Reviews

Waarom een serum echt onmisbaar is om je huid jong en mooi te houden

Zijn jullie, net als ik, vrouwen (of mannen) die dagelijks een gezichtsserum gebruiken? Of horen jullie bij de grotere groep mensen die dat nooit of vrijwel nooit doen? Ik dacht altijd dat iedereen wel een gezichtsserum gebruikte, maar uit verschillende onderzoeken van huidverzorgingsmerken blijkt dat absoluut niet het geval. En dat is echt een gemiste kans, want als je dagelijks een serum gebruikt houdt je je huid veel langer mooi en gezond. Waarom? Dat ga ik je vertellen....

Een serum is een extra stap in je gezichtsverzorgingsroutine, die je zowel in de ochtend als avond kunt aanbrengen, direct nadat je de huid hebt gereinigd en nog voordat je een (dag/nacht)creme opbrengt. Iedereen kan een serum gebruiken, zowel een jong als wat ouder persoon en je kunt er mee beginnen wanneer je wilt. Ook vandaag nog!

Wat is een serum?

 

Een serum is een dun, vloeibaar product dat in principe veel extra voedingsstoffen voor de huid bevat zoals anti-oxidanten, vitamines en werkzame ingrediënten die de huidcellen verbeteren. Denk daarbij aan niacinamide, retinol, vitamine C & E, groene thee en planten- en fruitextracten die fungeren als anti-oxidanten. Dit zijn voedingsstoffen die iedereen nodig heeft voor de huid, maar daarnaast kunnen aan serums ook stoffen zijn toegevoegd die een specifiek probleem oplossen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kalmerende ingrediënten voor een rode/gevoelige huid of ingrediënten die helpen om pigmentstoornissen op te lossen. Een serum is meestal gemaakt op waterbasis maar soms ook op basis van alcohol omdat dit volgens sommige fabrikanten beter is voor het transporteren van de ingrediënten. En er zijn ook serums op oliebasis, die vooral erg prettig zijn voor een droger huidtype.

Hoe gebruik je het?

 

Je brengt een kleine hoeveelheid van een serum aan op de schone huid, direct na het reinigen van de huid, eventueel na de toner die je gebruikt. Je verdeelt het serum over de huid en masseert dat even goed in, na een paar seconden kun je verder gaan met de andere producten die je gebruikt zoals een dag- of nachtcreme, product met SPF en eventuele make-up. Heb je een vette huid en geen behoefte aan een hydraterende of voedende dag/nachtcreme, dan kun je een serum ook gebruiken op zichzelf, je huid krijgt op die manier dan toch goede voedingsstoffen binnen, zeker het aanbevelen waard.

Het is de bedoeling dat je iedere dag een serum gebruikt, liefst zelfs twee keer per dag, en dat ook blijft doen, het effect zul je eigenlijk pas merken op de lange termijn. Toch geven serums soms ook al direct een fijn effect, ze maken de huid vaak gladder en zachter, kalmeren roodheid meteen en kunnen zelfs wat kleurcorrectie geven waardoor je er direct sprankelender en gezonder uitziet.

Hoe kies je een geschikt serum?

Een goed serum kies je door op de ingrediëntenlijst te kijken, bekijk of er voldoende interessante voedingsstoffen in opgenomen zijn die jij nodig hebt. Natuurlijk kun je ook lezen waarvoor een serum bedoeld is, maar wat extra onderzoek kan geen kwaad en natuurlijk helpen reviews ook mee. Uiteraard kies je een serum dat past bij je huidtype en eventueel bij de problemen die je hebt.

Heb je een droge huid, dan kun je beter op zoek gaan naar een serum op oliebasis, terwijl je een vettere huid weer een plezier doet met een serum op waterbasis. Je kunt serums ook prima met elkaar afwisselen of zelfs combineren als je dat fijn vindt, zo krijg je het beste van verschillende werelden. Als je bijvoorbeeld merkt dat je huid in de winter wat droger is, dan gebruik je in dat seizoen een serum op oliebasis en ruil je dat in de zomer in voor een extra hydraterend serum.

Er zijn behoorlijk wat goede serums te vinden in de winkels, zowel in een lagere als een hele hoge prijsklasse, al zul je misschien wel een kleine investering moeten doen, denk aan een bedrag van minimaal 20 tot 30 euro voor een goed serum in de drogist. De prijzen gaan wel tot enkele honderden euro's en ondanks dat dit prima serums zijn in de meeste gevallen, is het echt niet nodig om zulke dure serums te gebruiken voor een goed resultaat.

 

Is het echt nodig?

 

Ja, het gebruiken van een serum is echt nodig. Je kunt een serum nog het beste vergelijken met een gezond voedingspatroon, iedereen weet dat je b.v. voldoende fruit, groente, vis en vezels moet eten om een gezond lijf te houden. Natuurlijk kun je dat allemaal ook skippen en leven op pizza en cola, maar dat neemt je lichaam je niet in dank af en dat ga je merken, zeker na een tijdje. Zo kun je natuurlijk ook prima zonder serum en bijvoorbeeld alleen een dagcreme gebruiken (of zelfs dat niet) maar je huid zal op de lange termijn echt gezonder, mooier en jonger ogen als je wel een serum gebruikt.

En ik maak deze vergelijking met een gezond voedingspatroon niet voor niets, het is natuurlijk het allerbeste als je daar al jong mee begint en niet pas op het moment dat je ergens last van gaat krijgen. Zo is het ook met een serum, dat gebruik je ook om problemen te voorkomen en dus kun je er op jonge leeftijd mee starten. En je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je huid lui wordt of gewend gaat raken aan bepaalde voedingsstoffen in een serum, dat is toch ook niet het geval met gezonde voeding? Iedereen die beweert van wel, weet niet echt hoe het zit met de werking van de huid, ben ik bang.

Momenteel gebruik ik iedere dag het Helena Rubinstein Force C3 serum met veel vitamine C en de Genaissance de La Mer serum dat echt geweldig fijn is

 

Ik gebruik al een serum zolang ik me kan herinneren, ik denk zeker vanaf mijn 18e, toen ik volgens mij een hydraterend serum van Lancaster begon te gebruiken (van een lijn met een donkergrijze verpakking, ik weet niet meer hoe die heet jammer genoeg). Dat vond ik zo lekker, het rook zalig, maakte mijn huid extra zacht en mooi en zorgde voor een goed gevoel op mijn huid. En ook nu krijg ik dat gevoel altijd als ik een serum opbreng, het is een stap die ik nooit oversla en ik denk dat dit mede heeft gezorgd voor mijn gladde huid, die ook op mijn 45e nog best goed oogt. Ik smeer dus zeker door de komende decennia en hoop dat ik jullie ervan overtuigd heb dat het echt een aanrader is om een serum te gebruiken! Begin het liefst vandaag nog, je huid zal je dankbaar zijn over een jaartje of 10 of 20!

 

Hieronder zie je een paar goede serums die ik al eens gereviewd heb, maar via deze link vind je er nog meer. Natuurlijk wil je je met alle liefde nog een paar goede tips geven, dus als je er vragen over hebt stel ze gerust. Omschrijf je huidtype, noem je leeftijd, vertel welke "problemen" je hebt en laat weten hoe duur het serum ongeveer mag zijn, ik zal je dan een suggestie doen! Geloof jij ook in het nut van een serum?

Deel dit artikel
Back to top