Reviews

Rode bultjes op je bovenarmen? Zo kom je er vanaf!

Heb je ook last van vervelende, rode bultjes op je bovenarmen, rug, armen, gezicht of benen? Vaak zijn het hardnekkige, ruw aanvoelende bultjes die er niet bepaald fraai uitzien. Dan heb jij, net als meer dan 40 % van de mensen, last van de onschuldige huidaandoening Keratosis Pilaris. Geen zorgen, want met een beetje TLC ben je er zo vanaf, je hebt alleen de juiste producten nodig! Ik ga je precies vertellen hoe....

bron foto

 

Wat is Keratosis Pilaris?

 

Dat vroeg ik in 2011 aan Dr. Jetske Ultee (onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie) wat die vervelende rode bultjes nu precies zijn?

Ze vertelde dat het ging om Keratosis Pilaris, een onschuldige, maar vervelende huidaandoening die vaker voorkomt dan je misschien denkt, ruim 40% van de mensen heeft er last van. Onder jong volwassen zie je het zelfs bij 60-80% (vooral bij kinderen in de hun tienerjaren zie je het vaak). Gek genoeg is de naam keratosis pilaris niet erg bekend, maar als je het ziet dan herken je het meteen! Als je last hebt van keratosis pilaris, dan heb je een heleboel kleine, vaak wat rode bultjes en de huid voelt ruw, bijna schuurpapierachtig aan aan. De bultjes worden ook wel “goose bumps” genoemd en daar lijken ze eigenlijk ook wel op. De meest voorkomende plek is op de achterkant van de bovenarmen, maar je ziet het ook wel op de bovenbenen, billen, rug en de wangen.

De bultjes bij keratosis pilaris zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Deze keratine is een normaal “bestanddeel” van de huid, maar bij mensen die deze huidaandoening hebben wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen (keratinocyten) niet goed. De kans is groot dat als jij er last van hebt, er in je familie meer mensen zijn die het hebben. Keratosis Pilaris heeft dus een genetische component. Bovendien zie je het vaker bij mensen die last hebben van allergie en eczeem. Hoewel keratosis pilaris niet echt kan ”genezen” krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van.

Maar daar willen we natuurlijk niet op wachten, je kunt er namelijk heel simper iets aan doen!

 

Mijn tips tegen Keratosis Pilaris (want ook ik heb er last van gehad, vooral vroeger):

 

  • scrub de huid waar je last hebt van de bultjes heel regelmatig met een lichaamsscrub op olie- of shea boter basis, liefst een vrij grove scrub die je echt even goed scrubt over de getroffen huid. Met heel regelmatig bedoel ik zeker meerdere keren per week, liefst iedere dag of om de dag en sla geen dag over totdat je merkt dat de bultjes verminderen.
  • heb je een Clarisonic of Visapure? Die zou je ook kunnen gebruiken om de huid extra te exfoliëren, zo heeft Clarisonic een body brush die je ook met scrub kunt gebruiken voor extra scrubkracht. En Philips heeft voor de Visapure ook een exfoliërende borstel, die je prima zou kunnen gebruiken, liefst in combinatie met een exfoliërende reiniger of scrub (dat moet je overigens niet op je gezicht doen, maar op de huid van je armen en benen kan het zeker wel).
  • heb je een exfoliant in huis met salicylzuur (dit is een BHA)? Vaak is dit een exfoliant voor acne huid of huid met puistjes. Dan kun je die ook zeker gebruiken op hardnekkige bultjes, doe dit liefst iedere avond en blijf ook dit volhouden tot de bultjes verminderen.
  • volgens artsen zou tretinoide creme, ofwel creme met vitamine A zuur ook gunstig kunnen werken tegen Keratosis Pilaris, maar die creme kun je alleen op recept krijgen in Nederland. Bespreek dit dus even met een arts of eventueel een huidtherapeut.
  • zorg dat je geen uitdrogende producten gebruikt onder de douche of in bad, dat verergert het probleem alleen maar. Skip dus producten met SLS en SLES, maar kies liever douche- of badolie, of een verzorgende creme voor onder de douche.
  • gebruik iedere dag een goede, voedende bodybutter, bodycreme of bodylotion op de huid met bultjes, door de huid goed te voeden i.c.m. scrubben en exfoliëren zorg je echt weer voor een mooie gladde en bultjesvrije huid! Kies voor een creme zonder minerale olie, maar zoek even naar een product met veel natuurlijke boters of oliën. Bij mij werkt een bodycreme met veel sheaboter het beste, maar ik moet het dan wel consequent een paar dagen achter elkaar blijven gebruiken! Er zijn trouwens ook bodycremes die AHA's en BHA's bevatten, maar die zijn in Nederland nog niet zoveel te vinden, Dove heeft er wel één!

Ik hou mijn Keratosis Pilaris onder de duim met o.a. deze producten: Jo Malone Geranium & Walnut body scrub, La Mer the body creme, Jo Malone body creme & Collistar Sublime Melting Milk. De laatste is wat dunner van textuur, maar wel heel goed voor een drogere huid terwijl deze wel licht en niet plakkerig aanvoelt, prima prijs/kwaliteit verhouding!

Clarisonic heeft de Plus, een grotere variant van de elektrische gezichtsborstel die je ook met een speciale body brush kan gebruiken. Als ik merk dat de bultjes weer meer worden (vaak in de herfst) dan pak ik deze er wat vaker bij en scrub/borstel de delen van mijn lijf met de bultjes,

Op de foto staan ook de body butter en body scrub uit de Nourishing Spirits lijn van Treets Traditions, een nieuw merk met bad & body producten die je o.a. kunt kopen bij Douglas. Deze lijn bevat extra veel voedende ingrediënten zoals karitéboter en baobabolie, extra fijn is dat de producten geen SLS, SLES en minerale oliën bevatten, juist daarmee moet je erg oppassen als je last hebt van Keratosis Pilaris!

Voedt de huid met bultjes dus extra! Liefst meerdere keren per dag, zowel in de ochtend als in de avond, je zult merken dat met een beetje extra liefde en aandacht die vervelende bultjes echt wel zullen verdwijnen! Op de foto zie je ook nog de Dove DermaSpa Youthful vitality body creme, die zelfs het exfoliërende melkzuur bevat die extra gunstig is tegen de bultjes. Maar natuurlijk zijn er nog meer goed, betaalbare cremes zoals de Organic Manuka Honey Body Butter van Dr. Organic of (als je echt geen tijd hebt) de Vaseline Intensive Care spray moisturiser.

 

Je kunt deze tips natuurlijk ook gebruiken voor de huid van je kinderen, die kunnen juist ook last hebben van Keratosis Pilaris, vooral als ze in hun tienerjaren zijn. Vaak helpt het al om de huid goed te voeden, zorg dus dat je een fijne bodycreme of bodylotion koopt in een geur die ze lekker vinden en motiveer ze om goed te smeren. En een grote pot bodyscrub in de badkamer zetten helpt vast ook, scrubben blijft toch iets leuks om te doen!

 

Heb jij ook last van KP? Wat is je geheim om van de bultjes af te komen?

Deel dit artikel
Back to top