Nieuws

SPF over make-up - hoe doe je dat?

Het blijft een lastige issue, hoe bescherm je je huid de hele dag goed tegen de schadelijke zon terwijl je gezichtsmake-up draagt? Iedereen kent het advies wel dat je regelmatig opnieuw een laagje zonnebrand moet aanbrengen, maar dat is nogal lastig met een gezicht vol foundation, poeder, bronzer, blush en highlighter. Moet je dan één van de twee skippen? Of is er toch een manier om SPF over make-up aan te brengen?

Die is er! Maar ik moet je wel eerlijk zeggen dat het toch wel wat aanpassingen vraagt, vooral op make-up gebied. Ben jij altijd gewend om een complete gezichtsmake-up te dragen, dan zul je toch wel iets moeten aanpassen op de dagen dat je veel buiten/in de zon bent. Ben jij meer een type dat alleen mascara, lipstick en eyeliner draagt, dan heb je waarschijnlijk amper iets om aan te passen.

Ik zit er een beetje tussenin, tijdens mijn vakantie of dagen dat ik veel buiten ben, draag ik minder make-up en skip ik een aantal zaken zeker, dat gaat natuurlijk prima. Toch heb ik wat handiige tips en producten die ik wil delen....

 

Foundation met SPF

Lancôme Miracle Cushion SPF 23 EUR 42,95

Chanel CC Cream SPF 50 EUR 55,90

 

Kun of wil je je foundation niet missen, ook niet als je op het strand ligt of de hele dag op pad bent buiten? Dan kies je voor een foundation of eventueel BB/CC cream met een hoge beschermingsfactor (liefst boven SPF 30). Breng in de ochtend een laagje aan en gebruik daarna liever geen poeder meer (ook geen blush, bronzer, contour etc). Je kunt nu zonder problemen na een paar uur een extra laagje foundation of BB cream aanbrengen om zo je bescherming weer te verbeteren. Gebruik daarvoor wel een lichte foundation, één die zelfs na een paar laagjes er nog mooi uitziet, zoals de Miracle Cushion foundation van Lancôme.

 

Dunne zonnebrand met hoge SPF

Clarins UV Plus SPF 50 EUR 39,95

Gebruik je liever nog wat meer producten, dan alleen een foundation met SPF, dan moet je het toch even anders gaan doen. Skip nog steeds de poederproducten, maar gebruik in plaats daarvan producten in creme of gel vorm. Er zijn bronzer- en blushsticks te vinden die prima werken en een mooi resultaat geven, breng die aan over je zonbescherming en ga vervolgens lekker op pad. Na een paar uurtjes pak je vervolgens een dunne, transparante zonbescherming die je over je make-up aanbrengt. Doe dit deppend, niet wrijvend! Ik breng meestal wat fluide in mijn handpalmen aan, verdeel ze en duw mijn handen tegen mijn huid om de zonnebrand overal op te brengen. Zolang je niet wrijft, maar dept, blijft je make-up vrijwel intact. En je bent toch weer voorzien van een extra laagje zonbescherming! Wees trouwens niet te zuinig, je moet wel voldoende product aanbrengen om een goede bescherming te krijgen.

 

Poeder met SPF

Jane Iredale Powder-Me SPF EUR 49,90 (via Parfuma)

Hou je juist meer van poeder producten of combineer je poeder en creme producten? Dan werken de vorige tips minder goed ben ik bang! Toch is er nog een manier om je huid toch extra te beschermen in de loop van de dag. Je kunt een minerale poeder gebruiken die ook beschermt tegen de zon! Minerale zonnefilters worden ook gebruikt in traditionele zonproducten en zorgen ervoor dat de schadelijke zonnestralen worden gereflecteerd zodat ze geen schade kunnen aanrichten. Het is wel belangrijk dat de poeders die je gebruikt grotendeels bestaan uit mineralen en dat er op staat hoe hoog de SPF is. Het is dus niet zo dat alle (minerale) poeders tegen de zon beschermen!

Op de foto zie je een variant van Jane Iredale, die verkrijgbaar is in een aantal tinten en een transparante versie, je brengt de Powder-Me SPF gewoon aan over je bestaande make-up (zowel poeder als creme producten) en bent extra beschermd. Natuurlijk vormt de Powder-Me SPF wel een extra laagje op je huid, maar omdat het een vrij licht product is, valt dat niet echt op. Er zijn ook merken die een soortgelijk product in een handige meeneemkwast hebben gedaan (Susan Posnick bijvoorbeeld), heel fijn om mee te nemen. Maar kijk ook even op de poeder of bronzer die je zelf gebruikt, daar kan best ook een SPF in zitten. Zorg er wel voor dat je je hele huid voorziet van een laagje poeder en wees niet te zuinig, anders werkt de bescherming niet optimaal.

Susan Posnick Colorflo (foundation met SPF 30) er is ook een Brush on block die transparant is (EUR 43,95)

 

 

Zonnebrandspray met SPF? Niet doen!

Met deze tips kun je vast wel uit de voeten, maar zeg nu eens eerlijk....het zou toch veel fijner zijn als er een zonnebrand in sprayvorm zou zijn die je gewoon over je gezicht kan sprayen? Liefst één die niet zo vettig is en een mooie, finish geeft en beschermt met een hoge factor. Het probleem is alleen dat zulke producten niet verkocht worden in Nederland, want ze bestaan wel. Ik heb behoorlijk goed gezocht, over de hele wereld, en heb wel een paar producten gevonden die aan die eisen voldoen. Maar die worden niet in Nederland verkocht!

Natuurlijk hebben we in Nederland wel fijne sprays die goed tegen de zon beschermen, maar die mag je volgens de gebruiksaanwijzing nooit direct op het gezicht sprayen. Waarom eigenlijk niet? In deze sprays zijn de chemische zonnefilters als het ware in zeer kleine stukjes geknipt (nano-deeltjes) omdat ze anders niet oplosbaar zijn in de transparante textuur. En die kleine deeltjes kun je ook inademen als je de spray direct in je gezicht sprayt en dat is niet aan te raden. Dit heeft allemaal met veiligheid te maken, vandaar dat er geen gezichtsprays zijn met SPF. Dat is natuurlijk jammer, maar ook wel weer begrijpelijk! Kortom, het is dus niet aan te raden om een transparante zonnespray direct in je gezicht te sprayen!

 

UIteraard kun je er ook voor kiezen geen gezichtsmake-up op te brengen en je favoriete zonnebrand regelmatig opnieuw op te brengen, dat is toch het makkelijkste! Heb jij nog handige producten ontdekt die je over make-up kunt aanbrengen en die je huid tegen de zon beschermen?

Deel dit artikel
Back to top