Reviews

Waarom je een serum met vitamine C moet gebruiken!

Dat vitamine C belangrijk voor onze gezondheid is, dat weet iedereen wel! We doen dus ook flink ons best om voldoende vitamine C binnen te krijgen door veel verse groenten en fruit te eten. Maar wist je ook dat vitamine C heel goed is voor onze huid? Sterker nog, eigenlijk zou je altijd een product met vitamine C moeten gebruiken om je huid te verzorgen, dat zorgt nl. voor een stevige huid, beschermt tegen zonneschade en heeft een gunstige werking op littekentjes. Wil je meer weten? Lees dan snel verder....

er verschijnen steeds meer serums en cremes met (extra) vitamine C erin, maar waarom is dat eigenlijk zo goed voor je huid?

 

Vitamine C maakt de huid steviger en egaler!

Vitamine C is zeer noodzakelijk voor de vorming van collageen, zoals je weet zorgt dit collageen ervoor dat je huid stevig blijft en niet verslapt. Tijdens testen in het laboratorium blijkt dat collageen enorm snel wordt aangemaakt als er vitamine C aan fibroblasten (deze maken collageen aan) wordt toegevoegd. Dat gaat op de huid iets anders, maar toch blijkt uit onderzoeken dat de huid egaler en steviger werd na langdurig gebruik van vitamine C, het kan zelfs rosacea verminderen.

Daarnaast heeft vitamine C nog een groot voordeel, het is een anti-oxidant die helpt de huid te beschermen tegen zonneschade (let op : het vervangt geen SPF maar ondersteunt deze wel). Vitamine C is dus een must in je huidverzorging, zowel voor de jonge als oudere huid, het is altijd een "goed" ingrediënt! Let er wel op dat er minstens 4 % vitamine C in het product moet zitten om deze voordelen te behalen, des te meer des te beter!

Toch zul je niet zoveel producten met hoge concentraties vitamine C kunnen vinden en dat komt omdat vitamine C slecht tegen vocht, licht en zuurstof kan. Let dus bij aanschaf altijd op of vitamine C vrij bovenaan staat in de ingrediëntenlijst en bekijk de verpakking nauwkeurig : is deze wel licht- en luchtdicht? En bewaar het product altijd in het donker, op een redelijk koele plaats en nooit in de zon!

Doctor Babor Derma Cellular Ultimate Vitamine C booster concentrate (20 % vitamine C) EUR 100,50 (flacon met pipet 30 ml)

 

Dit is een serum dat ik momenteel gebruik, met een zeer hoge hoeveelheid vitamine C (20 %) verpakt in een lichtdichte flacon met druppel pipet. Het is een dun, transparant zeer vloeibaar serum dat ik direct op mijn schone huid (na de lotion) aanbreng, het trekt snel in en plakt niet, het is zo goed als geurloos. Er zitten geen ondersteunende anti-oxidanten in het serum, maar wel niacinamide en melkzuur. Dit serum is volgens mij voor ieder huidtype geschikt, het is licht en trekt snel in, je merkt niet dat je het draagt.

Kiehl's Powerful-Strength Line-reducing concentrate (10,5 % vitamine C) EUR 73,00 (pompflacon 75 ml)

 

Dit romige, beetje luchtige serum kan direct na het aanbrengen een beetje warm aanvoelen op de huid, heel apart maar zeker niet vervelend! Het verdeelt makkelijk over de huid en laat door de siliconen erin direct een gladdere huid zien. Het duurt even voor het in de huid is getrokken, tot dan is het een beetje plakkerig op de huid. Het percentage vitamine C is behoorlijk hoog, maar verder vind je in dit serum maar weinig andere werkzame stoffen. De verpakking is goed, mede door het donkere kunstof, maar toch oppassen dat je het flesje niet in de zon neerzet. Oh ja, het kan een beetje "roestig" ruiken als je het hebt aangebracht, dat is normaal omdat de vitamine C oxideert als het aan zuurstof is blootgesteld.

Lubex Anti-age Vitamin C concentrate (10 % vitamine C) EUR 87,95 (tube 30 ml)

 

Over dit serum heb ik al vaker iets geschreven, je vindt mijn review hier. Ik heb dit serum lang gebruikt, de tube is dan ook vrijwel leeg! Het is een licht aanvoelend serum dat snel in de huid trekt en geen plakkerig laagje achterlaat, ik kan direct weer door met mijn andere huidverzorging. Met 10 % vitamine C is dit een interessant serum dat ook voorzien is van andere anti-oxidanten zoals vitamine E en plantenextracten, er zit ook hyaluronzuur in dat de huid hydrateert. Dit is zeker een aanrader, jammer dat het wat lastiger te koop is, al is er natuurlijk wel een fijne webshop.

