Reviews

Bescherm je tegen al het licht - Lancaster Full Light Technology (+ mijn favorieten)

- Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Lancaster - 

Nu de vakanties (bijna) zijn aangebroken en velen van jullie zich klaarmaken voor een trip naar een zonnige bestemming, is het tijd om jullie weer eens mee te nemen in de wereld van zonbescherming. Dat we ons moeten beschermen tegen UVA & UVB straling is wel bekend, maar weet je ook dat de rest van de zonnestraling (90 % van de totale straling) schade kan toebrengen? Lancaster Sun introduceerde vorig jaar hun Full Light Technology, die ze dit jaar in nog meer producten gebruikt hebben. Ik vertel je er meer over & laat je mijn favorieten zien...lees snel even verder!

Zonlicht, hoe zit het ook alweer?

Onze zon (die eigenlijk een ster is) staat zo'n 1,4 miljoen kilometer bij ons vandaan, maar is wel de belangrijkste bron van warmte en licht voor alle inwoners van de aarde. Zonder de zon kunnen we niet! Maar...de zon heeft ook gevaarlijke kanten, ik focus me nu vooral op de gevaren voor onze huid. De straling van de zon die op de aarde terecht komt, bestaat uit grofweg drie soorten: Ultraviolet licht (10 %), Infrarood licht (45 %) en zichtbaar licht (45 %).Het ultraviolette en infrarode licht is voor ons niet zichtbaar, maar het licht wat wij overdag zien is het zichtbare licht.

Ultraviolet licht (UV licht) kennen we misschien wel het beste, het is het licht dat zorgt dat onze huid bruin wordt en kan er ook voor zorgen dat onze huid verbrandt. Dat het schadelijk is voor de huid weten we heel goed, UVA straling zorgt voor vroegtijdige huidveroudering en kan ziektes zoals huidkanker veroorzaken. Dat is ook de reden dat we ons goed beschermen tegen dit licht met producten die een SPF (Sun Protection Factor) bevatten. 

Over infrarood licht (IFR licht) horen we minder als het gaat om zonneschade, maar deze straling is wel degelijk schadelijk voor onze huid. Natuurlijk is IFR licht wel erg belangrijk, het is de belangrijkste energiebron op de aarde omdat deze straling zorgt voor warmte. We kunnen niet zonder! Maar het nadeel is wel dat IFR licht op de lange termijn zorgt voor een verminderde elasticiteit en stevigheid van de huid.

Last but not least, het zichtbare licht....zonder dat licht is het pikdonker op onze aarde, het is behoorlijk onmisbaar. Heel lang werd gedacht dat dit licht geen effect had op onze huid, maar na lang onderzoek door de laboratoria van Lancaster blijkt dat er wel degelijk effect is. Het zichtbare licht zorgt voor het ontstaan van vrije radicalen in de huid, die er op hun beurt weer voor kunnen zorgen dat de huidcellen minder goed funtioneren met als gevolg : het versnellen van de huidveroudering.

 

Eerlijk is eerlijk, het klink allemaal niet zo positief....moeten we dan maar allemaal binnen blijven? Ergens diep weggestopt in een donkere kelder? Nee, natuurlijk niet, we hebben als mensen de zon echt nodig, voor de warmte, onze energie en ook voor onze behoefte aan vitamine D. We kunnen prima genieten van de zon, maar als we dat veel en lang doen (zoals op vakantie in een zonnig land of gewoon als we veel buiten zijn) dan is het echt wel beter om onze huid goed te beschermen. 

Lancaster Sun heeft sinds 2016 de Full Light Technology ontwikkeld, die zij dit jaar geïntroduceerd hebben in al hun zonbeschermingsproducten. Dit is een combinatie van diverse ingrediënten die er samen voor zorgen dat je beschermd bent tegen 100 % van het zonlicht.

Full Light Technology

Vorig jaar was ik op bezoek in het laboratorium en de fabriek van Lancaster midden in Monaco (zie ook hier), waar we van dr. Oliver Doucet (hoofd research & development) een duidelijke uitleg kregen over de schadelijke effecten van al het zonlicht. Gelukkig heeft Lancaster Sun ook een oplossing, na zeven jaar ontwikkelen is de Full Light Technology ontstaan. Dit is een combinatie van drie beschermende maatregelen, die verwerkt in (vrijwel) alle Lancaster Sun zonbeschermingsproducten. Het werkt zo:

  • microglasbolletjes verwerkt in de producten komen als een soort dakpannen op de huid te liggen en reflecteren zoveel mogelijk zonnestralen, zodat ze de huid niet kunnen bereiken.
  • synthetische, natuurlijke en minerale zonnefilters op de huid absorberen de schadelijke zonnestralen, zowel de UVA, UVB en zichtbare lichtstraling
  • natuurlijk ingrediënten zoals groene koffie-extract, bittere sinaasappelschil, groene thee en duindoornbessen fungeren als anti-oxidanten in de huid en neutralseren de schadelijke effecten van de vrije radicalen. 

