Nieuws

10 manieren om van vet haar af te komen

Vet haar is knap lastig! Het oogt onverzorgd en is lastig in model te brengen, daarom wil je er misschien wel vanaf. Maar hoe? Ik ga het je vertellen, maar weet je eigenlijk dat vet haar soms gewoon bij je hoort? Net zoals een vette huid bij je kan horen, je kunt het dus niet altijd "oplossen", toch zijn er wel tips die helpen om vette lokken te verminderen. Ik heb 10 tips voor je op een rij gezet…..

1. Minder vaak wassen

Dit advies heb je misschien weleens gekregen, het is ook zeker goed advies! Maar je moet het wel een beetje nuanceren, omdat er meerdere factoren kunnen zorgen voor vet haar. Toch is het een goede stap om je haar minder vaak te wassen, omdat je zo de hoofdhuid minder vaak uitdroogt (met shampoo) en deze minder geneigd is om veel talg aan te maken (dat maakt het haar vet). Vergelijk het inderdaad maar met een vette huid, als je die iedere dag meerdere keren per dag reinigt met een uitdrogende reiniger, dan zal de huid als reactie daarop zelfs meer talg gaan aanmaken en dus vetter worden.

Was je je haren iedere dag? Doe het dan vanaf nu om de dag en hou dat een tijdje vol, daarna kun je er weer een dag tussen houden en zo kun je merken hoe vaak je haar nu echt gewassen moet worden. Ik was mijn haar zelf twee keer per week, meestal zitten er drie dagen tussen de wasbeurten, maar soms ook vier, het ligt er maar net aan. Iedere dag wassen is echt niet nodig (uitzonderingen daargelaten) en is te belastend voor het haar.

 

2. Gebruik minder stylingproducten

Mousse, haarlak, gel, wax, styling lotion, volumespray, serum en glansspray....we sprayen, wrijven en duwen nogal wat stylingproducten in ons haar. Ze bevatten stuk voor stuk ingrediënten die het haar verzwaren en vervuilen, niet bevordelijk als je haar al snel vet is.

Probeer dus eens wat minder stylingproducten te gebruiken en pas ook de hoeveelheid product dat je gebruikt aan, want vaak is dat helemaal niet nodig. Of kies eens voor natuurlijke stylingproducten, die het haar minder verzwaren. Er zijn ook speciale clarifying shampoos op de markt die vooral bedoeld zijn om stylingproducten uit je haar te wassen.

 

3. Laat de stijltang en föhn wat vaker liggen

Warmte kan de talgproductie ook opvoeren, probeer stylingtools die met hitte werken dus ook minder vaak te gebruiken of gebruik ze op een lagere temperatuur.  Hou je van steil haar, bedenk dan dat steil haar sneller vet zal worden omdat het dicht tegen de hoofdhuid aan ligt, dicht bij de talgkliertjes. Kortom, laat de stijltang ook eens liggen!

 

4. Borstel het haar vaker

Vroeger was er een beautyregel : borstel je haar iedere avond met 50 slagen om mooi, glanzend haar te houden. Misschien denk je dat dit met je vette haar niet zo slim is, maar niets is minder waard. Als je je haren met een goede borstel van echt haar borstelt van hoofdhuid naar de punten, verdeel je de talg over de hele lengte van je haar. Op die manier komt de talg ook bij je droge punten terecht en "hoopt" het niet op bij je hoofdhuid. Breng dit gebruik dus zeker terug, vooral als je middellang tot lang haar hebt! Vergeet niet je borstel regelmatig schoon te maken (onder warm water en met shampoo of fijnwasmiddel) omdat deze uiteindelijk ook vies wordt.

 

5. Gebruik conditioner en haarmasker alleen in de punten

Gebruik je na het wassen altijd een conditioner of een haarmasker? Zeker blijven doen, ook als je vet haar hebt, al kun je het beste wel kiezen voor een hydraterend variant in plaats van een voedende met oliën. Beperk de conditioner en/of haarmasker wel tot de punten en breng het niet te dichtbij je hoofdhuid aan. Zorg ook dat je het weer heel goed uitspoelt, net zolang dat je haar niet meer glad en glibberig aanvoelt en er geen belletjes meer te zien zijn in het spoelwater.

