Nieuws

Zo verwijder je gerstekorrels of milia veilig

Een van de meest voorkomende huidaandoeningen in het gezicht zijn gerstekorrels ofwel milia, vaak zie je ze in de buurt van de ogen of de neus. Op het oog zien ze eruit als puistjes met een hard, wit kopje, maar het zijn geen puistjes en ze hebben ook een andere behandeling nodig. Kwaad kunnen ze niet, maar als je er meerdere hebt, dan wil je er misschien toch wel graag vanaf. Ik ga je vertellen hoe je dat veilig kunt doen en geef je tips hoe je ze kunt voorkomen....weg met de gerstekorrels!

gerstekorrels in close-up - ze zitten vaak onder of rond de ogen, maar kunnen ook elders op de huid voorkomen zoals bij de neus of op het voorhoofd

Hoe kom je eraan?

 

Gerstekorrels of milia zijn eigenlijk door dode huidcellen verstopte haarzakjes, waaronder talg zich ophoopt omdat het niet naar buiten kan komen doordat de huid is afgesloten. De productie van talg is een normaal verschijnsel in de huid, talg (een vettige substantie) houdt de huid en het haar soepel en werkt ook beschermend. Maar soms gaat er iets niet goed, de huid raakt de dode huidcellen niet goed kwijt en verstopt het haarzakje en dus ook de talgklier. De talgklier blijft doorproduceren en blijft onder de huid zitten, na verloop van tijd wordt het hard. De huid groeit gewoon door en dus wordt het laagje dat de huid verstopt steeds dikker. Zie ook de afbeelding hieronder:

Gerstekorrels zullen vaak uit zichzelf verdwijnen, omdat de dode huidcellen alsnog loslaten en de talg alsnog naar buitenkomt. Ze kunnen ook geen kwaad voor de huid, het is een onschuldige "aandoening" die je ook bij baby's regelmatig ziet. Hun jonge huid is nog aan het leren hoe ze de dode huidcellen kwijtraken, dat duurt soms even, maar na verloop van tijd zullen de gerstekorrels bij hen vanzelf verdwijnen (al ik vind wel dat het helpt om de huid goed te hydrateren/voeden met een milde creme).

Bij baby's laat je de gerstekorrels dus vooral met rust, maar misschien wil je er zelf toch wel graag vanaf? Dat kan dus met veel geduld, maar als je dat niet hebt kun je hieronder lezen hoe je ze verwijdert.

 

Zo haal je gerstekorrels weg

 

Heb je nu last van één of een enkele gerstekorrel, dan kun je die prima zelf verwijderen, mits je dat heel zorgvuldig en hygiënisch doet, anders heb je straks meer problemen. Twijfel je of je dat kunt of heb je meerdere gerstekorrels, ga dan naar een schoonheidsspecialiste! Zij weten precies hoe je de gerstekorrels veilig en hygiënisch moet verwijderen, zij hebben heel regelmatig met dit probleem te maken en zullen je zeker goed helpen. Aangezien gerstekorrels vaak rondom het oog zitten, is professionele hulp wel aan te raden als ze echt dichtbij je ogen zitten...wees heel voorzichtig!

 

Maar als je toch besluit het zelf te doen, hou je dan aan de volgende belangrijke regels:

 • haal bij de apotheek een injectienaald (of gebruik een normale naald), alcohol om te ontsmetten en zorg dat je comedonen verwijderaar (te koop bij Douglas voor EUR 7,95) en scherpe pincet in huis hebt
 • reinig je huid voor je aan de slag gaat met een milde reiniger en lauw water. Gebruik eventueel een elektrische gezichtsborstel om de huid iets extra te exfolieren, maar doe het vooral zachtjes en zonder kracht of boenen. Dep de huid droog voorzichtig droog.
 • desinfecteer de naald, pincet en de comedonen verwijderaar door deze in alcohol te dippen, op deze manier zorg je ervoor dat er geen infecties kunnen ontstaan. Leg alles altijd op een schoon oppervlak neer!
 • maak met de naald heel voorzichtig een sneetje/gaatje in de bovenkant van de gerstekorrel, lukt dat niet, doe het dan net naast de gerstekorrel.
 • leg nu de comedonen verwijderaar op de gerstekorrel en probeer het propje talg voorzichtig naar boven (of naar de zijkant) te duwen. Zie je het witte propje verschijnen, pak het dan met de pincet voorzichtig uit de gerstekorrel.
 • is het gelukt? Desinfecteer de huid dan met een wattenstaafje met alcohol en laat de huid liefst even met rust. Er kan natuurlijk wat roodheid optreden, maar dat trekt snel weg. Je kunt daarna gewoon verder met je normale gezichtsverzorgingsroutine.
 • lukt het niet? Laat de gerstekorrel dan even met rust en ga door met het gebruiken van een BHA exfoliant op de gerstekorrel en probeer het na een paar dagen nog een keer, forceer dus niets en probeer de huid niet extra te beschadigen.

Zo voorkom je gerstekorrels

 

Goed, de gerstekorrel is weg! Wat kun je nu doen om te voorkomen dat je ze weer krijgt? Niet zo heel veel helaas, er is geen wondermiddel, maar het helpt wel als je de huid goed verzorgt door deze stappen te nemen:

 • verwijder je make-up iedere avond en gebruik een milde reiniger
 • hydrateer en voedt de huid dagelijks goed met een creme, vaak is een droge huid mede een oorzaak van gerstekorrels (vandaar dat ze vaak rond de ogen verschijnen)
 • gebruik (plaatselijk) een BHA (beta hydroxy acid) exfoliant, stip gerstekorrels aan met een vloeibare exfoliant en laat dit de hele nacht zitten
 • draag een beschermd product tegen de zon (SPF), gerstekorrels kunnen verergeren onder invloed van zonlicht

Geschikte exfoliants:  Uncover Skincare 1 % salicylzuur exfoliant voor de normale tot vette huid EUR 34,95 & Paula's Choice Resist Daily Pore-refining treatment 2 % BHA EUR 33,90

 

De komende maand (februari 2016) zal ik meer aandacht op Beautyscene besteden aan huidverzorging! Heb je nog verzoekjes of ideetjes voor een artikel, laat het mij dan zeker weten. Ik hou er graag rekening mee!

Deel dit artikel
Back to top