Parfum

De ins en outs van parfum

Draag jij elke dag een geurtje? Het opspuiten van een eau de parfum van Gucci maakt onderdeel uit van je dagelijkse routine. Je denkt er niets eens bij na. Het proces van het samenstellen van de perfecte geur tot het flesje dat jij in je handen houdt, kent verschillende stappen. Wij vertellen je alles over de ins en outs van een parfum.

 

De opbouw van een parfum

Als je op zoek bent naar een nieuw geurtje heb je vast de term geurnoten weleens voorbij zien komen. Wat zijn geurnoten? Een noot is niets anders dan een andere term voor ingrediënt. Parfumeurs besteden veel tijd aan het ontwikkelen van precies de juiste geur. Zij gebruiken hiervoor verschillende geurnoten om het gewenste effect te bereiken. Er zijn drie soorten noten: de basisnoten, hartnoten en topnoten. De topnoten ruik je meteen als je het parfum hebt opgespoten. Citrus en lavendel worden veel gebruikt als topnoten. Hartnoten zijn de geuren die je als tweede ruikt, ongeveer tien minuten na het aanbrengen van het parfum. Deze geur houdt veel langer aan dan de topnoot. Jasmijn en tuberoos, die ook in de Gucci Bloom zitten, zijn vaak hartnoten net als andere bloemengeuren. Nadat de geur van de hartnoten bijna verdwenen is, ruik je de basisnoten. Cederhout en muskusgeuren zijn voorbeelden van basisnoten.

 

Waarom ruikt parfum niet altijd hetzelfde?

Parfum bestaat uit alcohol en diverse geuren. Alcohol vervliegt waarna de geuren overblijven op je huid. Doordat de ene geurnoot eerder vervliegt dan de andere geurnoot en ruikt een eau de parfum telkens anders. Ook ruikt dezelfde soort parfum op jouw huid anders dan hetzelfde parfum op de huid van je vriendin. Je hormonen, de pH-waarde van je huid en zelfs wat je eet, heeft invloed op hoe het parfum bij jou ruikt. Ook een vette of droge huid kan een parfum anders laten ruiken. Spray je parfum op de stof van je kleding. Zo heeft je huidvet geen invloed op de geur. Pas wel op met leer, suède en zijde, want deze materialen kunnen niet goed tegen parfum. De keus van een geur is dus heel persoonlijk, omdat elke geur bij iedereen anders ruikt. Meestal draag je in de winter zwaardere geuren die je in de zomer helemaal niet lekker vindt ruiken. ’s Avonds draag je ook vaak een zwaarder parfum dan overdag.

De beste manier om parfum te bewaren

Je hebt jezelf verwend met een heerlijk eau de parfum. Je wilt hier zolang mogelijk van genieten, maar hoe bewaar je parfum het beste? Bewaar je parfum niet in de badkamer, omdat de temperatuur daar gedurende de dag steeds verandert. Parfum is het meest gebaat bij een constante temperatuur. Ook zonlicht zorgt ervoor dat de geurintensiteit van je parfum afneemt. Bewaar je parfum daarom in de originele verpakking en bij voorkeur op een donkere plek. Zorg ook dat je het flesje goed afsluit, want zuurstof bij je parfum verandert de geur.

 

Deel dit artikel
Back to top