nodig, net zoals een vakantie van 3 maanden ook niet nodig is....er zijn zoveel dingen niet nodig en toch doen we het of kopen we ze. Ik denk dat bijna iedereen wel geld uitgeeft aan dingen die we niet nodig hebben, we leven nu eenmaal in een land van overvloed. Dat is heel fijn, maar soms ook weleens frustrerend, want er zijn altijd mensen die iets meer van die overvloed hebben. Ook dat is hoe het werkt in ons land, het is niet altijd even eerlijk verdeeld.

 

Belachelijk duur, ik vind het altijd maar een gekke term, wat jij belachelijk vindt kan ik heel normaal vinden en omgekeerd, maar om daar nu boos om te worden, dat lijkt mij weer niet echt nodig. Toch ben ik wel benieuwd wat jullie nu echt "belachelijk duur" vinden? Van welke producten of diensten is de prijs nu echt buiten proportioneel? Een dagje Efteling, de groenten in de winkel, schoenen voor kids, het serum waar je een supergladde huid van krijgt of misschien wel benzine voor de auto?

 

Laten we maar weer aan de slag gaan, er moet tenslotte ook geld verdiend worden, eerder kun je het sowieso niet uitgeven! Fijne week allemaal!

 

XXX

Debbie

Deel dit artikel
Back to top