Estée Lauder Idealist Even Skintone Illuminator (% vitamine C niet bekend, wel vrij hoog op de ingrediëntenlijst) EUR 75,00 (pompflacon 30 ml)

 

Dit is een zeer licht, vrij dun serum dat makkelijk over de huid verdeelt en snel intrekt. Het laat de huid direct stralen, maar dat komt vooral door de shimmers die erin verwerkt zijn. Daar is niets mis mee natuurlijk, maar ze doen natuurlijk niets voor de huid. Gelukkig doen andere ingrediënten dat wel degelijk, er zit een behoorlijk hoeveelheid vitamine C in maar ook heel veel andere anti-oxidanten en verzorgende ingrediënten zoals salicylzuur, vitamine E, hyaluronzuur, cafeine en kurkuma. Het is jammer dat we niet precies weten hoeveel vitamine C erin zit, want dit is op zich zeker een topper, misschien dat Estée Lauder dit toch nog eens laat weten? Zeker één van de fijnste, complete serums die er zijn! Pas wel op met een extreem gevoelige huid, er zitten wat citrusachtige ingrediënten in die eventueel kunnen irriteren!

Philosophy No reason to hide multi-imperfection transforming serum (% vitamine C niet bekend, wel vrij hoog op de ingrediëntenlijst) EUR 75,50 (pompflacon 30 ml)

 

Een zeer licht serum, dat je vrijwel niet voelt op de huid, het smeert makkelijk weg en trekt vliegensvlug in de huid. Naast vitamine C staat ook niacinamide (vitamine B3) hoog op de ingrediëntenlijst, een prima ingrediënt dat vooral gunstig werkt op de huidbarriere. Het is niet bekend hoeveel vitamine C er in dit serum zit, maar je kunt er zeker van zijn dat er meer alcohol in zit en dat is toch wel jammer. Als je naar de serum hierboven kijkt, dan zie je dat deze helemaal geen (uitdrogende) alcohol in het serum verwerkt hebben, dat is toch wel iets beter voor de huid. Persoonlijk heb ik geen "last" van alcohol maar ik heb natuurlijk wel liever meer van de werkzame ingrediënten in een serum!

Verder is het een prima serum, met meerdere anti-oxidanten en zelfs salicylzuur dat de huid wat zou kunnen  exfoliëren, al staat dit wel wat lager op de ingrediëntenlijst. Het is wel fijn in gebruik en de verpakking is prima! De beschermende creme uit deze lijn is trouwens wel een aanrader door de hoge SPF!

Garnier Spot Renovator Nacht (% vitamine C niet bekend, niet zo hoog op de ingrediëntenlijst) EUR 15,95 (tube 30 ml)

 

Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat het niet direct een vitamine C serum is, maar toch wel interessant kan zijn omdat het een betaalbaar product is dat vitamine Cg bevat. Dit serum bevat ook heel veel glycolzuur en dat is een van de ingrediënten waar ik bij zweer om mijn huid te exfoliëren. Op zich is dit dus een interessant nachtserum dat ook nog wat vitamine C bevat, nadeel is wel dat er ook alcohol in zit, maar dat is op zich niet zo gek bij een exfolierend product. Toch wil ik jullie deze niet onthouden, het is een transparante gel die makkelijk over de huid te verdelen is en langzaam opdroogt, je kunt het beste geen ander product er overheen gebruiken om het product optimaal te laten werken.

The Body Shop Vitamin C Glow boosting moisturiser (% vitamine C niet bekend, staat behoorlijk laag op de ingrediëntenlijst) EUR 26,00 (pot 50 ml)

 

The Body Shop heeft een behoorlijk uitgebreide vitamine C huidverzorgingslijn, met o.a. deze creme maar ook met een serum met 5 % vitamine C en een heerlijke facial mist. Deze gel bevat maar weinig vitamine C, het staat bijna onderaan de ingrediëntenlijst en dat is niet wat ik verwachte toen ik dit product ontving. Als je zo groot op een pot zet dat er vitamine C in zit, dan verwacht je ook wel iets! Anyway, het is een lichte gel-creme die niet bepaald snel intrekt, hij blijft lang op mijn huid liggen en laat daarna een laagje achter op mijn huid, daar ben ik nooit zo gek op. Dit laagje geeft wel een glanzend effect aann de huid, dus ben je inderdaad de dofheid kwijt, maar dat is maar tijdelijk.

Ook de overige ingrediënten zijn niet van bijzondere kwaliteit en dus vind ik dit persoonlijk geen aanrader, ik had er iets mee van verwacht. Misschien moet ik toch maar het serum met 5 % vitamine C eens gaan proberen!

 

Heb jij al een serum (of ander product) met vitamine C aan je gezichtsverzorging toegevoegd? Het is zeker een aanrader, voor alle huidtypes en alle leeftijden. Het is vooral aan te raden als je kampt met (acne) littekens, pigmentvlekken, rosacea en een vale huid, probeer het maar eens!

Deel dit artikel
Back to top