Nieuws

10 tips om van een droge huid af te komen

Het valt mij altijd op dat ik enorm vaak vragen krijg over huidverzorging, het blijkt dat het toch best lastig blijft om een goede huidverzorgingsroutine te vinden. Dat is niet zo gek, want het assortiment in de winkels is zo groot, hoe kies je daar de beste producten uit? Toch is het makkelijker dan je denkt, als je maar goed weet wat goed is voor je huid is. Vandaag geef ik je 10 tips die helpen om van een droge huid af te komen, heb jij daar ook last van?

Hoe herken je een droge huid?

Dat heb ik in 2012 gevraagd aan dr. Jetske Ultee, onderzoekarts en skincare guru van Nederland:

In Nederland hebben de meeste mensen een wat droge huid, dat komt deels door ons klimaat en onze levensstijl. Een droge huid is te herkennen aan een doffe uitstraling en er zijn soms wat schilfertjes te zien. De droge huid vertoont fijne lijntjes, is snel rood en geïrriteerd en voelt na het douchen vaak wat onprettig en trekkerig aan.

Die droge huid kan twee oorzaken hebben. Je huid kan droog aanvoelen doordat er te weinig talg geproduceerd wordt. Het talg zorgt er voor dat je huid soepel aanvoelt en er weinig water verdampt. Je huid kan echter ook droog zijn doordat je huidbarrière beschadigd is en niet meer goed zijn werk doet. Vergelijk het maar met een mandarijntje; die droogt ook uit als de schil er van af is. Mijn ervaring is dat de meeste mensen met huidproblemen en een wat droge huid een verstoorde barrièrefunctie van de huid hebben. De belangrijkste functie van je huid is dat ze een barrière vormt tussen je lichaam en de buitenwereld. Ze beschermt je tegen invloeden van buitenaf: bacteriën, virussen, vocht, vuil, hitte en kou. Beschadig je deze barrière functie van je huid, dan kom je in een soort vicieuze cirkel. Door het verlies van water kunnen allerlei belangrijke functies dieper in je huid niet meer werken. Ze droogt nog verder uit en er ontstaan huidproblemen als puistjes, roodheid, schilfertjes en eczeem. Uiteindelijk kan je huid hierdoor zelfs versneld verouderen. Het klinkt misschien gek, maar huidverzorgingsproducten behoren – naast te veel zonlicht, een ongezonde leefstijl en stress – tot de belangrijkste veroorzakers van huidproblemen.

Veel cosmetica bevatten irriterende ingrediënten. Zo lost gedenatureerd alcohol de natuurlijke vetten in het oppervlakkige gedeelte van je huid op, terwijl je deze juist heel hard nodig hebt om te voorkomen dat er vocht verdampt. Ook andere irriterende stoffen zoals parfum kunnen de barrièrefunctie van je huid aantasten. 

 

1. Hydrateren is niet voldoende

Stap een willekeurige drogist of parfumerie binnen en vraag om advies : welke creme is het beste voor mijn droge huid? Grote kans dat de verkoopster je een fijne, hydraterende creme geeft. Want een droge huid moet je toch hydrateren? Ja, dat zeker! Maar helaas is een hydraterende creme echt niet voldoende voor een echt droge huid (wel voor een vochtarme huid), een droge huid heeft lipiden en dus vetten nodig, niet alleen vocht. Stap dus af van het idee dat je droge huid hydratatie nodig heeft, je moet op zoek gaan naar producten die de huid voeden met olie.

 

2. Reinig zacht en mild

Nog zo'n misverstand, als je maar een goede (rijke) creme gebruikt dan komt het wel goed met die droge huid! Natuurlijk helpt het wel, maar als jij vervolgens je huid dagelijks reinigt met een uitdrogende reiniger, dan is het een "gevecht" dat je niet kunt winnen. Heb jij zo'n reiniger, die ervoor zorgt dat je huid droog en/of trekkerig aanvoelt na het reinigen, zet hem dan aan de kant en stap over op een rijke reiniger op basis van olie. Dat is veel beter voor ene droge huid omdat zo'n reiniger je huidbarriere niet aantast. En reinig ook niet te vaak (bij een droge huid is 's avonds reinigen vaak voldoende), laat scrubs maar even staan en beperk ook het gebruik van een elektrische gezichtsreiniger totdat je zeker weet dat je huid er goed op reageert.

3. Gebruik een rijke creme, serum of olie

Jazeker, die rijke creme die ik hierboven al even noemde moet je zeker gaan gebruiken. Ga dus op zoek naar producten waar "rich" of "nourishing" op staat (ofwel rijk en voedend), vaak vind je die wel in anti-aging lijnen van verschillende merken. Gek genoeg vaak alleen daar, terwijl er net zoveel jonge vrouwen last van een droge huid kunnen hebben. Het kan overigens geen kwaad om een anti-aging product te gebruiken als je jong bent, het nadeel is wel dat de producten vaak wat duurder zijn. Gebruik wel iedere dag een goede creme, het zorgt voor een beschermd laagje op je huid en juist dat heb je hard nodig bij een droge huid.

