Nieuws

Voorkom lang wachten bij de security op het vliegveld - zo zit het met handbagage & beautyproducten

Vorige week vloog ik voor een paar nachtjes naar Zuid-Frankrijk en stapte ik een druk Schiphol binnen! Gelukkig was ik behoorlijk op tijd, dus hoorde ik niet bij de mensen die hun vliegtuig miste door de drukte op de luchthaven. Drukte die (toen ik er was) vooral opviel bij de security, na het inchecken en bagage drop-off. Terwijl ik stond te wachten, viel mij het direct weer op, heel veel reizigers weten nog steeds niet wat ze nu wel en niet mogen meenemen in hun handbagage. Ik ga je vertellen hoe ik het doe en geef nog wat algemene tip, lees snel even verder....

 

Natuurlijk focus ik mij in dit artikel specifiek op de beauty producten die je (waarschijnlijk wel) meeneemt in je handbagage. Tenslotte vliegen steeds meer mensen alleen met handbagage, ook als je een paar dagen op vakantie gaat en dan neem je waarschijnlijk toch zonnebrand, douchegel, scheerschuim en reiniger mee. Dit artikel heb ik al eerder gepost in 2015, dit is een update.

In de cabine (handbagage)

(kijk voor de exacte formaten & aantallen die je mee mag nemen op je ticket/reispapier, iedere maatschappij & tarief heeft andere regels! Ze zijn hier behoorlijk streng in, dus hou je aan de regels)

 

 • niet-vloeibare make-up producten mag je zoveel meenemen als je wilt, denk aan oogschaduw, gezichtspoeder, blush en bronzer.
 • vloeibare make-up producten zoals foundation, lipstick en cremige producten zoals lippenbalsem of cremeblush in verpakkingen van max. 100 ml inhoud (die moeten verpakt worden in één transparante zak of tas met een inhoud van 1 liter, dat mag een toilettas zijn of een ziplockzakje, al moet ik erbij zeggen dat het meestal niet zo erg is als de tas of het zakje wat groter is)
 • vloeibare beautyproducten zoals creme, tandpasta, make-upremover, gezichtsspray, lotion, parfum, body lotion, showergel, shampoo, haarspray, gel, wax of deodorant in verpakkingen van max. 100 ml (die moeten verpakt worden in één transparante zak of tas met een inhoud van 1 liter, samen met de vloeibare make-upproducten) Let op dat het gaat om de grootte van de verpakking, niet om wat er nog in de fles zit (neem dus geen fles parfum van 125 ml mee met nog maar een klein laagje, die mag niet mee!). Je mag dus ook geen grote tube zonnebrand of douchegel meenemen, iets wat ik vorige week heel veel mensen toch nog zag doen.
 • ideaal om mee te nemen zijn testers van beautyproducten, die bevatten meestal voldoende voor een paar dagen en nemen weinig tot geen plaats in. Natuurlijk zijn speciale reisformaatjes ook handig, maar let erop dat je per persoon maar 1 plastic zakje van 1 liter inhoud mag meenemen.

In het bagageruim (ruimbagage die je incheckt)

 

 • alles wat er ook in je handbagage mag (zie hierboven)
 • scherpe beauty accessoires zoals metalen vijlen, mesje, pincet en schaar. Haal die echt even uit je handbagage, een kartonnen vijltje mag uiteraard weg gewoon mee.
 • beautyproducten in een grotere verpakking dan 100 ml, verpakt in potjes, flesjes of bussen, dat maakt niet uit. Je mag dus ook gewoon spuitbussen meenemen in je koffer (ook in handbagage, maar dan alleen een klein formaat). Verpak de spullen liefst in een plastic zak omdat er weleens wat producten kunnen gaan lekken door het gegooi en gesmijt met de koffers. Breekbare potjes en flesje probeer ik altijd in het midden van de koffer te doen, nooit aan de zijkant. Toch zou ik zeker geen extreem breekbare producten meenemen, doe die in speciale reisverpakkingen of laat ze thuis.

Nog wat handige tips 

 

 • zorg dat je het zakje met vloeibare producten snel en makkelijk uit je koffer of tas kunt halen, leg het dus bovenop om snel door de security controles te kunnen gaan. Als je alle producten los in je koffer gooit, dan kun je er problemen mee krijgen en duurt het langer eer je door de controle bent. 
 • de producten die je koopt op de luchthaven (na de security) kun je ook gewoon in je handbagage meenemen, ook grotere verpakkingen dan 100 ml. Maar als je nog moet overstappen op een ander vliegveld, laat je aankopen dan in een speciale, gesealde verpakking verpakken en bewaar de bon bij je paspoort of bij het product. Soms moet je bij de transfer opnieuw door de security en kun je anders je net aangeschafte parfum of creme gewoon weggooien, dat zou erg zonde zijn!
 • reis je met familie, vrienden of collega's en nemen die geen of weinig beauty producten mee in een transparant zakje, dan kun je natuurlijk een deel van jouw spullen in hun zakje doen. Natuurlijk doe je dit alleen bij mensen die je kent en stop je zelf nooit zomaar iets van iemand anders in jouw bagage!
 • hoe streng de controle is, verschilt per luchthaven, bij sommige controles komen grotere verpakkingen zomaar door de controle (zoals een vergeten flesje water of flesje serum dat toch nog los in de tas zit) en bij andere controles moet je zelfs je lipstick in het zakje doen. Je weet het nooit van tevoren en dus kun je je het beste aan de regels houden, want in het ergste geval moet je je spullen weggooien, ook die dure fles parfum.
 • vergeet ook niet dat deze regels net zo goed gelden op de terugweg en dat de geshopte zonnebrand, shampoo, body lotion of parfum misschien te groot zijn om mee te nemen. Je kunt in dat geval natuurlijk kiezen om je koffer "normaal" in te checken, maar sommige vliegtuigmaatschappijen rekenen daar kosten voor tegenwoordig. Het gebeurt mij zelfs nu nog regelmatig dat ik iets uit een goodiebag of een product dat ik geshopt heb niet kan meenemen. 
 • reis je met meerdere personen, dan kan het toch wel handig zijn om alsnog 1 koffer als ruimbagage mee te nemen. Dat kost natuurlijk wat geld en ook extra tijd i.v.m. het inchecken en ophalen van de koffer, maar zorgt wel voor wat minder gedoe bij de security.

Nog een laatste tip: check de regels & je handbagage echt even goed voor je naar het vliegveld gaat en zorg dat je er echt op tijd bent (hou rekening met reistijd er naartoe & de tijd die het kost om te parkeren). Het is natuurlijk niet leuk als dat vergeten (halflege) flesje water of die lipbalm in het potje zorgt voor extra vertraging.

Vinden jullie het leuk om nog meer tips te krijgen over reizen/vliegen, let me know! Goede vlucht!

Deel dit artikel
Back to top