Nieuws

Hoe herken je verkopers van nep make-up van merken als Kylie Cosmetics, MAC & Jeffree Star?

Make-up van merken als Kylie Cosmetics, Jeffree Star, Charlotte Tilbury, NARS, MAC, Huda Beauty en Anastasia Beverly Hills zijn enorm populair nu. De producten zijn heel gewild en dus zijn we online naarstig op zoek met zijn allen! Gelukkig kunnen we inmiddels steeds vaker producten in Nederland bestellen, maar nog niet alle merken hebben hier een verkooppunt. Online shoppen in het buitenland is dus wat we doen, maar daar lopen we veel risico dat we nep make-up producten kopen.....niet fijn! Ik heb een paar tips over waar je op moet letten om te voorkomen dat je nep producten koopt....

 

Check waar de officiële verkooppunten zijn

Wil je heel graag make-up van de bovengenoemde merken kopen, ga dan eerst na waar de officiële verkooppunten zijn. Die informatie kun je vrijwel altijd vinden op de website van de betreffende merken. MAC, NARS, Charlotte Tilbury en Benefit Cosmetics hebben verkooppunten over de hele wereld, vrijwel altijd bij de bekende winkelketens en warenhuizen. Kleinere merken zoals Jeffree Star, Ofra, Kylie Cosmetics en KKW Beauty hebben nog maar een klein aantal andere verkooppunten buiten hun eigen webshop, soms hebben ze zelfs helemaal geen andere verkooppunten. 

Dat is soms best lastig, maar als je echt wilt kun je altijd wel op een officiële manier aan de producten komen. Vrijwel alle merken verzenden naar Nederland, dus je kunt altijd bestellen via de officiële websites. Betalen gaat altijd met een creditcard en als je die niet hebt, dan kun je bij Albert Heijn bijvoorbeeld een prepaid Visa of Mastercard kopen voor dit soort bestellingen. Of je maakt een Paypal rekening aan die je koppelt aan je bankrekening!

Hou wel altijd rekening met verzendkosten en invoerkosten, die helaas door de douane van Nederland in rekening kunnen worden gebracht.

 

Zoek uit of de producten wel bestaan

De makers van nep make-up zijn behoorlijk fantasierijk, ze maken soms producten die de merken zelf nooit hebben uitgebracht. Dat kunnen kleuren lipstick zijn die helemaal niet bestaan of ze verzinnen producten zoals Kylie Cosmetics lipsticks of MAC kwastensets die helemaal nooit zijn uitgebracht. Google de namen en producten, dan word je waarschijnlijk al snel duidelijk dat ze niet echt kunnen zijn. Er zijn op internet ook verschillende forums of Facebook groepen voor make-up liefhebbers, waar je altijd vragen kunt stellen over dit onderwerp.

 

Foto van ioffer.com - in de MAC Selena collectie zaten maar drie lipsticks, bij deze verkoper waren er wel 12 die je koopt voor EUR 20,00....incl. verzenden.

 

Pas op met limited editions

Veel make-up merken hebben limited editions, producten die ze slechts korte tijd verkopen om ze zo speciaal en gewild te houden. Vaak zijn dit soort limited editions heel populair, mensen willen ze heel graag en dat maakt het ook voor verkopers van nep make-up interessant om hiermee aan de slag te gaan. Het is dus lucratief om dit soort limited editions na te maken, liefst nog jaren nadat ze allang zijn uitverkocht ;-).

De makers van nep make-up raken ook geïnspireerd door limited editions en bedenken vaak andere producten, zo kun je denken aan 12 verschillende kleuren lipsticks van een bepaalde MAC collectie i.p.v. de vier die er officieel zijn uitgebracht. Doe dus vooral onderzoek om te kijken of producten wel bestaan en of de collectie niet allang is uitverkocht, zo zie je nog weleens producten voorbij komen van collecties die vijf jaar geleden te koop waren...allemaal fake natuurlijk.

 

Check de prijs

De prijs zegt ook heel veel over of een product echt is of niet. Neem een voorbeeld aan de populaire liquid lipsticks van Kylie Cosmetics, die kosten $ 17,00 per stuk bij het enige officiële verkooppunt. Als jij ze dan te koop ziet staan voor EUR 8,00 per stuk, dan kun je er zeker van zijn dat er iets niet klopt. Bij de meeste merken vliegen de producten tegen de normale prijzen de deur al uit, hoe vreemd is het dan dat je zulke producten "toevallig" tegenkomt voor de helft van de prijs? Sommige verkopers hebben mooie verhalen als je vraagt naar de lage prijs, zo zijn ze "vriendin" van Kylie Jenner of hebben ze contacten binnen haar bedrijf waardoor ze de producten goedkoop kunnen kopen....geloof je het zelf?

