Blogs & Editorial

Editorial - neem even een koude douche!

Een paar maanden geleden verscheen er in diverse media het bericht dat het beter voor de huid was om niet meer iedere dag te douchen, maar de douchebeurten om de dag of 2 dagen te houden. Goed, interessant verhaal natuurlijk, vooral omdat die bewering werd gedaan door meerdere dermatologen. Kijk, dat scheelt weer water, energie en shower gel....goed nieuws dus....al zorgde dit nieuws wel voor heftige discussies. Discussies over hygiene en waarom het echt not (of juist wel) done was om het advies op te volgen, echt waar hoor....neem toch allemaal een koude douche!

Meningen zijn verdeeld, ook over douchen, zo zijn er mensen die iedere dag douchen als een eerste levensbehoefte zien maar zijn er ook mensen die het als een noodzakelijk kwaad zien, het moet gewoon af en toe. En die groepen staan lijnrecht tegenover elkaar in zo'n discussie, de viezerikken tegenover de smetvreesjes, er lijkt geen tussenweg te zijn en wat wordt iedereen boos op elkaar. Kijk, dat je je nu 'bemoeit' met de persoonlijk hygiene van de mensen in ke directe omgeving (denk aan moeders met hun kinderen of partners of mensen waarmee je lichamelijk close bent), dat snap ik best. Maar waarom zou je je boos maken als iemand die je niet kent niet iedere dag onder de douche stapt?

 

Toch kan ik mij er wel iets bij voorstellen, in een ver verleden werkte ik op kantoor en mijn directe baas droeg zijn kleding gerust twee weken lang, en douchte zeker ook niet regelmatig, iets wat de zure lucht in zijn kantoor duidelijk maakte....het was echt niet fijn om daar de hele dag te zitten. Ik was 20 en vroeg mij iedere keer weer af, waarom toch? Een man met een goede baan, die zich echt niets aantrok van de 'normale' persoonlijke hygiëne regels...ik snap het nog steeds niet. Maar natuurlijk werd ik niet boos, ik gaf hem alleen wel een fijne showergel cadeau toen hij jarig was......haha.

Zelf ben ik niet zo extreem, ja..ik douche normaal wel iedere dag, maar kan zeker een dagje overslaan als het zo uitkomt en dat heb ik mijn kids ook geleerd. En als er door omstandigheden geen douche beschikbaar is, dan kun je met een washandje en water ook best voor een schoon lijf zorgen, mijn overgrootmoeder had totdat ze naar een bejaardenhuis verhuisde op haar 85e niets eens een douche in huis, ze weigerde zelfs die te laten inbouwen tijdens een verbouwing! En ik heb nooit gevonden dat ze niet hygiënisch was, ze rook altijd lekker naar 4711.

 

Hoe ga jij om met persoonlijke hygiëne en hoe leer jij het aan jouw kinderen of hoe heb jij het geleerd van jouw ouders. Is iedere dag onder de douche (of in bad gaan) de standaard voor jou of juist niet? Heb jij weleens direct te maken gehad met iemand die toch heel andere gedachten had over persoonlijke hygiëne en hoe ben je daarmee omgegaan? Weet je wat ik weleens doe...in een vliegtuig ofzo, met een mini parfummetje met frisse cologne even sprayen in de richting van degene die niet zo fris ruikt....is dat erg of niet? Natuurlijk spray ik niet op iemand, stel je voor dat ik iemand in problemen breng omdat hij (of zij) naar een vreemde parfum ruikt....oeps! Koude douche dan maar?

 

Fijne week allemaal, ik hoorde dat het heerlijk weer gaat worden, genieten dus maar!

 

XXX

Deb

Deel dit artikel
Back to top