Reviews

Herfstparfums 2015 met Guerlain, Dior, Sisley, Marc Jacobs en Tom Ford

Nu de feestdagen steeds dichterbij komen en de winkels vol komen te liggen met mooie cadeausets, is het tijd om extra veel aandacht te besteden aan de mooie parfums die er zijn. Vandaag laat ik jullie 5 nieuwe geuren zien, die best iets met elkaar gemeen hebben. Tom Ford Noir, Marc Jacobs Decadence, Sisley Soir d'Orient, Guerlain Shalimar en Dior J'Adore Touche de parfum zijn allemaal heerlijk luxe en een tikje decadent qua uitstraling en ze passen qua geur perfect in deze koudere maanden. Zoek je nog een extra luxe, warm en kruidig parfum? Dan moet je deze review zeker even lezen...

Tom Ford Noir pour femme, Guerlain Shalimar Souffle de parfum, Dior J'Adore Touche de Parfum, Sisley Soir d'Orient en Marc Jacobs Decadence zijn allemaal al verkrijgbaar in de bekende winkels zoals De Bijenkorf, Douglas en ICI Paris XL (al heb ik de nieuwe J'adore variant nog niet gespot in de online shops).

Guerlain Shalimar souffle de parfum eau de parfum EUR 69,50

 

"Eeuwen geleden werd keizer Shah Jahan hopeloos verliefd op prinses Mumtaz Maha, hij creërde de toverachtige tuinen van Shalimar  in haar eer (en daarna de Taj Mahal als haar grafmonument). Dit geweldige verhaal inspireerde Jacques Guerlain tot het creëren van Shalimar, de eerste oriëntaalse geur. Met Shalimar Souffle de parfum word een nieuw briesje geblazen in Shalimar. Shalimar Souffle de Parfum is een teder bloemige geur, zoals een luchtig briesje, een geparfumeerde streling. De topnoten bergamot, mandarijn en citroen, de hartnoten sambac, jasmijn en oranjebloesem en de basis van witte musk, vanille en patchoeli maken deze geur zeer betoverend en verslavend"

 

Shalimar is een klassieker, een prachtig Orientaals parfum dat mysterieus, vrouwelijk en verslavend is, niet voor niets is onze Koningin Maxima fan van deze mooie Guerlain parfum. Shalimar fans moeten misschien best even wennen aan deze vrij zachte, bloemige variant die inderdaad een stuk tederder is dan het origineel. Toch denk ik dat deze Souffle de parfum veel fans gaat krijgen, juist omdat Shalimar best wat aanwezig en pittig is door het smokey effect, vooral direct na het aanbrengen. Souffle de parfum doet mij denken aan het effect van Shalimar na een paar uurtjes, als de eerste pittigheid wat is afgezwakt. Toch hou ik daar wel van, maar ik waardeer dit soort volwassen, klassiekers wel, maar ik ben dan al wat ouder natuurlijk. Als je de "grote" Shalimar nog iets too much vindt, maar toch gefascineerd bent door deze orientaalse geur, dan is Souffle de parfum misschien wel een prima instapmodel voor je. Ik ruik vooral fruitige vanille, die absoluut niet te zoet is, een erg fijne geur!

Dior J'adore touche de parfum parfumolie EUR 94,50

 

"Dior introduceert een nieuwe, bijzondere variant van deze geliefde geur op oliebasis, J’adore Touche de Parfum welke je kunt combineren met iedere variant uit de J'adore lijn. Dior geeft het kunst van het parfumeren een nieuwe twist met J'adore Touche de parfum. Het is meer dan een "gewone" variatie op de beroemde bloemengeur, de compositie is een gedurfde uitstap naar onbekende creatieve mogelijkheden. Alles aan deze variant is nieuw, van de applicatietechniek tot de textuur van de geur, en zeker de state of the art flacon. Boven alles is dit een vernieuwde uitnodiging om deze "aanraking" te combineren met jouw favoriete J'adore variant om zo een persoonlijke compositie te creëeren. J’adore Touche de Parfum is een nieuwe olfactorische en zintuigelijke uitdaging die werd gecreërd door François Demachy. It is more than a fragrance—it is an unexpected invitation."

