Algemeen

Hoe je je eigen zorgverzekering regelt

 

Misschien niet het meest gezellige onderwerp om over te lezen, maar we kunnen er niet omheen: het regelen van je zorgverzekering. Iedereen die 18 jaar of ouder is moet namelijk een basisverzekering voor zorg afsluiten.Voordat je 18 bent, ben je gratis verzekerd via de zorgverzekering van je ouders of verzorgers. Daarna moet je je zorgverzekering zelf betalen - tenzij je ouders of verzorgers besluiten om dat voor je te doen. In dit artikel vertellen we je meer over het afsluiten van zo’n verzekering: waar moet je op letten en hoe bespaar je geld op je zorgpremie? Let’s go!

Wat is een zorgverzekering precies?

Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te nemen. Dat is een verzekering die bestaat uit een basispakket zorg waar je gebruik van mag maken wanneer je dat nodig hebt. Naast dat basispakket kun je er zelf voor kiezen om extra dekkingen af te sluiten, zoals een dekking voor hoge kosten voor de tandarts. In de meest gevallen is zo’n standaard pakket echter wel genoeg. De Nederlandse overheid bepaalt wat er allemaal onder zo’n basispakket valt. Dit kan jaarlijkse veranderen; daarom is het belangrijk om ieder jaar kritisch naar je zorgverzekering te kijken.

Dat is misschien even wat anders dan artikelen lezen over fashion en beauty, maar wel belangrijk omdat een zorgverzekering verplicht is. Met de juiste voorbereiding is de kans groter dat je een passende verzekering kunt vinden waar je niet de hoofdprijs voor hoeft te betalen. Zo houd je weer geld over voor fashion én beauty. Voordat je begint met je zoektocht naar een goede zorgverzekeraar is het goed om te weten waar je voor verzekerd bent in het basispakket. Dat is onder andere voor:

●      Een bezoekje aan de huisarts.

●      Tot 18 jaar: tandarts en fysiotherapeut. Daarna moet je je eigen risico betalen.

●      Wijkverpleging.

●      Kraamzorg.

●      Hulp bij chronische ziekten.

Op de website van de Rijksoverheid lees je welke zorg er in het basispakket wel of niet vergoed wordt.

Hoe kies ik een zorgverzekeraar uit?

Voordat je op zoek gaat naar een zorgverzekeraar met een verzekering die het beste bij je past, is het goed om te weten wat voor zorg je precies nodig hebt. De meeste mensen nemen een basispakket zorg af - dat is de meest voordelige optie. Het voordeel hiervan is dat je maandpremie laag ligt. Wel moet je in zo’n geval rekening houden met eventuele extra hoge kosten wanneer je bijvoorbeeld een keer een fysiotherapeut nodig hebt of een dure tandartsbehandeling moet ondergaan - en je daar niet voor verzekerd bent. Daarom is het aan te raden om er even goed voor te gaan zitten en te kijken of het basispakket voldoende voor jou is.

Een groot deel van de Nederlanders is oververzekerd, dus je moet zeker niet blind extra dekkingen erbij gaan nemen. Hoe je dan wel de juiste zorgverzekering kiest? Simpel: ga eens na wat voor een zorg je de afgelopen jaren nodig hebt gehad. Ben je amper naar de dokter of het ziekenhuis geweest? Of was je er juist een vaste klant? Op basis daarvan kun je je basisverzekering gaan uitbreiden. Iemand die regelmatig naar de fysiotherapeut of de tandarts moet, maakt daar hoge kosten. Voor die mensen is het verstandig om een extra fysio dekking of dekking voor de tandarts af te sluiten. Daarmee wordt de maandpremie voor je zorg weliswaar wat hoger, maar ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Bespaar op je zorgverzekering met deze tips

Wanneer je eenmaal een beetje weet wat voor een zorgverzekering je nodig hebt, is het tijd om te kijken waar je het meest voordelig uit bent. In Nederland vind je namelijk talloze verzekeraars met alleen hun eigen aanbod. Toch kun je alsnog geld besparen op je zorgverzekering. Hoe je dat doet, lees je in de tips hieronder:

●      Kijk wat voor een zorg je nodig hebt en begint met het vergelijken van zorgverzekeraars en hun aanbod. Op die manier krijg je op een eenvoudige en snelle manier te zien wat je waar kunt krijgen voor welk bedrag.

●      Check ook eens waar je een cadeau of welkomstkorting kunt krijgen. Sommige verzekeraars bieden een gratis cadeau bij een zorgverzekering aan. Dat kan voor jou misschien net de druppel zijn om voor die verzekeraar te gaan.

●      Wist je dat je flink wat geld kunt besparen door je zorgpremie jaarlijks in plaats van maandelijks te betalen? Dat kan je al tot € 300 per jaar schelen!

●      Je maandelijkse zorgpremie wordt lager wanneer je je eigen risico omhoog schroeft. Doe dit alleen wanneer je (bijna) geen gebruik maakt van de zorg. Anders moet je uiteindelijk alsnog veel betalen, omdat je eigen risico zo hoog ligt.

 

Photo by bruce mars on Unsplash

Deel dit artikel
Back to top