 

Juist door deze combinatie krijg je, volgens Lancaster, de beste bescherming tegen alle straling van de zon! Natuurlijk gelden nog steeds de "regels" voor veilig zonnen: breng regelmatig een nieuwe laag beschermend product aan (zeker na het zwemmen) ga tijdens de warmste uren liefst niet de zon in, zoek regelmatig de schaduw op en beschem je hoofd en ogen met een hoed, petje en/of zonnebril in de volle zon.

In deze video nog even een korte uitleg in het Engels:

Al jaren mijn favoriet: Lancaster Sun

Wanneer ik mijn eerste Lancaster product gebruikte weet ik niet precies, maar ik weet wel dat de verpakkingen nog bruin waren met oranje dop. Het zal waarschijnlijk ergens in de jaren tachtig zijn geweest, alweer zo'n 35 jaar geleden. Ik werd groot fan van de geur van de producten (ben ik nog steeds) en smeerde mij vrijwillig in met een grote fles met (maar liefst!!) SPF6!! Kun je je voorstellen dat er ook zonbescherming was met SPF2? Er is heel veel veranderd en zeker heel veel verbeterd, maar goed...toen wisten we niet beter. Nu gelukkig wel en dus bescherm ik mij nu iedere dag tegen de zon. Iedere dag? Ja, iedere dag, zeker mijn gezicht maar als ik veel buiten ben ook altijd mijn niet bedekte lichaamsdelen.

De producten die ik daarvoor momenteel het liefste gebruik zijn deze:

- Lancaster Sun Control Radiant Glow Cream SPF50 (een prima anti-aging creme met hoge zonbescherming die je iedere dag kunt dragen, ook op de dagen die je niet in de zon doorbrengt)

- Lancaster Sun Sport Invisible Face Mist SPF30 (zoals ik al in deze review schreef moet iedereen eigenlijk zo'n spuitbus met zonscherming meenemen onderweg, zo is je gezicht altijd beschermt en in noodgevallen spray je het ook op je lichaam)

- Lancaster Sun Beauty Satin Sheen Oil SPF30 (een lekkere voedende olie, die mijn huid een mooie glans geeft, plakt wel een beetje, maar ik hou van de glans op mijn benen en armen)

- Lancaster Sun Beauty Dry Oil SPF50 (deze olie is wat droger, trekt sneller in en geef toch een mooie glow, uiteraard ook een prima bescherming, de perfecte olie voor een huid die gevoelig is voor de zon)

 

Beschermen tegen de zon is zeker belangrijk, maar om eerlijk te zijn wil ik toch ook wel een klein beetje een tintje krijgen in de zomer. Ik weet het, een bruine kleur krijgen is eigenlijk een teken van huidbeschadiging, maar ik hou nu eenmaal van bruine benen en armen. Ik ben niet het type die uren bakt in de zon, liefst zit ik in de schaduw of geniet ik even een half uurtje van de in de tuin tijdens de lunch, op terras met een drankje of met een wandeling. In die korte tijd wil ik dan wel zo snel mogelijk, dat mijn lijf veilig bruin wordt en dat lukt door de Fast Tan Optimizer in de olies die ik gebruik. Mijn gezicht daarentegen hou ik zoveel mogelijk uit de zon (vooral omdat ik snel pigmentvlekken krijg, ondanks de goede bescherming), dus breng ik trouw iedere keer als ik even van de zon ga genieten een laagje zonscherming aan. 

Omdat ik zelf half Indisch ben, kleur ik vrij snel, een paar dagen mooi weer en ik heb mijn bruine lijf weer terug. Om dat zo te houden breng ik in de zomermaanden een paar keer per week de Lancaster Repairing After sun met Tan Maximizer. Dat is een lichte bodylotion met de typische Lancaster sun parfum, die echt helpt de huid langer en mooier bruin te houden. De After Sun zorgt eventueel ook voor verkoeling en herstel van de huid als die verbrand is, maar normaal gesproken laat ik het zover niet komen....

Ik heb de producten met de nieuwe Full Light Technology al een tijdje getest, vorig jaar al gedurende de hele zomer en nu natuurlijk tijdens de leuke trip met Lancaster naar Ibiza (zie ook dit artikel). Ik ben behoorlijk gekleurd in die paar dagen, terwijl ik toch de hele dag SPF50 heb aangebracht. Het is een hardnekkig misverstand dat je bij een hoge bescherming niet meer bruin kan worden! Zorg dus dat je je echt goed beschermt, je huid (en de rest van je lichaam) zal je er later heel dankbaar voor zijn. Geniet dus van de zon, maar doe het met mate en altijd met bescherming!

 

Je koopt de producten van Lancaster bij alle bekende verkooppunten zoals De Bijenkorf, Douglas, ICI Paris XL en diverse andere luxe drogisterijen en parfumeries. 

Deel dit artikel
Back to top