Blogs & Editorial

Iedere dag SPF gebruiken - zo doe ik dat!

Tot vervelens aan toe vertel ik jullie dat je je huid goed moet beschermen tegen de zon....telkens weer opnieuw! Gelukkig merk ik dat veel van mijn lezers dit ook zeker doen en dat is te gek! Toch lijkt zo'n advies vaak makkelijker dan het is, want wie heeft er nu tijd om iedere twee uur opnieuw zonnebrand aan te brengen en hoe combineer je dat met make-up? Ik ga jullie in dit artikel dan ook vertellen hoe ik persoonlijk met het advies om ga, misschien heb je wat aan mijn tips?


ideaal voor iedere dag, dunne fluides met hoge beschermingsfactoren, meer informatie in dit artikel

 

Check agenda

Als ik 's ochtends op sta weet ik over het algemeen hoe mijn agenda eruit ziet, ik weet dan of ik thuis aan werk ben of dat ik een dagje op pad ga voor mijn werk of dat ik bijvoorbeeld een dag richting pretpark, stad of terras ga. Of wat er dan ook op mijn planning staat! Tijdens de vakantie weet ik dan bijvoorbeeld dat ik de hele dag bij het zwembad of op het strand ga zitten of liggen. Dat is mijn uitgangspunt, tenslotte breng ik 's morgens voor de eerste keer een beschermend product aan tegen de zon en kan ik het juiste product kiezen.  

Welk product gebruik ik?

 

Als ik de hele dag thuis werk (en dus merendeels binnen ben) dan gebruik ik toch wel een product met SPF, vaak zit die in mijn dagcreme maar anders breng ik een product aan over mijn dagcreme, waarna ik verder ga met mijn make-up. Of ik kies voor een primer met een SPF, de MAC Prep + Prime CC creme (review), dat is natuurlijk helemaal fijn! Ik gebruik eigenlijk iedere dag wel een foundation of BB cream, eigenlijk altijd met SPF, dat biedt natuurlijk ook nog wat extra bescherming (al kun je dus niet al die SPF's bij elkaar optellen). Dit is een prima bescherming voor een normale dag voor mij, als ik toch even naar buiten ga, dan gebruik ik geen extra bescherming, ik smeer dus geen extra laagje als ik 's middags nog in de auto stap om een boodschap te doen of als ik een afspraak heb, dat vind ik echt niet nodig, tenzij het gaat om een langere periode. Ik gebruik trouwens op zo'n dag geen beschermend product voor mijn lichaam.

Als ik weet dat ik op een dag echt veel buiten ben (denk aan een dagje strand, pretpark, stad, terras, tuin etc) en het is mooi weer, dan kies ik meestal voor een iets andere routine, ik gebruik dan meestal geen normale foundation, poeder, blush etc. Maar hou het voor mijn gezicht bij een speciaal zonproduct zoals een BB cream met hoge factor of een speciale zonnefoundation (Collistar, Lancaster en Shiseido hebben die) en die breng ik dan ook extra aan gedurende de dag, soms doe ik dat in een extra laagje maar soms haal ik het er ook even met een tissue af of is het er al af door het zwemmen. Mijn lichaam (of althans de blote delen) bescherm ik dan natuurlijk wel, na het zwemmen of na een uurtje of twee breng ik dan een nieuw laagje aan, dat is niet bepaald lastig natuurlijk.

 

In de loop van de dag?

 

Verandert mijn agenda en ga ik er toch nog op uit, dan pak ik mijn "on the go" zonproduct mee en ga ik lekker op pad, ik heb dan altijd een dun product met hoge SPF bij me die ik, deppend, snel over mijn make-up kan aanbrengen, dat gaat echt prima en dat mijn blush dan misschien niet meer perfect zit....dat maakt dan echt niet uit hoor! Er zijn ook (minerale) poeders die eventueel wat extra bescherming kunnen bieden, die zijn vooral handig om even wat extra bescherming aan te brengen tussendoor. Misschien heb je jouw foundation (met SPF) wel bij je? Daarvan kun je eventueel ook een extra laagje aanbrengen, als je dat deppend doet, dan moet dat prima lukken. En ben ik mijn beschermende product vergeten, dan probeer ik gewoon zoveel mogelijk uit de zon te blijven als het even kan, door een hoed op te zetten of in de schaduw te zitten. 

Weerbericht

 

Oh ja, dit alles hangt natuurlijk ook enorm af van het weerbericht, stel dat ik urenlang in de regen loop en het bewolkt is, dan ga ik echt niet om de twee uur een beschermend product aanbrengen, dat is naar mijn idee echt niet nodig. Goed, de UVA stralen gaan ook door de zon heen, maar het maakt natuurlijk wel verschil....dan ben ik echt niet zo streng! Tuurlijk, een SPF in de ochtend breng ik dan alsnog aan en ik neem zeker ook een product mee (je weet maar nooit), maar daar blijft het vaak ook wel bij. Vergeet niet dat een paraplu of capuchon ook beschermt....dat scheelt!

 

Vitamine D

 

De zon is zeker schadelijk, maar jullie weten vast ook wel dat de zon ook goede dingen voor ons lijf doet, zo wordt er onder invloed van zonlicht vitamine D aangemaakt. Dat houdt in dat we de zon ook nodig hebben om gezond te blijven, zorg dus dat je lichaam kans heeft om vitamine D aan te maken door zeker niet ieder plekje huid altijd te beschermen maar stap ook eens onbeschermd naar buiten. Doe dat het liefst niet op het midden van de dag, maar 's ochtends en 's avonds een kwartiertje van de zon genieten zonder bescherming is al heel goed. Zeker als je veel binnen bent (bijvoorbeeld door ziekte of immobiliteit) is dat erg belangrijk, al kun je ook voedingsupplementen gebruiken tegen een vitamine D tekort of zorgen dat je dieet aangepast wordt. Heb je een vitamine D tekort? Ga dan niet bakken in de zon, maar vraag je huisarts om advies.

Zo bescherm ik mijn armen en benen eigenlijk niet tegen de zon op een "gewone" dag, zelfs niet als het zonnig is, maar uiteraard moet je zelf goed bedenken of dat ook een optie zou zijn voor jouw huid.

 

Relax!!!

 

Hoe belangrijk ik zonbescherming ook vind, er zijn toch nog altijd belangrijkere dingen, zoals plezier maken en gelukkig en ontspannen zijn! Stel je voor dat je uitgenodigd wordt door een groep vrienden om spontaan de hele dag in een park te gaan hangen, omdat het zulk prachtig weer is en jij hebt geen beschermend product bij je....dan zeg je natuurlijk geen nee! Moet je ook zeker niet doen, tenslotte kun je niet meer dan je best doen en moet je je ook weer niet iedere minuut van de dag druk hoeven maken om een eventuele rimpel op je 50e........ Kortom, relax....het is belangrijk om je tegen de zon te beschermen, maar geloof me, van die ene keer onbeschermd zonnen krijg je echt niet meer rimpels, echt niet!  

Zo doe ik dat dus, ik vind zonbescherming belangrijk, maar het beheerst mijn leven zeker niet, het is wel onderdeel van mijn routine en inmiddels hoef ik er niet eens meer bij na te denken. Net zoals ik het normaal vind om mijn kids ook goed te beschermen tegen de zon, ga ik met mijn kids op pad, dan heb ik ook altijd een mini flacon zonbescherming voor hun bij (en voor mijn man....die heeft het tenslotte net zo goed nodig, al smeert hij trouw iedere dag een beschermend product). Hoe ga jij om met zonbescherming?

Deel dit artikel
Back to top