Reviews

Zo kies je de juiste kleur foundation of BB cream!

De juiste kleur foundation of BB cream kiezen kan best een behoorlijke uitdaging zijn! Toch is het misschien helemaal niet zo heel lastig, als je maar weet waar je op moet letten. In dit artikel geef ik je een paar handige tips waardoor je nooit meer thuis komt met de verkeerde kleur foundation of BB cream. Kleine tip alvast : het is niet de bedoeling dat je foundation gebruikt om een bruiner of juist lichter uit te zien, het is geen "bruinsel" maar een product om je huid te egaliseren.

Gele, roze of neutrale ondertonen?


Dit heb je misschien weleens gehoord, de meeste foundationkleuren zijn onderverdeeld in kleurgroepen, meestal zijn dit de warme tinten en de koele tinten, soms is er ook nog een neutrale groep. Sommige merken laten die zien door een letter voor het kleurnummer, N6 betekent bijvoorbeeld neutraal 6 en C6 staat voor cool 6. Waarom dit is? Dit heeft de maken met de ondertoon in de kleur, een koele/coole kleur heeft vrijwel altijd een roze ondertoon en een warme kleur een gele ondertoon, de neutrale tinten zitten er tussenin en zijn meer beige.

Maar hoe herken je nu een koele/warme of neutrale huidstint? Ik heb de kenmerken even op een rijtje gezet:


Cool

Je hebt een lichte huidskleur met eventueel een licht roze of rode ondertoon. Zilveren sieraden en koelere kleuren staan je het beste en je wordt niet zo snel bruin, De kleur van je aderen bij je pols is blauw/paars

 

Warm

Je huidskleur is wat donkerder en je wordt makkelijk bruin. Warme kleuren en gouden sieraden staat je mooi en de kleur van je aderen bij je pols is meer groenig.

 

Neutral

Je past niet direct in het warme of coole “hokje”, zowel goud als zilver staat je goed en je wordt wel bruin in de zon, maar niet zo heel makkelijk. Als je naar je aderen in je pols kijkt dan zie je een kleur tussen blauw en groen in

 

Het klinkt heel simpel, maar dat is het vaak toch niet echt, het blijft een kwestie van zelf testen en uitproberen om de perfecte kleur te vinden. Je kunt wel één ding onthouden : een foundation met een gele ondertoon staat iedereen goed, tenzij je echt heel, heel licht van huid bent, dan ben je beter uit met een foundation met lichte roze ondertoon. Een foundation met gele ondertoon maakt iedere huidskleur stralender, zelfs als jouw huid van zichzelf een meer roze ondertoon heeft, geel als ondertoon kan dus altijd.

Mix and match


Onze huidskleur kan in zomer en winter best heel wat tinten verschillen, je zult het zelf ongetwijfeld weleens gemerkt hebben? Foundationkleuren kun je zonder problemen met elkaar mixen om de perfecte kleur te krijgen, handig als jouw kleur niet wordt verkocht. Je moet dan wel twee verschillende kleuren kopen, maar dat is misschien beter dan steeds blijven zoeken naar "the perfect match". Ik heb van mijn favoriete foundation meestal twee tinten, één voor de zomer en één voor de winter, in herfst en lente meng ik ze door elkaar om ze lichter of donkerder te maken. De verhouding kun je zelf bepalen aan de hand van jouw kleur : heb je veel in de zon gezeten, dan moet er een druppeltje donker doorheen enz. Het heeft geen nut om de foundation te mengen met een creme zonder kleur, daar wordt deze niet lichter van. Je krijgt echter wel een verschil in dekking en textuur.

Sommige merken zoals The Body Shop hebben inmiddels ook speciale "shade adjusting drops" die je aan een foundation of BB creame kunt toevoegen om de kleur wat lichter of donkerder te maken. Toch is dat niet altijd de oplossing omdat je hiermee de textuur van een foundation kunt veranderen. Zo kan een matte foundation opeens toch wat meer glanzen dan je zou willen.

Vind je het kopen van twee kleuren foundation te duur? Dan zou je ook kunnen denken aan het kopen van een goedkope foundation in ongeveer dezelfde textuur in een kleur die veel lichter of donkerder is. Zo heb je maar heel weinig nodig van die foundation om de kleur van je goede foundation mee aan te passen.

 

Hoe bepaal je de juiste kleur?


Daar is maar één antwoord op mogelijk...door de kleuren te testen op jouw gezicht, nergens anders. Foto's kijken van swatches op internet kan zeker helpen, maar is absoluut geen garantie dat de kleur ook echt "jouw kleur is". Door lichtinval, flits of foto-instellingen kunnen de kleuren toch altijd anders overkomen, hou je daar dus niet al teveel aan vast. Nee, zelf testen is altijd het beste, ga daarom een richting parfumerie of drogisterij en ga testen. Niet op jouw hand of arm trouwens, de kleur van handen is vrijwel altijd donkerder en vooral ook anders dan die van jouw gezicht, dat is geen goede manier om de kleur te bepalen.

Kies drie (of meer) kleuren waarvan je denkt dat deze goed bij je passen (je kunt die natuurlijk wel eerst even uittesten op je  hand) en breng die aan op de make-uploze huid bij de kaaklijn. Zet een streep met jouw vinger of eventueel met een foundationkwast, breng niet al teveel aan maar verdeel de kleur goed met de vinger, klop de foundation even zachtjes in. De donkerste en lichtste kleur zijn totaal geen match met mijn huid!

Die haal ik dus direct maar weer van mijn gezicht af en ik richt me op de andere twee kleuren De kleur links is degene die ik moet hebben, zie je het? Kies de kleur die je vrijwel ziet opgaan met je eigen huidskleur, dat is de perfecte kleur. 

 

Is dit geen optie voor je? Dan is het ook nog een idee om een oude foundation in een goede kleur mee te nemen naar de winkel en op zoek te gaan naar een kleur die er precies op lijkt. Dan ben je meestal aardig in de buurt, al kan een kleur door de textuur van een foundation soms net wat anders uitpakken.

Te donker is niet mooi, maar te licht ook niet!


Foundation gebruik je niet om jouw huidskleur donkerder of lichter te maken, dat geeft een heel onnatuurlijk resultaat en er zijn andere producten voor die dat veel beter kunnen. Wil je jouw huid een beetje donkerder maken? Gebruik dan eens een goede zelfbruiner of meng die door jouw dagcreme. Wil je alleen een vleugje kleur? Gebruik dan een lichte bronzer of mooie natuurlijke blush, dat geeft ook al meer kleur in jouw gezicht. Een te lichte foundation is ook niet mooi, het maakt dat je er moe en vaal uitziet en puistjes en oneffenheden vallen meer op.

Toch zie ik best regelmatig jonge meiden met een te lichte (matte) foundation, maar misschien komt dat ook wel omdat vooral budgetmerken geen uitgebreide kleurkeuze hebben? Dat vind ik echt wel erg jammer, tenslotte zijn we hier in Nederland behoorlijk multi-cultureel en mag de kleurkeuze echt wel wat ruimer, ook bij de meer betaalbare merken.


Merken met een grote selectie kleuren zijn o.a. MAC, Bobbi Brown, Make-up Studio, Clinique (wel alleen online), Lancôme en L'Oréal Paris. Daar kun je waarschijnlijk zeker een geschikte kleur vinden! Wil je nog meer tips over foundation en het aanbrengen daarvan, check dan dit artikel even.

Deel dit artikel
Back to top