Blogs & Editorial

Editorial - Instagram, inspiratie of frustratie?

Mensen zijn grillig, iets wat je vooral ziet bij trends, die komen en gaan, wij houden wel van afwisseling. Instagram is al een paar jaar een van de meest populaire vormen van social media, kijken naar mooie foto's is altijd fijn ter inspiratie tenslotte. Toch merk ik ook wel dat het naast inspiratie ook frustratie oplevert, want wie heeft er nu echt zo'n Instagram leven?

 

Voordat ik verder ga, natuurlijk weet ik dat je accounts die frustratie oproepen met een klik kunt ontvolgen, maar het is als met een verkeersongeluk....je weet dat je beter niet kunt kijken, maar doet het toch, het zit simpelweg in ons.

Instagram begon een paar jaar geleden met het delen van mooie plaatjes, die we zelf  maakten met onze telefoon. Mooie natuurfoto's, gezellige selfies, foto's van leuke momenten en inspirerende omgevingen...foto maken, filtertje er overheen en klaar!

Instagram : @Corrine_t - prachtige foto's van mooie bestemmingen, maar allemaal heel wat mooier gemaakt

Nu gaat het bij heel veel accounts allang niet meer zo, foto's worden vaak niet meer zelf gemaakt maar door een professionele fotograaf, die de foto's eerst bewerkt, retoucheert en mooier maakt, waarna alleen de beste foto's op Instagram verschijnen. Geen spontane selfies in de spiegel meer, maar professionele fotoshoots die compleet gestyled (en gesponsord) zijn. Eigenlijk is er bij de "grote Instagrammers" maar weinigs authentieks meer te vinden, ze laten dezelfde soort foto's  zien die je in een magazine vindt.

Instagram : @anastasiabeverlyhills - prachtige dame met mooie make-up, maar ook enorm veel filters waardoor ze lijkt geen neusgaten te hebben. De vraag is dan of je ooit wel zo'n resultaat krijgt met dezelfde producten?

 

Is daar iets mis mee? Nee, natuurlijk niet, want het levert mooie plaatjes op waar je best graag een like aangeeft. Maar het is wel veranderd, van een kijkje in iemand leven is vaak geen sprake meer, je ziet alleen nog de foto's die het perfect gestylde leven van iemand weergeven. En dat roept soms best frustratie op, zeker als je op Instagram ziet dat de healthfood instagrammer alweer zo'n gezonde maaltijd eet (eet ze echt nooit eens ene pizza of croissant?). Of de sportfreak weer twee keer per dag in de gym bezig is (terwijl dat mij echt niet lukt, ik heb ook nog werk). Of de beautyblogger die een perfecte flawless make-up laat zien met perfecte glow (na eerst de foto 100 keer geretoucheerd te hebben en nog niet te spreken over de studiolampen en 10 lagen make-up)!

Zelfs modellen als Miranda Kerr photoshoppen hun taille slanker....slaat nergens op met zo'n lijf!

 

Daar zit je dan, op de bank met je ipad, de geweldige Instagram foto's te bekijken van de mensen die je volgt en wat kun je je dan vreselijk voelen. Waarom sta ik niet in de sportschool? En waarom heb ik geen heet water met citroen en een dadel naast me staan in plaats van een grote kop thee met suiker en een koekje? Je gaat je er bijna naar door voelen, terwijl er toch echt niets mis is met jouw leven!

Dat is natuurlijk een beetje jammer....tenslotte weten we eigenlijk heus wel dat zo'n Instagram leven echt niet de realiteit is.....toch?

 

Ik wens jullie een fijne week, ik moet Sem een paar dagen missen omdat hij op kamp gaat...zo spannend!

 

XXX

Debbie

Deel dit artikel
Back to top