Let ook op het soort serum dat je gebruikt, een combinatie van serum en olie is het meest ideaal en bij een echt droge huid kan een olie zelfs nog beter zijn dan een serum. Je kunt het ook combineren, gebruik overdag een serum en 's nachts een olie. Het belangrijkste heb ik voor het laatst bewaard, start vandaag nog met het gebruiken van een goede, plantaardige 100 % pure gezichtsolie zoals een jojoba-, ricebran-, argan- of olijfolie! Met een droge huid heb je die echt nodig.

 

4. Bescherm tegen weersinvloeden

Vraag het een willekeurige schaatser wat hij doet om zijn huid te beschermen tijdens een lange schaatstocht en hij zal je vertellen dat hij een dikke laag vaseline op zijn gezicht smeert. Dat klinkt een beetje gek, maar het helpt wel! De vaseline fungeert letterlijk als een extra beschermlaag voor je huid, wind en regen/sneeuw, hebben er dan veel minder vat op. Dat moet jij, als je een droge huid hebt, dus ook doen! Nee, je hoeft niet persé een dikke laag vaseline op te smeren, maar zeker wel een goede beschermende creme als je veel buiten bent. Luister en kijk vooral naar je huid, als de huid onprettig, droog en trekkerig gaat aanvoelen, breng dan gewoon nog een extra laagje creme aan, dat kan best.

5. Verwijder dode huidcellen met een exfoliant

Heb je ook last van vervelende velletjes? Dan ben je misschien geneigd om een scrub te gaan gebruiken? Doe dat alleen liever niet, maar kies voor een exfoliant op basis van glycol- of melkzuur. Dat zorgt op milde manier voor het losweken van de dode huidcellen, maar stimuleert de huid ook nog eens om de barrierefunctie te herstellen. Het is wel belangrijk om de exfoliant gedurende langere tijd te blijven gebruiken, stop dus niet na een paar keer!

 

6. Ga voor een romige foundation of BB cream

Gebruik je een foundation of BB cream? Kies dan een variant die rijker is dan de standaard formule, die zijn er zeker wel en kunnen voor een enorm mooi effect zorgen. Ik hoor regelmatig dat mensen worstelen met foundation, die er na het opbrengen niet mooi uitziet op de droge plekjes met velletjes. Dat gebeurt vooral bij foundations die niet wat aan de droge kant zijn, vaak zijn die op waterbasis en dat is voor een droge huid niet ideaal. Kies dus ook hier voor een foundation of BB cream die wat rijker is, die je huid voorziet van voeding, beschermt en de huid mooi laat glanzen. Er zijn trouwens ook primers speciaal voor de droge huid, ideaal om te combineren met je eigen foundation.

 

7. Gebruik geen poederige producten

Hou je van make-up? Dan gebruik je vast ook weleens gezichtspoeders, bronzer, blush en misschien ook wel highlighter? Vaak zijn dit poederproducten en die combineren ook niet altijd even goed met een droge huid. Kies, als het even kan, liever voor cremige producten, zeker nu kun je heel fijne en goede producten kopen die toch lang blijven zitten. De cremige producten komen mooier uit op de huid en geven de huid ook een mooie natuurlijke glans.

8. Vermijd uitdrogende alcohol & parfums in cremes

Een droge huid heeft een probleem met de barrierefunctie en die moet je dus niet verder aantasten! Vermijd dus altijd uitdrogende alcohol (alcohol denat.) en parfums in cremes en serums, die doen een droge huid geen goed.

 

9. Ondersteun door gezonde voeding

Je bent wat je eet, wordt er weleens gezegd! Gezonde voeding is belangrijk voor ons hele lijf, ook voor onze huid! En hoewel je met goede voeding een droge huid niet kan oplossen, is het zeker wel belangrijk om regelmatig goede vetten tot je te nemen. Denk daarbij aan vettere vissoorten, noten of plantaardige oliën die je gebruikt in salades, een uitgebalanceerd voedingspatroon zal zeker postief werken!

 

10. Skip zonnenbank & stop met roken

Heb je een droge huid en ga je regelmatig onder de zonnebank? Doe dat dan maar liever niet, de (toch al) schadelijke UV stralen zijn funest voor de barrierefunctie van de huid en je droge huid zal alleen maar verder uitdrogen. Nee, de zonnebank moet je echt skippen vanaf nu.

Als laatste tip wil ik je nog adviseren om met een extreem droge huid naar een huidtherapeut te gaan, rommel dus niet te lang zelf door als je merkt dat er geen verbetering optreedt. De huidtherapeut kan je vertellen of je "gewoon" een droge huid hebt of misschien last hebt van een ander probleem zoals eczeem, allergie of rosacea. Heb je daar last van, dan is er vaak zwaarder geschut nodig, in de vorm van medicijnen, om van de droge huid af te komen.

 

Zo'n droge huid is absoluut vervelend, maar toch is het in de meeste gevallen echt wel op te lossen door de juiste cosmetische producten te gebruiken. Denk dus niet te snel, dat niets helpt, want als je deze 10 tips ter harte neemt ben je zeker op de goede weg. Heb jij nog tips voor een droge huid?

Deel dit artikel
Back to top