 

Deze zomer woonde ik in Parijs, in The House of Dior, de presentatie van deze nieuwe variant bij. In de presentatie werd vooral aandacht besteed aan het eeuwenoude ritueel van parfumeren met aromatische olie. In Nederland ligt dat ritueel misschien wat verder van ons af, maar in andere delen van de wereld is dit nog steeds de belangrijkste manier om jezelf lekker te laten ruiken. Nu olie meer en meer terugkomt in ons beauty ritueel is het niet zo gek dat we ook steeds vaker parfumoliën gaan zien, zoals deze Touche de parfum. In het kleine flesje vind je een olieachtige textuur, waarvan een druppel omhoog komt als je de dop van de flacon haalt. Als je vervolgens de druppel olie aanbrengt op de huid ruik je een mooie combinatie van hibiscus & ambrette zaden, gecombineerd met fruitige noten van peer en musk en de bekende bloemige harmonie van de J'adore geuren.

De olie is een "droge" olie waardoor je geen vettig gevoel op de huid krijgt, al voel je wel dat er iets op de huid is aangebracht. De Touche de parfum variant is mijn favoriet van de J'adore geuren, ik ben normaal niet zo'n fan van de prikkelende "normale" J'adore geuren, maar deze is wel heel erg fijn. De geur is ronder, een tikje romiger en vooral wat zachter in mijn neus, al herken ik absoluut J'adore in deze geur. Combineren met de bestaande varianten van J'adore is absoluut mogelijk, iedere combinatie is uniek, maar ik kies er toch voor om deze nieuwe aanwinst los te gebruiken, vind ik persoonlijk veel fijner.

Sisley Soir d'Orient  eau de parfum vanaf EUR 138,00

 

"Deze vrije variatie op Eau du Soir brengt de draagster in de bijzondere, haast magische sfeer van een oosters paleis. Het Alcazar stelt zichzelf in een nieuw licht en suggereert een in mysterie gehulde geur die een stralende vrouwelijkheid ademt. Een compositie die even mysterieus als sensueel is. Soir d'Orient opent met sprankelende en betoverende topnoten en verleidt met zijn kruidige, bloemige hart, dat plaatsmaakt voor een delicate, houtachtige warmte naarmate de geur vervluchtigt."

 

Eau de Soir is een klassieker in de traditie van een Chanel No. 5 en Guerlain Shalimar, een tijdloze geur die zowel herkenbaar als mysterieus is, juist omdat deze iets minder vaak gedragen wordt dan de meer bekende geuren. Deze nieuwe variant past helemaal in de parfumtrend van nu, omdat steeds meer parfumhuizen ervoor kiezen een orientaalse variant te maken van hun bestaande geuren. Vaak combineren ze dit met het befaamde ingrediënt "oud", iets wat ik ook verwacht had in deze geur, ik dacht het zelfs te ruiken. Volgens de informatie klopt dit niet, er zit geen "oud" in Soir d'Orient, maar zo ruikt het wel, bijzonder is dat. Soir d'orient is een mystieke, tikje rokerige geur waarbij naast de houtachtige invloeden en wierrook, je toch ook wel de mooie rozengeur terugruikt. De geur is zeer langhoudend, best intens, maar wel alleen als je dichterbij iemand komt, de geur blijf mooi dichtbij je hangen en dat is fijn bij dit soort parfums. Ik vind het een heerlijke geur, zeker op koudere dagen en draag het inmiddels regelmatig. Ben je Eau de Soir fan, dan weet ik zeker dat je hier van zult genieten.

 

 

 

Marc Jacobs Decadence eau de parfum vanaf EUR 60,00

"Marc Jacobs Decadence is een uitnodiging on naar hartelust te genieten. Het zet een statement neer met gedurfde styling, luxueus vakmanschap en een revolutionair flacondesign, geïnspireerd op één van Marc´s iconische handtassen. Decadence tilt het gewaagde karakter van Marc Jacobs fragrances naar een nieuw niveau van luxe. De geur fascineert met een zwoele top van sappige, Italiaanse pruim, goudkleurig saffraan en fluweelzacht iris. Het hart is een boeket van kostbare Bulgaarse roos dat zich vermengt met weelderige iriswortel en romige nuances van jasmijn sambac. Sexy vloeibaar amber, bedwelmend vetiver en warm papyrushout ontwikkelen zich in de basis tot een signatuur van geraffineerde luxe."

