Lichaam & Haar

Een paar kilootjes kwijt? Dit zijn bewezen afvalmethodes

Als je je eenmaal bezig gaat houden met afvallen, merk je ongetwijfeld dat het een veelbesproken onderwerp is waar ontzettend veel verschillende dingen over worden gezegd. Dat is ook logisch, want iedereen heeft zo zijn eigen manieren. Wat voor de één werkt, werkt niet per se voor de ander. Wel is het verstandig voor een afvalmethode te gaan die bewezen is. We zetten er een aantal op een rij.  

Kies zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel

Het is soms lastig om in te schatten of bepaald voedsel gezond is of niet. Soms lijkt iets gezond, maar zitten er veel toegevoegde suikers bij. Dit is helaas bij veel pakjes en het zakjes het geval. Zonder dat je het doorhebt, krijg je dan veel suiker binnen. De oplossing is om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te eten. Je weet dan namelijk precies wat je eet. Hier krijg je bovendien een verzadigd gevoel van, waardoor je aan het eind van de rit minder calorieën binnenkrijgt.

Voorbeelden van onbewerkt voedsel zijn groente, fruit, peulvruchten en noten. Helemaal onbewerkt eten is bijna niet mogelijk, maar helpt enorm als je bij elk voedingsmiddel dat je koopt stilstaat bij de reis die het heeft afgelegd. Hoeveel heeft de fabrikant aan het product veranderd of toegevoegd?

Maak gebruik van shakes

Afvallen met shakes een fabeltje? Zeker niet! Dat het werkt is wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek van EFSA blijkt dat het gebruik van maaltijdvervangers een veilige, effectieve en gezonde afvalmethode is, ook op de lange termijn.

Hier zit wel een belangrijke maar aan: je moet gebruik maken van de juiste maaltijdshakes. Goede afvalshakes hebben weinig calorieën, maar wél alle bouw- en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: vitaminen, vezels, mineralen en eiwitten. Vooral een hoog eiwitgehalte is zeer van belang. Je lichaam doet er langer over om eiwitten af te breken dan koolhydraten of vetten. Hierdoor krijg je een voldaan gevoel en heb je dus niet binnen een mum van tijd alweer honger. Bovendien is het goed voor het behoud van je spiermassa, waardoor je geen spieren verliest.

Een ander voordeel van afvallen met maaltijdshakes is dat het gemak oplevert. Je hoeft tenslotte niet meer na te denken over wat je gaat eten en daar vervolgens uren voor in de keuken staan. Meestal hoef je alleen maar wat poeder met melk of water te vermengen en voilà: je maaltijd is klaar. Om af te vallen, moet je minstens twee maaltijden per dag vervangen met een shake.

Let wel op: er is een verschil tussen maaltijdshakes en eiwitshakes. Eiwitshakes zijn niet bedoeld om een maaltijd te vervangen en worden liever niet zo gebruikt. Ze hoeven niet aan een bepaalde samenstelling te voldoen en bevatten daarom meestal niet alle bouw- en voedingsstoffen, waardoor het niet verantwoord is om hiermee af te vallen. Voor sporters die spiermassa willen opbouwen kan een eiwitshake wél een goed hulpmiddel zijn.

Drink veel water

Voldoende water drinken is uiteraard geen afvalmethode an sich, maar wel iets dat enorm kan bijdragen aan het afval proces. Allereerst omdat je hiermee een hongergevoel kunt voorkomen. Je hersenen verwarren dorst namelijk soms met honger. Als je genoeg drinkt, kun je dat gevoel dus voor zijn. Probeer ook altijd eerst iets te drinken als je een hongergevoel ervaart, soms blijkt dat de oplossing te zijn. Er is nog een andere reden waarom water kan helpen bij het afvallen. Hierdoor voert je lichaam afvalstoffen namelijk sneller en beter af. Je lichaam functioneert simpelweg minder goed als je niet genoeg water drinkt en dit heeft invloed op je gewicht.

Je moet ongeveer anderhalf tot twee liter water per dag drinken. Als je fanatiek sport, mag je zelfs wel twee tot drie later per dag drinken. Het helpt om ervoor te zorgen dat je altijd water binnen handbereik hebt. Je grijpt er dan ook naar zonder dat je het doorhebt. Vergeet je toch vaak om water te drinken, dan bestaan er ook speciale apps die je kunnen helpen herinneren.

Veel mensen vinden de smaak van water simpelweg te saai en hebben daardoor moeite om genoeg te drinken. Door fruit en/of kruiden toe te voegen, maak je water een stuk spannender. Denk aan komkommer, limoen of munt. Daarnaast telt thee natuurlijk ook. 

 

Photo by Nanxi wei on Unsplash

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

 

Deel dit artikel
Back to top