Nieuws

Mijn tips om je huid mooi te houden tijdens deze koude dagen

Winter, ik ben er gek op, mits ik maar niet teveel last heb van de ongemakken zoals gladheid, natte sneeuwresten en statisch haar. De komende dagen gaat het behoorlijk koud worden en dat vraagt natuurlijk wel om wat voorbereiding om die dagen mooi door te komen. We willen toch allemaal stralend en fris voor de dag komen op de schaatsbaan? Of we willen in elk geval geen gebarsten lippen, rode neuzen en ruwe handen. Ik heb mijn tips om je huid mooi te houden tijdens de winterkou even op een rij gezet, inclusief mijn favoriete producten.

La Mer The Moisturizing Soft Lotion (EUR 230,00), The Moisturizing Soft Cream (EUR 150,00) & Moisturizing Cream (EUR 150,00)

 

Ruil je dagcreme in voor een vollere variant

Merk je dat je huid roder, ruwer en droger wordt in de winter? Dan is het verstandig om de dagcreme die je gebruikt even aan de kant te zetten en een vollere, meer voedende variant te gaan gebruiken. Eigenlijk is het sowieso verstandig om per seizoen te kijken of je je huidverzorging aan moet passen. In de winter is het belangrijk om je huid te blijven hydrateren, maar vaak hebben we ook wat meer voeding nodig in de vorm van lipiden ofwel oliën (lees ook dit artikel eens door).

Meestal bestaan er meerdere varianten van bekende dagcremes (van lichte fluides tot dikkere cremes), zodat ze geschikt zijn voor verschillende huidtypes. Als je nu een lichte variant gebruikt, dan is het goed om die nu in de ruilen voor een vollere variant. 

Chanel Le Weekend Edition Douce (review)

 

Stop even met scrubben en exfoliëren

Ik ben groot fan van exfoliëren, maar als de weersomstandigheden extreem worden dan is het beter om even wat minder dan normaal te exfoliëren of scrubben. Tijdens het exfoliëren haal je de dode huidcellen van de huid en dat is op zich gunstig, toch kun je de huidbarriere ook wat aantasten en zeker bij koudere weersomstandigheden is dat niet zo verstandig. Die barriere is er tenslotte om je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf en die moet je nu goed in stand houden. Beperk het scrubben of exfoliëren dus even, al mag je het zeker blijven doen maar doe het met mate en kijk goed hoe je huid reageert. Wil je toch exfoliëren, kies dan een heel milde variant zoals Le Weekend Edition Douce van Chanel.

Armani Maestro UV Skin Defense Primer SPF 50 EUR 68,00 (review)

 

Gebruik wel een SPF, zeker als de zon schijnt

Gebruik je in de zomer als de zon schijnt altijd een beschermend product voor je huid? Dan begrijp je natuurlijk ook dat je dat nu moet doen, zeker als je een hele dag buiten bent om te genieten van het winterzonnetje. De sterkte van de zon is in de winter minder dan in de zomer, maar de schadelijke straling komt nog steeds aan op je huid en brengt schade aan. Gebruik dus nu zeker ook een creme met SPF op de delen van je huid die "bloot" zijn. Ga je op wintersport? Dan weet je dat je nog zorgvuldiger moet zijn, omdat in de bergen de kracht van de zon sterker is en die ook versterkt wordt door de sneeuw.

Vind je een creme misschien iets te rijk voor iedere dag, kijk dan eens naar een primer met SPF, dat is prima gebruik hier in Nederland. Ga je naar de zon of op wintersport op vakantie, gebruik dan wel een goede zonbescherming met hoge beschermingsfactor. Lancaster heeft fijne producten speciaal voor wintersport!

Jo Malone Peony & Blush Suede Shower Oil (EUR 36,00), Susan Kaufmann Winter bath oil (EUR 76,00) & Aveda Candrima Creme cleansing oil (dit was een limited edition helaas)

 

Olie onder de douche en in bad

Stap je nu ook extra graag onder de douche of in bad? En is het water wat je gebruikt lekker warm, extra warm misschien wel? Heerlijk natuurlijk, maar niet echt best voor je huid. Toch kun je het echt wel blijven doen, mits je maar producten gebruikt  om je huid lekker te voeden. Beperk het gebruik van uitdrogende douchegels of zepen tot een minimum of stap over op een doucheolie of douchecreme. In je bad kun je nu heerlijke badoliën gebruiken of de zalige Bubble Bar Slices van Lush die de huid goed verzorgend. Skip de bruisballen zonder olie ook maar, vaak zit daar alleen maar zout in en dat droogt de huid extra uit. 

