Nieuws

Dit zijn de oorzaken van puistjes bij tieners

Twee jaar geleden schreef ik een artikel over puistjes bij tieners en in deze Februari huidverzorgingsmaand is het misschien wel goed om dit artikel opnieuw omhoog te halen. Tenslotte lezen er ook veel moeders de artikelen op Beautyscene en kunnen zij wel iets met de tips in dit artikel. Nu denk je misschien dat puistjes bij de puberteit horen? Dat klopt deels wel, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn van die vervelende puistjes!

Razende hormonen
Tijdens de puberteit (die kan starten rond het 10e levensjaar en doorgaat tot soms wel 21 jaar) produceert het lichaam (te) grote hoeveelheden hormonen, die talg/vet productie in de huid stimuleren. Als er meer talg wordt geproduceerd in de poriën, dan is dan kans groter dat poriën verstopt zullen raken en zullen barsten. De acné bacterie, Propionibacterium acnes, begint zich dan te vermenigvuldigen, iets wat vaak resulteert in onstekingen die een puistje zullen vormen, zo'n vervelende, rode, gezwollen en soms pijnlijke bult in en op de huid.

Te weinig reinigen

Acne/puistjes wordt niet veroorzaakt door een vieze huid of een slechte hygiëne, maar als je last van acne hebt dan is het zeker nodig om de huid twee maal per dag te reinigen met een mild middel. Op die manier kunnen de dode huidcellen zich niet opstapelen en de poriën verstoppen, waardoor opnieuw puistjes zullen ontstaan. En meiden, je zult kunnen begrijpen dat het ook erg slecht is om je make-up te laten zitten voordat je gaat slapen, dat moet je zeker niet doen, het zal puistjes en acne zeker verergeren. Maar ook als je geen make-up gebruikt, moet je jouw gezicht reinigen als je last hebt van puistjes, doe dat zeker iedere avond en gebruik daarvoor een product dat je er weer met water afspoelt (een reinigingsdoekje of micellair water is niet voldoende).

Heb je nog geen puistjes? Dan is minstens 1 keer per dag je huid reinigen met een mild middel ook zeker aan te raden om je huid mooi te houden.

 

Irriterende producten
Irriterende ingrediënten zoals alcohol, menthol, kamfer, eucalyptus en verschillende andere plantaardige ingrediënten kunnen de huid irriteren, waardoor de huid (als reactie daarop) extra talg kan gaan produceren. En daar kun je dan weer meer puistjes van krijgen, gek genoeg vind je deze ingrediënten vooral in producten die acne of puistjes zouden moeten tegengaan....let daar echt op, je bent niet de eerste waarbij de huid er slechter uitgaat zien als je start met anti-acne producten, dat kan echt niet de bedoeling zijn! Wees dus vooral heel voorzichtig met het gebruiken van te agressieve middelen, meer is zeker niet beter in dit geval. Zoek altijd milde producten!

Huidverstoppende producten gebruiken

Er zijn nog steeds producten op de markt die de poriën verstoppen, die moet je absoluut niet gebruiken als je last hebt van puistjes of acne, onder die laag creme, make-up, maskers of concealers broeien de bacteriëen lekker door, waardoor het alleen maar erger wordt. Jammer genoeg zijn dit vaak producten van mindere kwaliteit die juist vaker worden gebruikt door jonge meiden omdat ze betaalbaar zijn. Toch moet ik je echt afraden om een dikke laag, dekkende, goedkope foundation van slechte kwaliteit te gebruiken, ik snap dat je daardoor even een mooiere huid lijkt te hebben, maar het resultaat na een tijdje is een huid die er nog slechter aan toe is.

Geen goede en regelmatige gezichtsverzorgingsroutine
Acne laat zich meestal niet zo makkelijk bestrijden, maar met hulp van een specialist voor ernstige problemen (huidtherapeut of acne-therapeut) en een goede, vaste gezichtsverzorgingsroutine kun je acne wel onder controle houden. Laat je daarbij niet te snel verleiden door nieuwe producten, zelfs niet door een product dat de oplossing lijkt te zijn of waar een vriendin een goed resultaat mee krijgt, maar ga eerst op onderzoek uit. Hoe verleidelijk nieuwe spullen ook zijn, het is het allerbelangrijkste dat jouw huid weer in goede conditie komt (en dat blijft). Blijf dus vooral de producten gebruiken die een goed resultaat geven en wees ook geduldig, verwacht niet dat de producten binnen een week resultaat zullen geven. Het is best een gevecht!

En lieve vaders en moeders, steun jouw kind ook in die strijd, er is echt wel iets te doen tegen acne. Misschien wel in tegenstelling tot vroeger, het hoeft echt niet bij "groot worden" te horen. Neem de klachten die ze hebben ook serieus, wimpel ze niet af door "het hoort er gewoon bij" te zeggen, want dat is echt niet zo.

Hairstylingsproducten kunnen ook kwaad doen!

Vergeet ook niet dat haarstylingsproducten zoals haarspray, gel, mousse, wax en droogshampoo (!!) ook op jouw gezicht vallen en terecht komen, met alle gevolgen van dien...die zitten echt vol met "slechte" ingrediënten voor de acne huid. Hou jouw haar dus uit jouw gezicht of gebruik minder stylingproducten, je zult zien dat het helpt!

 
Smerige telefoons of brillen
Iedereen loopt natuurlijk rond met een telefoon, wist je dat die ook vreselijk vies kunnen worden? Je legt deze overal neer, zit er constant met (vieze) handen aan en vervolgens leg je hem tegen je oor aan om toch even te bellen? Bah!! Ik heb weleens gelezen dat er 18 keer meer bacteriën op een telefoon zitten dan op een openbaar toilet...... Misschien krijg je er niet direct puistjes van, echt goed is het niet voor je huid, zeker niet als je al last hebt van puistjes! Maak je telefoon dus regelmatig even schoon en doe dat ook met (zonne)brillen. Oh ja, probeer ook zo weinig mogelijk aan je gezicht te zitten met je handen! Goede hygiëne helpt ook om een mooie, gezonde huid te houden.
 

Als je acne krijgt, dan is dat zeker niet jouw eigen schuld, geef de schuld vooral aan de hormonen! Maar je kunt wel wat doen om de acne onder controle te krijgen en te houden, als je rekening houdt met de bovenstaande punten. Besef ook dat stress, veranderingen, alcohol drinken, roken, slecht voedingspatroon en slaaptekort ook slecht zijn voor jouw algemene conditie, daar word de huid dan zeker ook niet beter van! Ik hoor regelmatig van jongeren (of ouderen) die stoppen met (teveel) alcohol drinken en merken dat hun huid er mooier door is geworden en ze minder puistjes hebben.

Binnenkort zal ik jullie meer vertellen over hoe je puistjes en/of acne nu het beste kan aanpakken als je ze krijgt en natuurlijk zoeken we dan ook naar oplossingen. Heb je in de tussentijd nog vragen en/of opmerkingen, zet ze dan hieronder neer!

Deel dit artikel
Back to top