Make-up

Do’s en don’ts voor het gebruik van mascara

Veel vrouwen gebruiken dagelijks mascara. Het is dan ook een van de meest geliefde beautyproducten ter wereld. Als je het goed doet, levert dat prachtige wimpers op.  We zetten de do’s en don’ts voor het gebruik van mascara op een rij.

DO’S

Doe eerst een primer op

Het nut van een primer is niet bij iedereen bekend. Het is ook niet noodzakelijk, maar het geeft wel het mooiste effect. Door eerst primer aan te brengen, blijft je mascara namelijk langer zitten. Bovendien maakt het je wimpers sterker.

Je mascara er elke avond afhalen

We snappen best dat je er niet altijd zin hebt om je make-up eraf te halen, zeker als je moe bent en naar bed wilt. Het is echter heel slecht voor je wimpers om je mascara te laten zitten als je gaat slapen. Het beste is om een speciale oogremover te gebruiken en niet te hard te boenen.

Mascara aanbrengen met een zigzaggende beweging

Je kunt je mascara het beste aanbrengen met een zigzaggende beweging. Hierdoor verdeel je de mascara het beste op je wimpers en voorkom je dat je wimpers aan elkaar gaan kleven. Bovendien krijg je het meest volumineuze effect.

Gebruik een wimperkruller voordat je mascara opdoet

Door een wimperkruller te gebruiken gaan je wimpers – zoals de naam al zegt – mooi krullen. Gebruik deze altijd voordat je mascara opbrengt. Je kunt je wimpers namelijk anders beschadigen. Om de wimperkruller nog beter te laten werken, kun je hem eerst verwarmen met je haardroger. Test altijd wel even of de wimperkruller niet te heet is en doe het niet te lang. Zet het uiteinde van je wimpers extra aan voor een nog mooier effect.

Budgetmascara’s uitproberen

Welke mascara het beste is voor jouw wimpers is heel persoonlijk. De een zweert bij een bepaald merk en een ander is weer idolaat van een ander merk. Maar het prijskaartje hoeft niet altijd iets over de kwaliteit van een mascara te zeggen. Er liggen namelijk ook genoeg goede budgetvarianten in de schappen. Sla deze dus zeker niet over in je zoektocht en probeer ook eens een budgetmascara uit.

 

DON’TS

Mascara na de houdbaarheidsdatum gebruiken

De fout om mascara te lang te gebruiken wordt vaak gemaakt. Mascara heeft net als andere beautyproducten een houdbaarheidsdatum. Wist je dat deze vaak – net als etenswaren – op de verpakking van een mascara staat? Over het algemeen kun je mascara slechts drie tot vijf maanden bewaren, veel korter dan de meeste mensen denken. Als een mascara geen plopgeluid meer maakt als je hem openmaakt, is dit een teken dat je hem weg moet gooien. Een mascara die ongeopend in het laatje ligt, kun je rond de drie jaar bewaren. Wellicht heb je mascara regelmatig langer gebruikt zonder dat dit gevolgen had. Het kan je echter nare infecties bezorgen. Elke keer dat je het borsteltje weer in de houder stopt, komen er namelijk bacteriën bij.

Te veel mascara gebruiken

Meer laagjes mascara geven je niet automatisch langere en vollere wimpers. Sterker nog: te veel mascara geeft juist geen mooi effect. Hierdoor gaat je mascara klonteren en krijg je het gevreesde ‘spinnenpoten’-effect. Breng nooit meer dan twee tot drie lagen mascara op.

Je mascaraborsteltje in de tube pompen

Probeer zo min mogelijk met je mascaraborsteltje in de tube te pompen, oftewel: heen en weer te bewegen. Hierdoor komt er namelijk veel lucht bij je mascara en droogt deze uit. De mascara wordt dan klonterig. Bovendien kun je de mascara dan nog minder lang dan de aangegeven houdbaarheidsdatum gebruiken. Is het kwaad al geschied en heb je een uitgedroogde mascara? Je kunt proberen om je mascara weer tot leven te wekken door een paar oogdruppels toe te voegen.

Je mascara aan iemand anders uitlenen

Wilt een vriendin je mascara lenen? Doe dit niet! De kans is dan veel groter dat je een ooginfectie oploopt. Laat de testers in winkels ook altijd links liggen, die zijn vaak door meerdere mensen gebruikt. 

Dagelijks waterproof mascara gebruiken

Het is niet verstandig om dagelijks waterproof mascara te gebruiken. Doe dit het liefst alleen als je gaat zwemmen of als je verwacht nat te worden. Waterproof mascara is er namelijk veel lastiger af te krijgen, waardoor je hard moet boenen. Dit is niet goed voor de huid rondom je ogen. Als je dan toch waterproof mascara gebruikt, kies dan voor een variant die je er eenvoudig afhaalt.

Photo by Aleksandra Rupar on Unsplash

Deel dit artikel
Back to top