Er zijn heus wel wat uitzonderingen, zo worden oude collecties van o.a. MAC, NARS en Bobbi Brown ook weleens verkocht bij outletstores zoals CCO's in de USA of TK Maxx, maar eigenlijk vind je die alleen in "echte" winkels en niet online. Natuurlijk kunnen mensen die producten wel daar kopen en vervolgens weer online verkopen, maar zoals ik al aangaf gaat het dan om redelijk oude producten, die vaak overblijven omdat ze niet goed verkochten en niet zo populair zijn. Je vindt er eigenlijk nooit producten die nu de trend zijn.

Foto van ioffer.com - de lipsticks worden verkocht voor EUR 3,72 per stuk.....

 

Wat verkoopt de verkoper nog meer?

Kom je iemand tegen die een product verkoopt van een van de merken, omdat de kleur hun bijvoorbeeld niet staat of omdat ze het dubbel hebben, kijk dan even naar wat ze nog meer te koop aanbieden. Zijn dat geen andere make-up producten, dan kun je zo'n advertentie heus wel geloven. Maar zie je nog meer producten van bekende merken staan en blijven die ook langer te koop staan, vraag je dan af of je de advertentie wel moet geloven.

Natuurlijk is niet iedereen die een paar make-up producten verkoopt een malafide verkoper, maar het is wel zaak om even na te denken of dit wel betrouwbaar is. 

 

Contact de verkoper

Neem altijd contact op met de verkoper en stel vragen over het product dat ze aanbieden. Vraag waar ze het zelf gekocht hebben en waarom ze het verkopen. Krijg je normaal, vriendelijk antwoord op je vragen en komen die geloofwaardig over, dan  kun je het risico misschien wel nemen, tenslotte neem je met het kopen op internet altijd wel een risico. Is de verkoper kortaf, wil deze vragen niet beantwoorden of zijn de antwoorden ongeloofwaardig, laat het dan aan je voorbij gaan. 

foto van ioffer.com - Chanel Chance in een zwarte fles? Die is nooit uitgebracht door Chanel hoor!

 

Vertrouw niet op foto's

Veel verkopers, vooral die werken via Instagram, Facebook of Marktplaats, hebben de mooiste foto's op hun account van de producten die ze verkopen. Soms zelfs van facturen om te bewijzen dat ze de producten zelf hebben gekocht of van tevreden klanten! Trap daar niet in, zulke foto's kan iedereen van internet halen en plaatsen op een Instagram of Facebook pagina, het zijn vrijwel zeker niet hun eigen foto's. Twijfel je over de echtheid van de foto's? Vraag dan om wat extra foto's die ze zelf hebben gemaakt, maar bedenk dan weer dat ze best originele producten op de foto kunnen zetten, terwijl ze jou andere (nep) producten kunnen opsturen.....wees altijd op je hoede.

Heeft een account veel volgers en lijkt het daardoor "betrouwbaar"? Bedenk dan dat je voor weinig geld volgers kunt kopen, dat is binnen enkele minuten gebeurd...het zegt dus helemaal niets.

 

Betaal met Paypal

Een Paypal rekening hebben is eigenlijk een must als je graag online shopt, zeker als je buiten Nederland koopt. Met zo'n rekening kun je online betalingen uitvoeren, zonder dat je de persoonlijke bank/creditcard gegevens deelt met de verkoper, dat is natuurlijk wel zo veilig. Je koppelt zo'n Paypal rekening aan je bankrekening en/of creditcard, het is 100 % betrouwbaar en Paypal wordt door veel verkopers geaccepteerd. Je kunt met Paypal ook geld overmaken naar particulieren die ook Paypal hebben, dus ook naar de verkoper die op Marktplaats een lipstick verkoopt.

Het voordeel van Paypal als koper is dat je kopersbescherming hebt, je krijgt je geld dus terug van Paypal als je je producten niet krijgt of als ze bijvoorbeeld nep zijn. Zorg wel dat je duidelijk bewijs hebt en contact altijd eerst de verkoper over een oplossing. Betaal je met Paypal, dan is het niet gek als de verkoper wat kosten in rekening brengt omdat ze de producten bijvoorbeeld met een track & trace code moeten verzenden.

Foto van ioffer.com - de Liquid Lipsticks van Anastasia Beverly Hills kosten $ 20,00 per stuk, de set van 10 wordt aangeboden voor EUR 16,50

 

Denk vooral aan het feit dat je altijd risico loopt als je ergens online shopt, uiteraard met uitzondering van betrouwbare, grote en bekende verkooppunten! Betrouwbare webshops waar ze mooie merken verkopen zijn o.a. de volgende:

- Beautybay (UK)

- Sephora (US & Franse webshop leveren naar Nederland, vanuit de USA betaal je bij het bestellen direct de invoerkosten)

- Cultbeauty (UK)

- Boozyshop (NL)

- The Makeup Spot (NL)

 

Wil je meer weten of nep make-up? Of lezen waarom je dit soort producten echt niet moet kopen? Lees dan de onderstaande artikelen nog eens door. Het is zo'n nare business, die zich o.a. schuldig maakt aan het kinderarbeid, risico's voor de gezondheid en het financieren van criminaliteit. Koop je make-up producten dus altijd bij officiële verkooppunten!

Deel dit artikel
Back to top