Inspiratie & Tutorials

Beauty voor beginners - alles over concealer

Wist je dat 60 % van de bezoekers op Beautyscene hier komt via google? Naast de vaste lezeressen is dat een heel grote groep en aan de zoektermen te zien zijn ze vooral op zoek naar algemene informatie over beauty. Een veel gezochte term is bijvoorbeeld "waar breng je bronzer aan?" of "welke kleur foundation moet ik kiezen?" of "is een oogcreme noodzakelijk?". Natuurlijk heb ik op die vragen zeker een antwoord, sinds kort verzamel ik ze in een aantal "beauty voor beginners" artikelen, vandaag alles over concealer!

Nee, Nicole en Selena....zo hoort het dus niet, ontsla die visagist!

Wat is concealer?


Concealer is een huidskleurige creme, pasta of stick die je gebruikt om plekjes, oneffenheden of vlekjes op het gezicht te bedekken ofwel te camoufleren. In tegenstelling tot foundation gebruik je dit plaatselijk en in principe alleen als je iets wilt verbergen. Concealer kun je in verschillende vormen vinden, o.a. in stickvorm, in een dik-vloeibare textuur, in een vaste pasta, in poedervorm en in penvorm. Je kiest altijd een concealertint die past bij jouw huidskleur, test dat altijd uit in de winkel. De plaats om een concealer te testen is natuurlijk op het gezicht, maar lukt dat niet, dan zou je het kunnen uittesten aan de binnenkant van jouw pols. Probeer de blauwe aderen te verbergen met een beetje concealer, je hebt maar een klein beetje nodig en moet de concealer goed uitblenden zodat je deze bijna niet meer ziet. Dan weet je dat je een goed dekkende concealer hebt!


Hoe gebruik je concealer?


Concealer breng je plaatselijk aan op het deel van het gezicht dat je wilt camoufleren, dat kan het puistje zijn of die rode plekjes bij jouw neus of natuurlijk die vervelende donkere kringen. Concealer breng je aan op de schone huid, nadat je jouw huidverzorging hebt aangebracht, eventueel gevolgd door een primer. Vergeet nooit maar dan ook nooit eerst een oogcreme te gebruiken als je concealer aanbrengt onder je ogen.

Je kunt concealer zowel voor als na het aanbrengen van foundation gebruiken, net wat jouw voorkeur heeft. Ik gebruik altijd eerst foundation en daarna pas concealer, maar andersom mag ook. Ik breng de concealer in een paar stipjes aan, blend deze eventueel uit met een zachte kwast en klopt deze daarna voorzichtig in met mijn vinger. Door de warmte van de vingers, blend de concealer goed in de huid en blijft deze veel beter zitten. Je kunt nog een vleugje fijne, transparante poeder aanbrengen, maar alleen als je het nodig vindt, zorg dat je niet teveel gebruik en veeg het teveel weg, wees daar wel zuinig mee.

 

Puistjes
Wil je een puistje verbergen, kies dan voor een concealer die vrij dik is en liefst vetvrij, meestal heb je ook een ietwat vette huid die niet meer vet nodig heeft. Op die manier blijft de concealer ook beter zitten, zeker als je er nog een vleugje poeder overheen aanbrengt. Er zijn ook speciale camouflagesticks- en cremes die naast het puistje camoufleren ook het puistje uitdrogen en de huid helen, erg prettig (o.a. van Vichy Normaderm, Essence en Dermalogica). Breng geen concealer aan op een puistje dat open is of bloedt, dat is echt geen goed idee. Wil je een puistje camoufleren? Stip voorzichtig wat concealer aan op het plekje, gebruik geen kwast i.v.m. hygiëne maar een schone vinger en blend heel voorzichtig.  Breng eventueel nog een laagje aan en poeder af met een vleugje poeder, werk wel altijd heel hygienisch en gebruik zeker geen vieze sponjes of kwasten!

 

Rode plekjes/Rosacea
Roodheid in de huid kun je direct verbergen onder een klein beetje huidskleurige concealer, maar als de roodheid hardnekkig is, dan is het soms te weinig. De oplossing is dan om een groene of gele corrector te gebruiken onder de concealer. Deze kleuren neutraliseren het rood en daardoor heb je nog maar een klein beetje concealer nodig. Deze correctors vind je wel bij de wat professionelere make-up counters zoals die van MAC, Make-Up Studio, Inglot, Make Up Forever al heeft Clinique ook een gele poeder die er heel geschikt voor is.