Moroccanoil Weightless Hydrating Mask (EUR 41,20) & Treatment Light (EUR 44,90)

 

Hydrateer je haar

Haren wassen, dat doen we allemaal om het schoon en fris te houden, maar weet je dat het ook belangrijk is om je haar te hydrateren? Gehydrateerd haar pluist niet, is soepel, sterk en glanst mooi, maar het wordt ook minder snel statisch als het vriest. Daarom is het vooral nu heel belangrijk om je haar niet teveel uit te drogen met shampoo's, zorg er dus voor dat je een hydraterende shampoo gebruikt of (als je droog/weerbarstig haar hebt) een voedende variant. Bescherm en hydrateer het daarnaast altijd met een olie, gebruik alleen niet teveel en breng het niet aan op/bij je hoofdhuid.

Droog je haar niet te lang met een haardroger, maar zorg er wel voor dat je niet met nat haar naar buiten gaat als het vriest, de kou ontrekt alle vocht aan je haar met als gevolg dat het kwetsbaar wordt en sneller kan afbreken. Gebruik je droogshampoo? Beperk het gebruik dan ook een beetje in de winter, de talk in de droogshampoo droogt je haar ook sneller uit en dat is zeker geen goed idee. Is je haar statisch? Een doekje dat je in de droogtrommel gebruikt over je haar wrijven helpt een beetje, maar een druppel olie verdeelt over je handpalmen ook.

Dr. Brandt Save our skin (EUR 65,00), Elizabeth Arden Eight hour cream skin protectant (EUR 31,95) & Guerlain Creme SOS (EUR 30,00

 

Urenlang schaatsen of wandelen door de kou? Bereid je voor!

Moet je veel buiten zijn tijdens deze koude dagen, vrijwillig of verplicht? Dan kleed je je uiteraard passend aan, maar zorg er ook voor dat je huid die blootgesteld is aan de kou extra wordt beschermd. Kies liefst een dikke, balsemachtige creme die zo min mogelijk water bevat (dat kan bevriezen) en zoveel mogelijk glycerine of olie. Zelfs een laagje Vaseline is heel goed, dat beschermt de huid goed tegen de weersinvloeden!

Moroccanoil Dry body oil (EUR 48,00), Smashbox Photo Finish Primer oil (EUR 37,50), MAC Prep + prime Essential Oil Yuzu (EUR 30,00) & La Mer The Renewal Oil (EUR 185,00)

 

Olie in alle soorten en maten

In de winter hebben we olie nodig, zo simpel is het eigenlijk. Olie is letterlijk het wondermiddel om je huid mooi, soepel, glanzend en gezond te houden als de weersomstandigdheden winters zijn. Helaas zijn er nog steeds mensen huiverig om olie te gebruiken omdat ze denken dat olie op de huid puistjes veroorzaken. Dat is zeker niet het geval als je goede, plantaardige oliën gebruikt zoals amandelolie, arganolie, cameliaolie, olijfolie en zonnebloemolie. 

Gebruik olie wel met mate, je hebt vaak maar een druppel nodig om de huid in goede conditie te houden en teveel olie zorgt natuurlijk voor een te vette, glimmende huid en dat wil je ook niet. Ik kan je dus echt aanraden om een flesje huidolie in huis te halen die je kunt gebruiken als je merkt dat het nodig is. Je hoeft de olie dus niet iedere dag te gebruiken, maar als je merk dat je huid droog en/of ruw aanvoelt, meng je gewoon een druppel door je dagcreme of foundation. Zeker in de winter is olie een must voor gezicht, lichaam & haar!

 

Bij mij is het helemaal niet zo koud momenteel en er ligt ook geen sneeuw, de omstandigdheden vallen hier dus nogal mee. Toch hou ik er morgen wel rekening mee als ik buiten ga hardlopen, dan gaat er een extra laagje creme op mijn gezicht & handen. Gebruik jij nu ook andere producten dan in de zomer?

Deel dit artikel
Back to top