 

Hoe geweldig is deze verpakking? Wat een briljante zet van Marc Jacobs, een parfum die eruit ziet als een gewilde designerbag! Toen ik deze zomer de verpakking voor het eerst zag was ik op slag verliefd en vertelde ik de PR dame dat ik ook best graag een grote "echte" variant zou willen hebben. Of die tas er al is, weet ik niet, maar Decadence eau de parfum is er in elk geval wel, dat kan je niet ontgaan zijn. Eindelijk heeft Marc Jacobs een parfum gemaakt voor vrouwen zoals ik, geen girly typjes, maar echte vrouwen die houden van goud, dierenprint, fluweel en gaan voor een sexy geur. Nu eens geen aardbeitjes en limoenen, maar kruidige saffraan en zachte, aardse iris met sexy jasmijn gecombineerd met sensuele amber. Het is echt een geweldige geur geworden, een die ik dus zeker ga dragen de komende tijd. Ik vind het vooral fijn dat Decadence niet te zoet en "gourmand" is, maar juist wat kruidiger en sensueler, ik ruik namelijk zelf niet zo graag naar een bonbon of stuk taart. Decadent is Decadence dan misschien wel, maar ik vind dat we soms best een beetje meer luxe mogen uitstralen, begin maar eens met deze fijne geur van Marc Jacobs!

Tom Ford Noir for her eau de parfum vanaf EUR 68,50

 

"Tom Ford Noir pour femme vangt de fascinerende paradox van een sterke zelfverzekerdheid dat ze gebruikt om hoofden te laten draaien en de kwetsbare romantiek dat ze privé houdt. Tom Ford Noir pour femme is de vrouwelijke aanvulling op Tom Ford Noir. Het is net zo suggestief als een laag-uitgesneden zwart jurkje dat een ontblote schouder laat zien, of het verleidelijke deel van haar onderrug. Tom Ford Noir pour femme vangt het vrouwelijke spel van opvallen en intimiteit in een bloemig, Oosters parfum met extravagante en verleidelijke akkoorden. De frisse topnoten van Noir pour femme zijn bergamot, mandarijn en gember, het hart is luxueus met de noten van roos, jasmijn en oranjebloesem en de basisnoten zijn warm en sensueel door vanille, amber en sandelhout."

 

Noir van Tom Ford is voor mannen al geweldig, ik was dan ook benieuwd naar de variant voor vrouwen (ik draag de mannenvariant gerust ook zelf). De omschrijving van de geur spreekt me enorm aan, het chique zwarte jurkje dat toch iets blootgeeft, daar hou ik van! Noir opent verrassend fris en fruitig, al blijft het wel een bescheiden chique fruitige opening, het is zeker geen citrusgeur, het is meer geur van de warme vruchten, direct vanaf de boom in een zonovergoten boomgaard. Die fruitige noten verdwijnen ook best snel, en zelfs het hart trekt snel aan me voorbij, al blijf ik de oranjebloesem en jasmijn nog het beste ruiken. Wat na een uurtje overblijft is een warme, amberachtige geur met een mooie, vanille touch die een vleugje zoet en toch ook kruidig is. Ook dit is zeker geen snoepjeszoete geur, maar wel een sensuele, vrouwelijke parfum die prima past bij alles wat Tom Ford maakt. De geur is wel iets minder uitgesproken dan een Black Orchid of White Patchouli, die beide nogal heftig zijn, Noir pour femme is iets toegankelijker denk ik en daardoor is het ook een geur die ik regelmatig draag. Black Orchid is heel bijzonder, maar voor mij wat te intens, Noir is meer een geur die je ruikt als je echt dichtbij iemand bent.

Een beetje decadent, luxe uitgevoerd, misschien wat klassiek en absoluut onweerstaanbaar, zo kun je deze vijf geuren zeker omschrijven. Heb jij al iemand op het oog waarbij één van deze geuren prima zou passen? Misschien is het een leuk idee om deze geur dan voor kerstmis te geven? 

 

Binnenkort meer parfumreviews online, er staatn nog 4 artikelen klaar met fijne geuren. Naar welke nieuwe (of bestaande) geur ben jij heel nieuwsgierig? Wat is eigenlijk de laatste geur die jij zelf hebt gekocht?

Deel dit artikel
Back to top