Huidverzorging

Hoe kies je de juiste kleur foundation?

Ieder mens heeft een andere kleur huid en er is voor iedere tint wel een bijpassende kleur foundation te vinden. Tegenwoordig is er echter zo ontzettend veel keuze wat betreft foundation dat de kans groot is dat je niet goed weet welke kleur bij jouw huid past. Eerlijk is eerlijk: niemand wil een foundation die ervoor zorgt dat je of heel wit, of heel oranje of misschien zelfs heel donker wordt terwijl je dat van nature niet bent. Daarom is de vraag: hoe kies je de juiste kleur foundation? Je leest het in dit artikel.

Beoordeel je huid op ondertoon

Als eerst is het belangrijk om de juiste ondertoon van je huid te vinden. Je huidskleur kan vallen onder een van de drie soorten: warm, koel of neutraal. Hierbij maakt het vaak niet veel uit of je in de zon gaat zitten - je huid heeft altijd een ‘vaste’ ondertoon. De kleur van je huid verandert weliswaar in de zon, maar dat betekent niet dat je een andere ondertoon krijgt. Je kunt die ondertoon dus zien als een soort basis waar je naar moet kijken bij het uitzoeken van foundation.

Door uiteindelijk te weten of je een koele, warme of neutrale huid hebt, is het veel gemakkelijker om te bepalen welke foundation je moet hebben. Wil je direct een goede foundation hebben zonder uit te zoeken welke ondertoon je hebt? Ga dan voor een zogeheten all colour foundation die zich aanpast aan je huidskleur. Deze foundation dekt roodheid en oneffenheden en zorgt voor een natuurlijke look.

Kenmerken van een koele huidskleur

Een all colour foundation is ideaal in de zomer, wanneer je verschillende tinten in één seizoen hebt. Toch is het alsnog handig om te weten welke ondertoon jouw huidskleur heeft om foundation of andere make-up goed uit te kunnen kiezen. Mensen met een koele ondertoon hebben de volgende kenmerken:

- Je huid wordt nooit echt bruin. In de zomer gebruik je dan ook altijd zonnebrandcrème om niet te verbranden.
- Je hebt grijze, blauwe of groene ogen.
- Je haar is zwart, blond of bruin.
- Meestal zijn je aderen goed te zien - deze zijn vaak blauw of paars van kleur.

Vrouwen met een koele huidskleur doen er het beste aan om te gaan voor een lichte foundation met een roze ondertoon. Deze tint benadrukt je huidskleur het beste. Ga het liefst niet voor een te donkere of te oranje kleur.

Kenmerken voor een warme huidskleur

Een warme huidskleur herken je net als een koele kleur aan een aantal kenmerken. Herken je de volgende kenmerken dan beschik je hoogstwaarschijnlijk over een warme ondertoon:

- Je verkleurt snel in de zon, zelfs wanneer je maar eventjes in de zon bent.
- Je huid verbrandt over het algemeen niet of moeilijk.
- Je haren zijn donker: zwart of kastanjebruin.
- De kleur van je aders is een beetje groenig en soms zelfs gelig.
- Je hebt meestal bruine ogen.

Mensen met een warme huidskleur kunnen het beste kiezen voor een foundation met gele of zelfs gouden ondertonen. Wat ook heel mooi staat, is een koffiekleur - denk hierbij aan een romige cappuccinokleur foundation. Foundations in een koperkleur, passen over het algemeen minder goed bij vrouwen met een warme huidskleur.

Kenmerken van een neutrale huidskleur

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen koele en geen warme ondertoon hebt. Misschien verbrand je wel snel maar heb je wel bruin haar en bruine ogen. Wanneer je tussen beide kleuren valt, heb je een neutrale ondertoon. Dat is eigenlijk heel goed nieuws, want dat betekent dat alle kleuren foundation bij jouw huidskleur matchen. Ook andere make-up, zoals een felrode lippenstift, zijn een goede combinatie. Ga het liefst voor een zo natuurlijk mogelijke tint die bij jouw huidskleur past met een foundation met een matte finish. Voor mensen met een neutrale ondertoon is een all colour foundation, zoals hierboven beschreven, ook juist aan te raden. Kenmerken van een neutrale huidskleur zijn:

- Je wordt snel bruin, maar je verbrandt ook. Of je wordt niet snel bruin, maar je verbrandt ook niet snel.
- Je hebt donkerblonde of lichtbruine haren.
- De kleur van je ogen kunnen van alles zijn: blauw, bruin of groen.
- Je aders zijn niet groen of paars, maar eerder een beetje neutraal.

Voor alle ondertonen geldt: test de foundation die je op basis van je huidskleur en ondertoon hebt uitgekozen altijd eerst uit op je kaaklijn. Daar kun je namelijk precies zien of de kleur goed blend met je eigen huidskleur. Wanneer dit zo is, heb je een goede match te pakken. Weet je nog niet 100% zeker voor welke foundation je moet gaan? Blader eens door een glossy of magazine en kijk goed hoe sterren het met een zelfde soort huid doen. Een beetje inspiratie vangen hier en daar kan ervoor zorgen dat jij uiteindelijk precies weet welke foundation je moet hebben.

Photo by Omar Lopez on Unsplash

Deel dit artikel
Back to top