Blogs & Editorial

Is echt alles gesponsord?

Als blogger/vlogger krijg je van tijd tot tijd te maken met kritiek, dat hoort gewoon bij de job die je hebt. Een veel gehoord kritiekpuntje is dat mensen het idee hebben dat alles wat je op een blog (en social media) ziet gesponsord is, dat dus voor iedere post die je ziet betaald wordt door bedrijven. Kun je dan nog wel onafhankelijk zijn? Nu ik al bijna 9 jaar beautyblogger ben, kan ik je het antwoord geven, in vrijwel alle gevallen worden "we" nergens voor betaald. Lees even verder als je meer wilt weten.

Het is inmiddels geen geheim dat grote, bekende bloggers en vloggers maandelijks een mooi bedrag verdienen met de filmpjes of blogposts die ze maken. Tof natuurlijk, dat je (in veel gevallen) van je hobby je werk hebt kunnen maken, wie wil dat nu niet? Toch heeft het ook een keerzijde, niet zozeer het feit dat bloggers/vloggers geld verdienen, maar omdat ze nu door veel mensen als geldwolven en te commercieel worden neergezet, niet terecht in veel gevallen vind ik. Niet alles is #sponsored.....

 

Maar hoe zit het dan precies? Wanneer lees je nu een gesponsord artikel en wanneer niet? Op Beautyscene zul je maar weinig gesponsorde artikelen vinden en al helemaal geen betaalde reviews. Yep, dat lees je goed, geen van de reviews op Beautyscene zijn gesponsord! Er zijn wel gesponsorde artikelen, die je herkent omdat er "advertorial" of "in samenwerking met bedrijf X" bij staat, maar dat zijn nooit "echte" reviews. Ik bedoel, het is natuurlijk lastig om onafhankelijk te zijn als je betaald wordt voor een review van een product, tenslotte wil het bedrijf waarschijnlijk wel waar voor zijn geld. En kun je dan nog wel eerlijk zijn? Ik denk dat het lastig wordt...en om dat probleem nu nooit te hebben, kies ik ervoor om nooit betaalde reviews te doen.

Ja...maar hoe zit het dan met al die beauty producten die je krijgt? Ik hoor het je denken! Als je een duur product krijgt en je schrijft daar een review over, dan laat je je toch ook beïnvloeden? Tenslotte krijg je wel producten met een behoorlijke waarde thuisgestuurd? Sure, die producten zijn zeker wat waard....en toch ook weer niet! De meeste producten die ik opgestuurd krijg, bespreek ik niet eens, die halen Beautyscene niet, om welke reden dan ook. En dan mogen ze wel een bepaalde waarde hebben, ik zet ze dan gewoon in de doos om richting goed doel te gaan. Maar ook de producten die ik wel review ondergaan dat lot, al moet ik ook eerlijk bekennen dat ik heus weleens zelf wat producten gebruik. Dat zie ik dan maar als de "benefits" van mijn werk, misschien heb jij die zelf ook wel? (meer vakantiedagen als lerares, korting in de winkel waar je werkt, gratis reizen met de trein of vliegtuig of een gratis krant als krantenbezorger).

 

Toch wordt er wel degelijk geld verdiend, zoals ik al vertelde met advertorials, maar ook met advertenties die je af en toe ziet voorbijkomen. Op social media kun je zien dat een post gesponsored is als er #spon bij de post genoemd is. Ook maak ik gebruik van affiliate links, dat zijn linkjes naar webshops waar ik een commissie aan verdien als er een product is verkocht. Maar dat levert dus alleen wat op als er iemand iets koopt, ik bepaal de inhoud van het betreffende artikel helemaal zelf.

 

Goed, zo zit het dus, in het kort! Heb je nu vragen en/of opmerkingen over dit onderwerp, stel die dus gerust. Misschien helpt het indianenverhalen rondom het inkomen van bloggers en vloggers te voorkomen, nergens voor nodig!

Deel dit artikel
Back to top