 

6. Probeer je haar minder vaak aan te raken

Zit jij graag aan je haar? Ik wel! Niet slim als je vet haar hebt, want door veel aan je haar te zitten stimuleer je de talgproductie. Probeer dus minder vaak je haar aan te raken, zet het eventueel vast in een knot, vlecht of staart als het in je gezicht komt of laat je kapper een coupe knippen waarbij je minder vaak aan je haar hoeft te zitten.

 

7. Kies je haarproducten zorgvuldig!

Net zoals bij de verzorging van de huid zijn de producten die je gebruikt van groot belang! Mijn ervaring leert dat het echt verstandig is producten van goede kwaliteit te gebruiken, zeker de producten die je het vaakst gebruikt zoals shampoo en conditioner. Kies liever niet voor producten voor vet haar omdat die het haar teveel uitdrogen en de talgproductie juist gaan stimuleren. Stap liever eens een goede kapper binnen voor productadvies en ga voor een mildere variant die je haar hydrateert. Denk maar zo, je smeert toch ook niet de eerste de beste producten op je huid, doe dat dan ook niet in je haren, zeker niet als je een "probleem" hebt zoals vet haar.

 

8. Pamper de hoofdhuid

Heb je al van alles geprobeerd en blijft je haar nog steeds extreem vet? Dan kan het heel goed zijn dat je hoofdhuid van slag is of kan het misschien een hormonale oorzaak hebben. Helaas is tegen de laatste oorzaak niet echt iets tegen te doen, al schijn je met een gezond voedingspatroon het wel iets te kunnen verminderen.

Maar er zijn wel behandelingen om je hoofdhuid weer in balans te krijgen, soms werken die als een masker en moet je ze een tijdje laten intrekken om ze weer uit te spoelen maar er zijn ook sprays die de hoofdhuid verzorgen.

 

9. Gebruik droogshampoo

Droogshampoo wordt gezien als het wondermiddel tegen vet haar...helaas ben ik een andere mening toegedaan, droogshampoo helpt helemaal niet om het haar minder vet te maken. Het zorgt er wel voor dat de talg geabsorbeerd wordt en het haar er dus tijdelijk frisser en minder vet uit ziet. Vergelijk het maar met een matterend poeder, dat zorgt ervoor dat de huid direct minder glanst maar neemt niet de oorzaak weg. Droogshampoo is dus prima om het haar tussen de wasbeurten wat op te frissen maar het wordt er uiteindelijk niet minder vet van. Hou er ook rekening mee dat de absorberende poeders in de droogshampoo het haar ook kunnen uitdrogen, gebruik dus niet teveel en beperk je tot de haarwortels.

 

10. D.I.Y. spoelen met azijn!

Je hebt deze week misschien het artikel over de lotions van Christophe Robin al gelezen? In die sprays is azijn het belangrijkste ingrediënt en met dat in je achterhoofd kun je eens denken aan een zelfgemaakt brouwsel met azijn dat je haar vrij maakt van talg en ander vuil in je haar. Het meest gebruikt is appelcider azijn, meng een paar lepels met water en giet het over je haar, waarna je het uitspoelt. Het resultaat : glanzend en schoon haar! En ja, je ruikt wel een beetje na azijn, maar als je het goed uitspoelt en laat drogen, dan ruik je er niets meer van.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Bedenk wel dat vet haar inderdaad hetzelfde is al een vette huid. Het kan een gevolg zijn van de producten die we gebruiken, maar het kan ook gewoon "onze" huid of "onze" haren zijn, sommige mensen worden geboren met vet haar en anderen juist met droog. Er is dus niet altijd iets aan te doen en er is al helemaal niet één oplossing! Als er dus iemand is die beweert dat je geen vet haar meer krijgt als je het nooit meer wast.....geloof het dan maar niet! Alhoewel, het kan best voor die persoon werken, maar het hoeft niet de oplossing voor jou te zijn! Probeer dus verschillende dingen uit, hou het wel wat langer vol en werk serieus aan een oplossing, geef niet te snel op, ergens ligt de oplossing!

 

Heb jij last van vet haar? Welke tips heb jij weleens geprobeerd? Heb je nog goede tips voor de anderen?

Deel dit artikel
Back to top