 

Donkere kringen
Heb je echt donkere kringen, dan is de beste optie eerst een corrector te gebruiken in een perzik- of zalmroze kleur. Deze neutraliseren de grijze of blauwe kleur onder de ogen. Daarna moet je nog wel een "normale" concealer gebruiken om een goed resultaat te krijgen. Welke kleur corrector je nodig hebt is niet zo 1-2-3 te zeggen, dat ligt nl. aan de kleur van jouw huid, de ondertoon en de kleur van jouw donkere kringen. Mijn advies is om een goede combinatie corrector & concealer aan te laten meten door een professional bij Bobbi Brown of MAC.

 

Wallen
Helaas....concealers kunnen dikke wallen op opgezwollen ogen eigenlijk niet verdoezelen, de enige optie is om deze te voorkomen door bijvoorbeeld te slapen met een goed kussen, in een koele slaapkamer en af en toe de huid onder de ogen voorzichtig te masseren als je oogcreme gebruikt. Maar als je er toch iets aan wilt doen, dan kun je een lichtreflecterende concealer zoals Yves Saint Laurent Touche Eclat aanbrengen op de schaduw die de wallen maken onder de ogen. Niet over de wallen zelf aanbrengen, maar net eronder....blend richting neus met jouw vingers door voorzichtjes te kloppen. Wallen zijn niet opeens weg, maar vallen iets minder op.


Waar moet ik op letten?


Ondanks dat het niet altijd zo duidelijk te zien is op de producten zijn er verschillende soorten concealer. De concealer die je het beste kunt gebruiken om donkere kringen te camoufleren (een romige, cremige versie) is niet de beste concealer om een puistje te verbergen, die moet nl. droger en dekkender van structuur zijn. Kies een concealertint die goed aansluit bij jouw huidskleur al mag deze een heel klein beetje lichter zijn, maar niet teveel. Als je een concealer kiest die te licht is en die aanbrengt op donkere kringen.....dan is het resultaat nog erger dan het was! Donkere kringen ogen dan grijzig en je krijgt de uitstraling van een spook (nou ja, ongeveer dan)! Een te donkere concealer is natuurlijk ook geen succes, kies dus echt een goede kleur. Oh ja, als je in de zomer bruiner wordt door de zon, dan moet je soms ook van concealer veranderen.


Waar koop ik concealer?


Bij de drogist, parfumerie, make-upcounter in warenhuis of make-upspeciaalzaak. Concealer vind je altijd in de buurt van de foundation en is meestal in enkele tinten te koop, niet in zoveel tinten als een foundation over het algemeen. Merken als MAC, Bobbi Brown, Laura Mercier en Inglot verkopen wel bij iedere foundation een bijpassende concealerkleur. Zoek je een concealer voor onder de ogen, ga dan voor een cremige soort die speciaal voor dat doel geschikt is en kies er liefst een van goede kwaliteit, de huid onder de ogen is kwetsbaar en je moet er goed voor zorgen.Mijn tips

 

  • mijn favoriet is de Radiant Creamy Concealer van NARS, die gebruik ik iedere dag, zelfs op een luie zondag en daarom bezuinig ik er liever niet op, ik koester de huid rond mijn ogen en weet uit ervaring dat deze door een verkeerde concealer snel achteruit kan gaan.
  • wil je donkere kringen verbergen, zorg dan dat je een concealer in de vorm van een omgekeerde driehoek onder de ogen aanbrengt, je licht zo het hele gebied onder de ogen op en dat geeft het beste resultaat. Stop dus niet bij de donkere kringen, maar breng het iets verder naar beneden aan.
  • een concealer die je gebruikt op puistjes, kun je beter niet onder jouw ogen gebruiken en andersom eigenlijk ook niet.
  • vergeet nooit een goede oogcreme te gebruiken in combinatie met concealer bij donkere kringen, anders is het resultaat lang zo mooi niet. Als de concealer ophoopt in de fijne lijntjes, dan is de huid te droog of de concealer heeft niet de juiste textuur. Breng ook niet teveel concealer aan, dat ga je zien en dat is niet mooi.
  • moet je op de (flits) foto of sta je in een studio onder felle lampen...gebruik dan geen concealer (of foundation) met SPF of andere lichtreflecterende ingrediënten, die zorgen ervoor dat je eruit gaat zien als een spookje dat licht geeft, not so pretty!
  • je kunt wel wat poeder aanbrengen over een concealer, maar het is echt niet nodig en soms is het zelfs niet aan te raden omdat het effect niet altijd even mooi is. Gebruik sowieso een heel fijn gemalen poeder en breng het aan met een luchtige kwast.

Heb je nog vragen over concealer of kun je mijn tips wel gebruiken? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty  voor beginners" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top